forgetit 22.08.2017 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 Znaczy bunkier ma na nim stać. Skoro z nadbudową z siatki betonowej i betonu znosi na autostradach zmienne obciążenia od ciężarówek z ładunkiem od kilku do kilkudziesięciu ton przenoszonych na kilkaset cm kwadrat. Zapewniam że cięzar domku szkieletowego zniesie z łatwością czy nawet z suporeksu A tak konkretnie, to na której autostradzie w nawierzchni jest pianobeton? I może jeszcze uzupełnij, która autostrada jest zbrojona siatką? Dziwne, że producent nie chwali się wytrzymałością na ściskanie i zginanie, o próbie brazylijskiej nie wspominając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StaszekL 23.08.2017 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Ja wybierałem grunt spod fundamentów aż do głębokości 1,6 m (miałem glinę, ił i inne). Później zasyp piaskiem i poszło mi ok 240 t piasku, płyta ok 100 mkw wysokość wyszła 165 cm. Ziemię z wykopu rozplantowałem po działce i hm zniknęło. Poszło 13 wozów trzyosiowych zasypanych na równo po burty każdy po 250 zł, ale to cena raczej promocyjna. Nie wiem czy się uda znaleźć coś w tej cenie. Może mi ktoś to wyjaśnić , po co wybierać 1,6 metra gliny żeby w to miejsce nasypać piasku ? Rozumiem że odwodnienie też idzie poniżej wspomnianych 1,6 metra bo inaczej powstanie wanna z mokrym piaskiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 23.08.2017 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Może mi ktoś to wyjaśnić , po co wybierać 1,6 metra gliny żeby w to miejsce nasypać piasku ? Rozumiem że odwodnienie też idzie poniżej wspomnianych 1,6 metra bo inaczej powstanie wanna z mokrym piaskiem . Glina nie jest gruntem nośnym, a nie buduje się na gruntach nienośnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 23.08.2017 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Może mi ktoś to wyjaśnić , po co wybierać 1,6 metra gliny żeby w to miejsce nasypać piasku ? Rozumiem że odwodnienie też idzie poniżej wspomnianych 1,6 metra bo inaczej powstanie wanna z mokrym piaskiem . trzeba kopać aż skończy się glina .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StaszekL 23.08.2017 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Glina nie jest gruntem nośnym, a nie buduje się na gruntach nienośnych. To chyba zaletą płyty jest równomierne obciążenie na słabym gruncie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StaszekL 23.08.2017 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 trzeba kopać aż skończy się glina .... i zacznie lawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 24.08.2017 03:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 To chyba zaletą płyty jest równomierne obciążenie na słabym gruncie . Pytanie co masz na myśli przez slaby grunt. Jeśli jest to osłabienie miejscowe to płyta sobie poradzi i rozłoży obciążenia lepiej niż ławy (ergo dom nie będzie w tym miejscu osiadał), ale nie może być tak, że stawiasz ją na plastycznej glinie i "niech se radzi bo płyta". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 24.08.2017 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 i zacznie lawa jak masz pod gliną ławę .... to czemu nie. Płyty fundamentowej nie da się łatwo wykonać jeśli działka jest pochyła a u mnie taka była. Pomiędzy jednym narożnikiem a drugim było 97 cm różnicy poziomów, a to oznacza nasyp, równanie, zagęszczanie, okop, drenaż opaskowy to też są koszty i to spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 24.08.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Glina zwięzła jest gruntem nośnym. jakby każdy wybierał gline pod ławami to nikt by domów nie budował bo jeszcze by kopał i kopał (u nas jak moren dużo to glina jest wszędzie). Piaski w zasadzie kończą osiadanie po zakończeniu cyklu stanu surowego, gliny podlegają konsolidacji (po chłopsku ciężar domu musi wycisnąć nadmiar wody). Kiedyś przy fundamentach betonowych starego typu zbrojono tylko przejścia pomiędzy gliną a piaskiem, takie zbrojenie to były dwa pręty ułożone w dolej warstwie, albo kratownica płaska (no tylko że wtedy fundament miał 50 cm szerokości z litego betonu). Jak był piasek na całości albo glina to nie używano zbrojenia. Przy fundamentach kamiennych stosowano poduszki piaskowe (zresztą pod betonowe także, jeżeli fundament był płytki). Glinę usuwa się tylko wtedy gdy jest plastyczna , co w zasadzie pod ziemią spotyka się ...w sumie nawet nie wiem jak często bo nigdy jej nie spotkałem na 1,5m pod ziemią (no może raz i to raczej była wina tego że wykop stał tydzień otwarty, bo glina była plastyczna tylko na kilkanaście centymetrów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 24.08.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 U mnie na poziomie betonu podkładowego pod płytą fundamentową piwnicy mam glinę twardoplastyczną, a projektant jednak wpisał pospółkę 50cm zagęszczaną max co 15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.08.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Znaczy bunkier ma na nim stać. Skoro z nadbudową z siatki betonowej i betonu znosi na autostradach zmienne obciążenia od ciężarówek z ładunkiem od kilku do kilkudziesięciu ton przenoszonych na kilkaset cm kwadrat. Zapewniam że cięzar domku szkieletowego zniesie z łatwością czy nawet z suporeksuNie masz pojęcia o czym piszesz, krótko mówiąc. Płyta przenosi również obciążenia zginające. Nawet pod domem szkieletowym. Pianobeton ma znikomą wytrzymałość na rozciąganie. Uzbroić się go nie da. Była tu kiedyś firma, która rozbiła z niego podbudowy ale zrezygnowała. Fundamentu płytowego nikt z tego nie zaprojektuje, choćbyś się nie wiem jak upierał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 25.08.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 (edytowane) ^^A piasek przenosi Ci rozciagania ?Pianobeton jako podbudowe bez problemu da sie zastosowac, przeciez to sie mniej odksztalca anizeli xps pod plyta.Pianobeton z powodzeniem stosuje jako zasypki przyczolkow w celu odciazenia a po tym pianobetonie jezdza samochody.Powtarzam pianobeton jako podbudowa nie musi miec szczegolnej wytrzymalisci na rozciaganie bo takiego wymahania nie ma dla zadnej podbudowy. Gorzej oczywiscie z nasiskliwoscia i izolacyjnoscia tego pianobetonu Edytowane 25 Sierpnia 2017 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 25.08.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 A tak konkretnie, to na której autostradzie w nawierzchni jest pianobeton? I może jeszcze uzupełnij, która autostrada jest zbrojona siatką? Dziwne, że producent nie chwali się wytrzymałością na ściskanie i zginanie, o próbie brazylijskiej nie wspominając. Do zasypek stosuje sie pianobeton jako odciazenie przycxolka na parcie gruntu i nawet o tym nie wiesz ze jezdzisz po takim pianobetonie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 25.08.2017 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Do zasypek stosuje sie pianobeton jako odciazenie przycxolka na parcie gruntu i nawet o tym nie wiesz ze jezdzisz po takim pianobetonie ! Jakiś konkretny przykład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 25.08.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Wpisz sobie w google... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.08.2017 01:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 ^^ A piasek przenosi Ci rozciagania ? Pianobeton jako podbudowe bez problemu da sie zastosowac, przeciez to sie mniej odksztalca anizeli xps pod plyta. Pianobeton z powodzeniem stosuje jako zasypki przyczolkow w celu odciazenia a po tym pianobetonie jezdza samochody. Powtarzam pianobeton jako podbudowa nie musi miec szczegolnej wytrzymalisci na rozciaganie bo takiego wymahania nie ma dla zadnej podbudowy. Gorzej oczywiscie z nasiskliwoscia i izolacyjnoscia tego pianobetonuPrzepraszam ale potrafisz czytać ze zrozumieniem? Napisałem: "Płyta przenosi również obciążenia zginające."PŁYTA! Jako podbudowa może pianobeton być stosowany, co też napisałem. Firma zrezygnowała, bo to stosunkowo drogie i kiepskie parametry. Co do przyczółków to jako wypełnienie stosuje się nawet styropian i to taki zwykły EPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 27.08.2017 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 ^^ No ok jakos za szybko przeczytalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts