Tocki 02.08.2017 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 Dzień dobry.Poszukuje kotła w dobrej cenie 2 funkcyjnego do mieszkania 100m (3 pokoje, kuchnia łazienka - 2 piętrowa prywatna kamienica.ze względu na słabą wentylację w łazience polecono mi kocioł kondensacyjny np Saunier Duval.Kratka wentylacyjna znajduję się zaraz nad piecem i często zwłaszcza w dni upalne włączają się czujniki czadu...Z kratki lekko wieje to samo mam w kuchni. Posiadam kocioł Vaillant VU PL 240/2-3, -chyba 10 letni który muszę wymienić ze względu na częste awarie i bezpieczeństwo Proszę o polecenie jakiegoś pieca/kotła.Czy w przypadku takiej cofki polecanie jakieś nasady kominowe/Stabilizator wentylacji ?Kominiarz powiedział mi, że przy piecu gazowym (vailant) nie wolno montować nasad czy stabilizatorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.08.2017 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 kondensat moze brac powierze z zewnatrz, wiec wentylacja nie robi mu różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 03.08.2017 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2017 Dzień dobry. Poszukuje kotła w dobrej cenie 2 funkcyjnego do mieszkania 100m (3 pokoje, kuchnia łazienka - 2 piętrowa prywatna kamienica. ze względu na słabą wentylację w łazience polecono mi kocioł kondensacyjny np Saunier Duval. Kratka wentylacyjna znajduję się zaraz nad piecem i często zwłaszcza w dni upalne włączają się czujniki czadu... Z kratki lekko wieje to samo mam w kuchni. Posiadam kocioł Vaillant VU PL 240/2-3, -chyba 10 letni który muszę wymienić ze względu na częste awarie i bezpieczeństwo Proszę o polecenie jakiegoś pieca/kotła. Czy w przypadku takiej cofki polecanie jakieś nasady kominowe/Stabilizator wentylacji ? Kominiarz powiedział mi, że przy piecu gazowym (vailant) nie wolno montować nasad czy stabilizatorów Kominiarz nie doprecyzował, że wszelkie zakazy z wentylacjami dotyczą kotłów z OTWARTĄ komorą spalania, a takich już nie produkują. Przy piecu kondensacyjnym, który zawsze ma zamkniętą komorę spalania i koncentryczny przewód powietrzno-spalinowy z wymuszonym obiegiem spalin, rodzaj i sposób zastosowanej wentylacji nie ma znaczenia. Ważne jest tylko aby była wentylacja (jakakolwiek). Jeśli to gaz ziemny, to kratka u góry. Może być nawet wywiewna mechaniczna (wentylator wyciągowy). Wentylacja w tym przypadku nie ma zabezpieczać przed tlenkiem węgla (czadem) tylko usuwać ewentualny wyciek gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.08.2017 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Kominiarz nie doprecyzował, że wszelkie zakazy z wentylacjami dotyczą kotłów z OTWARTĄ komorą spalania, a takich już nie produkują. Każdy producent ma ma taki w ofercie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 06.08.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Każdy producent ma ma taki w ofercie A to przepraszam. Jeden przedstawiciel handlowy powiedział mi, że teraz wszystkie muszą być kondensacyjne... Mimo, że są takie w sprzedaży, to na pewno nie instalował bym czegoś takiego w mieszkaniu, bo to jest bezbolesna śmierć w wannie: kilkadziesiąt zaczadzeń w sezonie zimowym w całym kraju. Moim skromnym zdaniem nie tylko sprzedaż, ale używanie istniejących kotłów z otwartą komorą spalania w mieszkaniach (kuchniach, łazienkach) powinno być całkowicie zakazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.08.2017 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 A to przepraszam. Jeden przedstawiciel handlowy powiedział mi, że teraz wszystkie muszą być kondensacyjne... Mimo, że są takie w sprzedaży, to na pewno nie instalował bym czegoś takiego w mieszkaniu, bo to jest bezbolesna śmierć w wannie: kilkadziesiąt zaczadzeń w sezonie zimowym w całym kraju. Moim skromnym zdaniem nie tylko sprzedaż, ale używanie istniejących kotłów z otwartą komorą spalania w mieszkaniach (kuchniach, łazienkach) powinno być całkowicie zakazane. Zniknęły "turbo". W małych mieszkaniach kondensaty się nie opłacają. Kotły są różne, bardziej wrażliwe na zanieczyszczenia i takie gdzie płomienie wychodzą poza komorę spalania i tak pracują, są różne instalacje, mini łazienka bez dopływu powietrza, chociażby otworami w drzwiach, pozaklejana wentylacja, czasami pozostawiony kliku centymetrowy pasek zeby było że jest wentylacja. kilkadziesiat przypadków to jest dosyc mało w porownaniu do innych wypadków, przypuszczam, że głownie zaniedbania. widywałem wymienniki w takim stanie że nie było widać przelotu a gaz spalal sie poza komorą opalajac kable, po czyszczeniu działa idealnie. mogły zostać turbo, bezpieczniejsze ale podobno więcej energii zużywały a z drugiej strony nie wyciągały ciepłego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 25.08.2017 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Witam, A czy zastanawiał się Pan nad wyborem kotła kondensacyjnego innego producenta? Marka Junkers posiada w swojej ofercie bogaty wybór dwufunkcyjnych kotłów kondensacyjnych o szerokiej modulacji mocy palnika z rodziny Cerapur. Kotły cechują się solidnym wykonaniem oraz wysoką sprawnością pracy. W celu doboru kotła o odpowiedniej wielkości, zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts