mku7i 01.08.2017 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Hej,zleciłem wykonanie adaptacji instalacji co, wod i kan. Na poddaszu grzejniki zostaną zastąpione podłogówką. Pani projektant adaptująca, odradza wykonywanie na tym etapie projektu wykonawczego podłogówki i poleca to zostawić na później kiedy zapadną decyzje o wykończeniu podłóg. Jak Wy sobie z tym radziliście ? Jak wygląda praktyka i jak radzą sobie z tym wykonawcy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.08.2017 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 IMO lepiej jak najpóźniej. Gdy już będziesz pewien, jakie materiały faktycznie zostały użyte i na jakie źródło ciepła finalnie się decydujesz.Często też wykonawcy oferują projekt w cenie. I raczej nie słuchaj tych, co mówią, że "zawsze daję x, Y i jest OK. Moc podłogi (a co za tym idzie rozstaw rur) trzeba dobrać do obciążenia cieplnego pomieszczenia, rodzaju okładziny i źródła ciepła. Przy wodnej podłogówce najsensowniej zasilać wszystkie obwody (a przynajmniej cały rozdzielacz) tą samą temperaturą. Więc zostają tylko dwa narzędzia do ustawienia proporcji mocy każdego pomieszczenia - rozkład rur i przepływ. Przepływu lepiej za bardzo nie tłumić, bo wtedy nie nagrzeje się posadzka równomiernie. Więc trzeba odpowiednio gęściej położyć rury w pomieszczeniach o większym obciążeniu (np. łazienki, gdzie chcesz mieć cieplej) a z większymi odstępami tam, gdzie masz mniejsze obciążenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 01.08.2017 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Dzięki Kaizen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 02.08.2017 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 Ja robiłem projekt podłogówki. Raczej jako jeden z nielicznych. Wszyscy bazują na zapewnieniu pana wykonawcy, że "będzie pan zadowolony" . Tak do projektu były potrzebne informacje jakie będzie wykończenie podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts