xnts 31.07.2017 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Szukam firmy do zrobienia OZC dla domku jednorodzinnego, żeby odpowiednio wybrać pompę ciepła (plus rekuperator). Czy są jakieś godne polecenia, z którymi forumowicze mieli dobre doświadczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anemonek 31.07.2017 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Wielu tutaj robi OZC u Asolta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.07.2017 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Wielu tutaj robi OZC u Asolta. Który liczy straty na cyrkulacji CWU tak: Straty na cyrkulację to iloczyn róznicy wskazan i róznicy temp na początku i koncu pętli oraz ciepła właściwego wody. Dla mnie to dyskwalifikacja. Bo z tego wynika, że jak nie ma poboru (czyli różnica wskazań=0) to strat na cyrkulacji brak. Kiedyś też pisał, że oszczędność na czasowym wyłączaniu pompy cyrkulacji jest proporcjonalna do czasu, jaki pracuje pompa. Czyli jak wyłączysz pompę cyrkulacji, to woda przestaje w rurach stygnąć. Do liczenia konstrukcji potrzebne są studia, egzaminy, państwowy kwit. Liczyć OZC może każdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 31.07.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Kaizen, ja myślałem, że ty inteligientne domy będzie robił, a ty widzę grunt pod liczenie OZC sobie robisz. Śwagier też będzie pomagał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.07.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 (edytowane) Który liczy straty na cyrkulacji CWU tak: Dla mnie to dyskwalifikacja. Bo z tego wynika, że jak nie ma poboru (czyli różnica wskazań=0) to strat na cyrkulacji brak. Kiedyś też pisał, że oszczędność na czasowym wyłączaniu pompy cyrkulacji jest proporcjonalna do czasu, jaki pracuje pompa. Czyli jak wyłączysz pompę cyrkulacji, to woda przestaje w rurach stygnąć. Do liczenia konstrukcji potrzebne są studia, egzaminy, państwowy kwit. Liczyć OZC może każdy. .Straty na cyrkulacji sa jedynie wtedy gdy jest załaczona pompa cyrkulacyjna. Straty na cwu są wtedy gdy pobieramy cwu, jedne i drugie straty mogą w jednym czasie w przypadku poboru cwu i jednoczesne pracy pompy cyrkulacyjnej. Jezeli nie mozesz tego zrozumiec to po co sie odzywasz. Od kiedy laik jest specjalistą i to jedynie specjalistą teoretykiem od wszystkiego, to ze nie potrafisz zrozumiec tego faktu powinno wywołac i Ciebie chwile zastanowienia czy twoje pisanie na tym forum ma jakikolwiek sens. Co do kwitów to przegladnij panstwowy rejestr https://rejestrcheb.mib.gov.pl/rejestr-uprawnionych;jsessionid=405BB119D9FC452547F94BA41CAF2819 tam mnie znajdziesz. Dla równowagi pochwal sie swoim wykształceniem oraz kompetencjami do oceny prawidłowosci moich obliczen. Wracjąc do oszczednosci na czasowym wyłaczaniu pompy to wyglada to tak ze im krótszy jest całkowity czas pracy pompy cyrkulacyjnej tym straty na cyrkulację są mniejsze, nie ze woda przstaje stygnąc, długo myslałes nad tym durnym wnioskiem? Edytowane 31 Lipca 2017 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.07.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Kaizen, ja myślałem, że ty inteligientne domy będzie robił, a ty widzę grunt pod liczenie OZC sobie robisz. Śwagier też będzie pomagał? Oj biedni ci inwestorzy którym Kaizen by robił ozc, przeciez on tylko potrafi zmienic dane w gotowcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 31.07.2017 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Liczyć OZC może każdy. Ty ze swoimi teoriami też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.07.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 (edytowane) .Straty na cyrkulacji sa jedynie wtegu gdy jest załaczona pompa cyrkulacyjna. Oczywiście, że bzdura. Jak zatrzymsz pompę, to woda dalej stygnie. Straty na cwu są wtedy gdy pobieramy cwu, To nie są straty. To jest zużycie. jedne i drugie straty mogą w jednym czasie w przypadku poboru cwu i jednoczesne pracy pompy cyrkulacyjnej. Jezeli nie mozesz tego zrozumiec to po co sie odzywasz. Nie mogę zrozumieć, jak możesz twierdzić, że gdy różnica wskazania tych dwóch liczników jest równa zero, to nie ma strat na cyrkulacji choćby obydwa nabiły 100m3. Od kiedy laik jest specjalistą i to jedynie specjalistą teoretykiem od wszystkiego A od kiedy to trzeba być specjalistą, żeby zauważać bzdury na poziomie podstawówki? Wracjąc do oszczednosci na czasowym wyłaczaniu pompy to wyglada to tak ze im krótszy jest całkowity czas pracy pompy cyrkulacyjnej tym straty na cyrkulację są mniejsze, nie ze woda przstaje stygnąc, długo myslałes nad tym durnym wnioskiem? Chodziło mi o to stwierdzenie: Moze troche liczb bo najbardziej przemawia, Koszt calodobowej cyrkulacji to w zaleznosci od budynku, ilosci obwodów to ok 10-15 kWh, po ok dwudziestokrotnym zmniejszeniu czasu pracy pompy (czujki ruchu+przekaznik czasowy) słownie 20 razy krócej ten koszt to ok 0,5-0,75 kWh/doba razy ilosc dni sezonu grzewczego, Czyli że 20x zmniejszenie czasu pracy pompy obiegowej oznacza zmniejszenie z 10-15kWh do 0,5-0,75kWh strat (czyli zmniejszenie 20x) Co by musiało oznaczać, że gdy wyłączamy pompę to zatrzymujemy straty. A przecież woda stygnie dalej. Weźmy taki przykład, że pompa pracuje 5s a potem zatrzymuje się na 5s. Czyli pompa pracuje przez połowę czasu. Wg Ciebie oznacza to 50% oszczędności? IMO oszczędności bliskie zera. Za to jak pompa chodzi przez 12h a potem przez 12h stoi, to oszczędności są sporo powyżej 40%. Ale cóż - jak ktoś upiera się, że zatrzymanie pompy obiegowej = zatrzymanie strat, to właśnie to jest dla mnie dyskwalifikacją. Każdy się myli. Ale powtarzanie wiecznie tej samej, ewidentnej bzdury to dowód na dobrą impregnację od rozwoju (nie tylko kaizen). Edytowane 31 Lipca 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.07.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Oczywiście, że bzdura. Jak zatrzymsz pompę, to woda dalej stygnie. To nie są straty. To jest zużycie. Nie mogę zrozumieć, jak możesz twierdzić, że gdy różnica wskazania tych dwóch liczników jest równa zero, to nie ma strat na cyrkulacji choćby obydwa nabiły 100m3. A od kiedy to trzeba być specjalistą, żeby zauważać bzdury na poziomie podstawówki? Chodziło mi o to stwierdzenie: Czyli że 20x zmniejszenie czasu pracy pompy obiegowej oznacza zmniejszenie z 10-15kWh do 0,5-0,75kWh strat (czyli zmniejszenie 20x) Co by musiało oznaczać, że gdy wyłączamy pompę to zatrzymujemy straty. A przecież woda stygnie dalej. Straty na cyrkulację wywoływane są przez pracę pompy cyrkulacyjnej, gdy pompa jest wyłaczona i cyrkulacji nie ma ma nie ma strat. Straty są nie tylko w czasie pracy pompy, pompa je wywołuje, ciezko to zrozumiec? Straty przy poborze cwu są a objawiają sie róznicą temperatur na wyjsciu z zasobnika/ zaworu antyoparzeniowego i na zaworze czerpalnym. Taka róznica zawsze jest i to są własnie straty przy poborze cwu. Ta róznica zmiejsza sie miare upływu czasu od otwarcia zaworu czerpalnego Natamiast straty na cyrkulacji ciągłej są poniewaz istnieje róznica temperatur pomiedzy powrotem a temperaturą na wejsciu do petli cyrkulacji, gdyby ta dT była zerowa to wtedy cyrkulacja moze pracowac ciągle i nie ma zadnych strat. Kazdorazowe uruchomienie cyrkulacji to są straty uzaleznione od temperatury wody w obiegu cyrkulacyjnym a temperarurą na wejsciu w petle cyrkulacyjną. Co liczenia tych strat to róznica wskazan wodomierzy dotyczy strat na pobór cwu, a wskazanie wodomierza na powrocie petli dotyczy strat na cyrkulację, pomyliłem opis strat w ferworze dyskusji, fakt moje przeoczenie, jest takie powiedzenie "aby język giętki powiedział wszystko co pomyśli głowa", akurat w tym przypadku ono nie miało racji, myslałem o tym ale co innego opisałem, kazdy moze zle cos opisac, byc moze czasem za szybko odpisuję na posty w polemice. Znalazłes bład w opisie, przyznałem sie do pomyłki, ale czy to jest powód do dyskwalifikacji obliczen ozc? gdybys głebiej zapoznał sie z programem studiów audytorskich to bys wiedział ze az tak szczegółowo o ile są, nie są omawiane sposoby i metodologia pomiaru strat na cyrkulację cwu, przejrzałem kilka opracowan dotyczacych strat na cwu, ale takiego opisu nie znalazłem. Jezeli znasz szególowy zakres tych studiów i jest w nim to mowa o takich pomiarach i obliczeniach strat na cyrkulacji cwu to podaj linka, byc moze cos sie w tych kilku latach zmieniło, az tak szczegołowo nie sledzę tego tematu w odróznieniu od Ciebie, widocznie masz na to lepsze kwity. Oficjalnie metodologia wykonywania charakterystyki energetycznej podaje klika wspólczynników strat zwiazanych z cyrkulacją ale nie podaje sposobu pomiarów i obliczen wartosci tych wsp. Podobnie jak i przypadku pozostałych wsp nie zwiazanych z cyrkulacją. Co do zmniejszenia strat poprzez zmniejszenie czasu cyrkulacji, na tym forum było sporo wpisów na temat wielkosci strat na cyrkulacji, kazdy podaje rózne wielkosci, ale srednio to ok 50% całego zapotrzebowania energii na przygotowanie cwu. Dlatego tez są stosowane róznie metody zmniejszenia tych strat, czy to przez stosowanie zegarów sterujących, czy przez stosowanie właczników pompy cyrkulacyjnej przez uzytkownika przy zamiarze korzystania z cwu, czy tez przez załczanie automatyczne czujką ruchu, kazde z tych rozwiazan przynosi oszczednosci w stosunku do cyrkulacji ciągłej, oszczednosci bardzo duze w przypadku załaczania recznego przy kazdorazowym skorzystaniu z cwu, moje rozwiazanie jest tylko zautoamatyzowaniem tego procesu z duzą dokladnoscia w porównianiu do sterowania recznego. Masz okazję to sprawdzic w swoim nowym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts