Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki kocioł wybrać za zastępstwo Vailant VU PL 240 ???

Tocki

Recommended Posts

Dzień dobry.

Poszukuje kotła w dobrej cenie 2 funkcyjnego do mieszkania 100m (3 pokoje, kuchnia łazienka - 2 piętrowa prywatna kamienica.

ze względu na słabą wentylację w łazience polecono mi kocioł kondensacyjny np Saunier Duval.

Kratka wentylacyjna znajduję się zaraz nad piecem i często zwłaszcza w dni upalne włączają się czujniki czadu...

Z kratki lekko wieje to samo mam w kuchni.

Posiadam kocioł Vaillant VU PL 240/2-3, -chyba 10 letni który muszę wymienić ze względu na częste awarie i bezpieczeństwo

Proszę o polecenie jakiegoś pieca/kotła.

Czy w przypadku takiej cofki polecanie jakieś nasady kominowe/Stabilizator wentylacji ?

Kominiarz powiedział mi, że przy piecu gazowym (vailant) nie wolno montować nasad czy stabilizatorów

Dzień dobry.

Poszukuje kotła w dobrej cenie 2 funkcyjnego do mieszkania 100m (3 pokoje, kuchnia łazienka - 2 piętrowa prywatna kamienica.

ze względu na słabą wentylację w łazience polecono mi kocioł kondensacyjny np Saunier Duval.

Kratka wentylacyjna znajduję się zaraz nad piecem i często zwłaszcza w dni upalne włączają się czujniki czadu...

Z kratki lekko wieje to samo mam w kuchni.

Posiadam kocioł Vaillant VU PL 240/2-3, -chyba 10 letni który muszę wymienić ze względu na częste awarie i bezpieczeństwo

Proszę o polecenie jakiegoś pieca/kotła.

Czy w przypadku takiej cofki polecanie jakieś nasady kominowe/Stabilizator wentylacji ?

Kominiarz powiedział mi, że przy piecu gazowym (vailant) nie wolno montować nasad czy stabilizatorów

Kominiarz nie doprecyzował, że wszelkie zakazy z wentylacjami dotyczą kotłów z OTWARTĄ komorą spalania, a takich już nie produkują. Przy piecu kondensacyjnym, który zawsze ma zamkniętą komorę spalania i koncentryczny przewód powietrzno-spalinowy z wymuszonym obiegiem spalin, rodzaj i sposób zastosowanej wentylacji nie ma znaczenia. Ważne jest tylko aby była wentylacja (jakakolwiek). Jeśli to gaz ziemny, to kratka u góry. Może być nawet wywiewna mechaniczna (wentylator wyciągowy). Wentylacja w tym przypadku nie ma zabezpieczać przed tlenkiem węgla (czadem) tylko usuwać ewentualny wyciek gazu.

Każdy producent ma ma taki w ofercie

A to przepraszam. Jeden przedstawiciel handlowy powiedział mi, że teraz wszystkie muszą być kondensacyjne...

Mimo, że są takie w sprzedaży, to na pewno nie instalował bym czegoś takiego w mieszkaniu, bo to jest bezbolesna śmierć w wannie: kilkadziesiąt zaczadzeń w sezonie zimowym w całym kraju. Moim skromnym zdaniem nie tylko sprzedaż, ale używanie istniejących kotłów z otwartą komorą spalania w mieszkaniach (kuchniach, łazienkach) powinno być całkowicie zakazane.

A to przepraszam. Jeden przedstawiciel handlowy powiedział mi, że teraz wszystkie muszą być kondensacyjne...

Mimo, że są takie w sprzedaży, to na pewno nie instalował bym czegoś takiego w mieszkaniu, bo to jest bezbolesna śmierć w wannie: kilkadziesiąt zaczadzeń w sezonie zimowym w całym kraju. Moim skromnym zdaniem nie tylko sprzedaż, ale używanie istniejących kotłów z otwartą komorą spalania w mieszkaniach (kuchniach, łazienkach) powinno być całkowicie zakazane.

Zniknęły "turbo". W małych mieszkaniach kondensaty się nie opłacają. Kotły są różne, bardziej wrażliwe na zanieczyszczenia i takie gdzie płomienie wychodzą poza komorę spalania i tak pracują, są różne instalacje, mini łazienka bez dopływu powietrza, chociażby otworami w drzwiach, pozaklejana wentylacja, czasami pozostawiony kliku centymetrowy pasek zeby było że jest wentylacja. kilkadziesiat przypadków to jest dosyc mało w porownaniu do innych wypadków, przypuszczam, że głownie zaniedbania. widywałem wymienniki w takim stanie że nie było widać przelotu a gaz spalal sie poza komorą opalajac kable, po czyszczeniu działa idealnie. mogły zostać turbo, bezpieczniejsze ale podobno więcej energii zużywały a z drugiej strony nie wyciągały ciepłego powietrza.

• 3 weeks później...

Witam,

A czy zastanawiał się Pan nad wyborem kotła kondensacyjnego innego producenta?

Marka Junkers posiada w swojej ofercie bogaty wybór dwufunkcyjnych kotłów kondensacyjnych o szerokiej modulacji mocy palnika z rodziny Cerapur. Kotły cechują się solidnym wykonaniem oraz wysoką sprawnością pracy. W celu doboru kotła o odpowiedniej wielkości, zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers