Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Membrana - pytanie o montaz

coachu13

Recommended Posts

• 3 weeks później...
Moim zdaniem nic, ale spotkałem sie z klientami dla których budowanie domu energooszczednego jest równoznaczne z klejeniem membrany. I stąd informacja

widocznie nie masz pojęcia w właściwościach i zastosowaniu membran dachowych ! Oczywiście że należy kleić łączenia taśmami do tego dedykowanymi - dlaczego ? bo membrana oprócz ochrony przed skroplinami , chroni waszą wełnę przed wiatrem jest wiatroizolacją ! jeżeli nie skleicie łączenia , zimne powietrze będzie łatwo wnikać w izolację i pogorszy jego parametry .

nie jest napisane czy mamy poddasze użytkowe czy nie - przyjmując że wełna lezy na stropie pozwolisz sobie by wiatr z śniegiem lub deszczem wwiewał ci do środka .

Moje zdanie jest takie - membrana powinna być na pełnym deskowaniu i klejona ! kto ma inaczej niech zajrzy pod dachówkę po 10 latach i pokaże zdjęcia .

nie jest napisane czy mamy poddasze użytkowe czy nie - przyjmując że wełna lezy na stropie pozwolisz sobie by wiatr z śniegiem lub deszczem wwiewał ci do środka .

Nie ma szans nawiewać. Mam nieużytkowe poddasze, byłem na nim przy przyzwoitej burzy, nic nie podwiewało ani tym bardziej się nie lało.

Moje zdanie jest takie - membrana powinna być na pełnym deskowaniu i klejona ! kto ma inaczej niech zajrzy pod dachówkę po 10 latach i pokaże zdjęcia .

Będę zaglądał kiedy zechcę. Jak mi się coś przestanie podobać - to zakleję. Co za problem?

Ale na deskowanie, to nie ma sensu membrana. Albo na bogato - deskowanie i papa, albo tylko membrana.