Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szyba - naprawa odprysku (oczka)

Recommended Posts

Zapytam, choć jestem niemal pewien że cudów nie zdziałam.

Przy (najpewniej) koszeniu trawnika kamyk uderzył w szybę i zrobiło się "oczko" (foto niżej).

Wizualnie ma to wielkość około 2cm, natomiast pod palcem wyczuwalne jest dużo mniejsze, kilka mm, a więc to duże oczko zrobiło się od wewnątrz pakietu (3 szybowy, ca. 3m2).

Czy jest sens i sposób aby to jakoś naprawiać (pomijając wymianę pakietu)? Domyślem się że jakoś można wypełnić tylko ten wyczuwalny z zewnątrz mały odprysk, co wizualnie niewiele zmieni (ale nie wiem czy jakoś wytrzymałościowo może pomóc)?

Pytam, bo chcę naklejać na szyby folie przeciwsłoneczne (zewnętrzne), i nie wiem czy przed tym robić coś z tą szybą czy to olać.

http://grzesiek.info/IMG_20170802_170847b.jpg

Skontaktuj się z tymi co naprawiaja szyby samochodowe

Będziesz mocno zdziwiony tym co potrafią zdziałać

Jeżeli nie jest to szyba laminowana to technika "samochodowa" nic tu nie pomoże. Dodatkowo zapewne ulotnił się argon a do wnętrza dostała wilgoć. Wkład szybowy do wymiany!

Dzięki za opinie.

Stało się to w zeszłym roku, zima minęła bez sensacji. Czy to może coś mówić o argonie i wilgoci?

Już jeden (dużo mniejszy) pakiet wymianiałem z tego powodu (tam była dziura jak pięść w zewnętrznej szybie), kosztowało to ponad 700, tego raczej nie zamierzam puki wygląda jak teraz a całość w miare działa (nawet jako dwuszybowe).

Zapytam u tych samochodziarzy, pytanie czy to technicznie coś poprawi (bo estetycznie raczej nie)?

Ten odprysk zapewne jest do wnetrza pakietu szybowego. Ciezko mi uwierzyc zeby sie nie rozszczelnil

Jak pisałem - od zewnątrz pakietu jest tylko drobne (3-5mm) wgłębienie, a całe oczko to średnio fi 20 (więc duży odprysk od wewnątrz pakietu).

Jak pisałem, w zimie nic dziwnego nie zauważyłem (ale przyznam że się nie przyglądałem, od wewnątrz szyba chyba była przysłonięta cały czas, a nie wiem czy od zewnątrz byś się to rzucało w oczy).

Edytowane przez grzeniu666

Kolego. Mozesz nie wierzyć. Jeśli prawda jest (A dlaczego klient miałby sciemniac) ze odprysk przeżył zimę i szyba nie zapanowała to dlaczego ma być dziura ?

I chyba nie widziałeś jakie cuda potrafią spece od szkła naprawić

Kilka razy korzystałem w różnych okazjach i dochodzę do wniosku ze nie ma rzeczy niemozliwych