Kaizen 06.08.2017 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Może to jeden z powodów, dlaczego pompa w PC najczęsciej chodzi non stop w sezonie grzewczym? Drugi powód to dostarczanie informacji o zapotrzebowaniu posadzki na ciepło przez dT.Dołożenie bufora powoduje spadek sprawnosci przez wyższe temperatury pracy i nie pozbawia zaawansowaną automatykę PC możliwosci panowania na temperaturą w domu. trzeba zbudować kolejną automatykę transferującą ciepło z bufora do pomieszczeń. Wiec droższa jest i instalacja, i eksploatacja. A jak PC taktuje, to jest źle dobrana a jak jest możliwość, to wystarczy zwiększyć histerezę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 06.08.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 (...) Pompa gruntowa on off =pompa bufor, zbiornik cwu Jeśli gruntówka on/off jest obciążona grzejnikami, to bufor (szeregowy lub równoległy) faktycznie może być potrzebny by uzyskać wystarczająco długie cykle pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.08.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) Brawo pomysł, pokazuje nie zrozumienie przez Ciebie zasad pracy układu. Jak tak robisz to odrazu powiedz swoim klientom żeby postawili sobie na zapas sprężarkę obok pompy, bo na buforze zaoszczędzili ale sprężarka może się zapasowa przydać. Co prawda nie teraz ale za jakiś czas. Przy montażu było taniej ale potem zaboli. To już sam nie wiem ... Bufor potrzebny czy też nie ? Jakiś czas temu się pytałem to powiedziałeś że przy prostej instalacji (tylko podłogówka , mały dom parterowy) bufor nie jest potrzebny , teraz czytam że musi być , bo inaczej sprężarka szybko sie rozwali . Czy pompy typu PW LG Therma lub Panasonic Aquarea wymagają do poprawnej pracy bufor czy też nie i czy brak zastosowania bufora może mieć jakieś negatywne skutki w żywotności sprężarki w w/w pompach ??? Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 06.08.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 To już sam nie wiem ... Bufor potrzebny czy też nie ? Jakiś czas temu się pytałem to powiedziałeś że przy prostej instalacji (tylko podłogówka , mały dom parterowy) bufor nie jest potrzebny , teraz czytam że musi być , bo inaczej sprężarka szybko sie rozwali . Czy pompy typu PW LG Therma lub Panasonic Aquarea wymagają do poprawnej pracy bufor czy też nie i czy brak zastosowania bufora może mieć jakieś negatywne skutki w żywotności sprężarki w w/w pompach ??? Ja piszę o tej rurze którą fachman19 chce nazwać sprzęgłem, takie coś to szkodliwy dla pomp ciepła element a nie bufor/sprzęgło. Tam był temat żeby rozdzielić dwa obiegi to trzeba dać tylko grubą rurę zamiast sprzęgła/bufora. U Ciebie to inny temat, zresztą Ty już chyba masz tego LG bo dość dawno temat był temat i potem miałeś chyba montaż prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 07.08.2017 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Ja piszę o tej rurze którą fachman19 chce nazwać sprzęgłem, takie coś to szkodliwy dla pomp ciepła element a nie bufor/sprzęgło.a? A czy ty czytaty , gdzie ja pisałem ,że to sprzęgło do pompy . Ja pisałem o sprzęgle jako takim . O separacji układów . A nie o pompie z tym sprżgłem PC albo bez bufora i sprzęgła albo z buforem . Tu naiprostrze schematy . Ty jakoś dziwnie czytasz , jak w jakiejś oblężonej twierdzy . Udowadniasz błędy o których nikt nie pisze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 07.08.2017 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Inna temperatura na parterze inna na piętrze z sypialniami. Nie najłatwiej to zrealizować właśnie buforem i oddzielnymi pompami na każde piętro? Zdecydowanie NAJŁATWIEJ. Masz w systemie 3 pompy obiegowe i każda z nich ma swoje niezależne sterowanie. Układ możliwie prosty jak budowa cepa. Nie ma prawa nie działać, jeśli nie działa to znaczy że składał go jakiś piekarz a nie hydraulik. Dlatego instalatorzy preferują rozwiązania z dodatkowym buforem, bo mają instalacje prostą do poskładania jak klocki LEGO. Do zestawu z buforem masz zazwyczaj podłogówkę w rozstawie co 10 cm na całej powierzchni. To kolejna cecha nie liczonej instalacji, która zawsze działa. Nie przeliczone przepływy i opory nie stanowią problemu bo mamy 2 pompy obiegowe. Dobór źródła ciepła do instalacji która razem z buforem ma 200 - 300 litrów to już tylko formalność. Więc jeśli tylko chcesz wykonać instalacje samemu, a nie masz o tym bladego pojęcia - zrób to własnie w ten sposób. Na pewno taka składanka nie jest warta dużych pieniędzy - to powinna być najlepsza oferta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 07.08.2017 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Prosty i dużo tańszy układ to ; 1/ podłogówka w rozstawie co 10 cm na całej powierzchni,2/ PC > zawór 3D termostatyczny z siłownikiem > rozgałęzienie na 2 sekcje ( np.; podłogówka i KK ). Obiegówka jest tylko jedna ta w pompie ciepła oraz zastosowano tzw sterowanie kombinowane ; a/ tzn. termostat wewnętrzny odpowiada za start pompy gdy temperatura w lokalu ( pomieszczeniu ) spadnie do wyznaczonego poziomu ( np.; 22,7 C ) b/ sam proces grzania realizowany jest przez sterownik pogodowy pompy i krzywą grzewczą, czyli sterownik sam dobiera sobie temperaturę zasilania w zależności od temperatury zewnętrznej z określonego przeze mnie przedziału ( np; 33 C do + 10 C i 37 C dla -10 C ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.08.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) A o Gebwell słyszałeś cokolwiek..? A co było w tym wątku Danfossa? mogę poprosić o link? Jakie zatem pompy ciepła są najlepsze- chodzi mi o firmy.. Witam, polecam rodzinę pomp ciepla Vitocal firmy Viessmann! Zamy w ofercie zarówno pompy ciepła powietrzne, jak i gruntowe. Posiadamy konfortowe aplikacje do zarządzania systemem za pomocą smartfona, rozbudowaliśmy serwis - 24h na dobę nasi specjaliści są do dyspozycji! Polecam również przeglądnąć nasze warunki gwarancyjne. Moderowano Zachęcam do zadawania pytań i do dyskusji! Pozdrawiam! Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez Tomaszs131 Reklama niezgodna z regulaminem PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 18.08.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 (edytowane) Panowie co to jest za pompa ciepła i czy ona nadaje się do ogrzewania domu http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-7kw-powietrze-woda-md20d-i6925987235.htmlmam ogrzewanie podłogowe i kocioł na węgiel , wg ciepłowłaściwie zapotrzebowanie to http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2ijg , wiem powinna być chyba większa nie mam pojęcia tylko czy tego typu pompa jest dobrym rozwiązaniem nie ukrywam że cena zachęcającapewnie lepiej od razu kupić taką jak by do głowy przyszło zrobić pokoje na strychu http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-12kw-evi-3n-powietrze-woda-i6921842208.html Edytowane 18 Sierpnia 2017 przez Konto usunięte_1* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.08.2017 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Nie obawiasz się, że po zakupie pompy za pośrednictwem tego portal będziesz mógł mieć problem z ewentualnym wegzekwowaniu gwarancji lub serwisu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 18.08.2017 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 berthold pytaj CNC - toż to jego aukcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 18.08.2017 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Nie obawiasz się, że po zakupie pompy za pośrednictwem tego portal będziesz mógł mieć problem z ewentualnym wegzekwowaniu gwarancji lub serwisu? Ciekawy punkt widzenia , Ty się nie obawiałeś że będziesz mógł mieć problem z ewentualnym wyegzekwowaniu gwarancji lub serwisu? , jak nabywałeś swoja PC . Czym się Twój zakup pc różnił od zakupu pc na jakimś portal aukcyjnym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.08.2017 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 (edytowane) Masz tam swoją aukcje?Jestem wrogiem zakupów na tym portalu. Doczytałem ofertę i w tym przypadku faktycznie serwis jak i gwarancja jest w ofercie. Edytowane 18 Sierpnia 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 18.08.2017 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Mnie chodzi o to czy te modele pomp nadaję się do grzania domu bo 9-10 tys a wszędzie piszą że pompa ciepła powietrze woda kosztuje 20-30 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 18.08.2017 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Masz tam swoją aukcje? Jestem wrogiem zakupów na tym portalu. Doczytałem ofertę i w tym przypadku faktycznie serwis jak i gwarancja jest w ofercie. Nie nie mam , nigdy nic nie miałem , ale np. dostawca Twojej PC ma .Jak kupujesz bezpośrednio to jest OK , a jak kupisz od niego przez portal to jest BEE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 18.08.2017 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 (edytowane) Mnie chodzi o to czy te modele pomp nadaję się do grzania domu bo 9-10 tys a wszędzie piszą że pompa ciepła powietrze woda kosztuje 20-30 tys Nadają się , ale te pc to golasy , jak poskładasz wszystkie klocki , to nie wyjdzie taniej ja pc p-w , a cop podobny będzie . ps. akurat te pc nie staniały a zdrożały . Edytowane 18 Sierpnia 2017 przez Garażowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 19.08.2017 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Nadają się , ale te pc to golasy , jak poskładasz wszystkie klocki , to nie wyjdzie taniej ja pc p-w , a cop podobny będzie . ps. akurat te pc nie staniały a zdrożały . To czego tam w nich jeszcze brakuje aby to zainstalować i by to banglało ? nie wystarczy aby to podłączyć do rozdzielacza z mieszaczem od podłogówki czy coś jeszcze musi być czego tam nie ma ? sory za takie pytania ale jak nie zapytam to nie będę wiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 19.08.2017 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Napisz do CNC_POMPY_CIEPLA. On sprzedaje to, i może ci wszystko wyjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.08.2017 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 te pompki to chyba monoblocki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 20.08.2017 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Panowie co to jest za pompa ciepła i czy ona nadaje się do ogrzewania domu http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-7kw-powietrze-woda-md20d-i6925987235.html mam ogrzewanie podłogowe i kocioł na węgiel , wg ciepłowłaściwie zapotrzebowanie to http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2ijg , wiem powinna być chyba większa nie mam pojęcia tylko czy tego typu pompa jest dobrym rozwiązaniem nie ukrywam że cena zachęcająca pewnie lepiej od razu kupić taką jak by do głowy przyszło zrobić pokoje na strychu http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-12kw-evi-3n-powietrze-woda-i6921842208.html W przypadku pomp Meeting musisz spojrzeć na to że ich moc jest podawana przy temperaturze +20st.C za zewnątrz, czyli taka np MD20D 7kW przy 0st.C ma około 4-5kW mocy, Przy -10st.C jeszcze trochę mniej, około połowy czyli 3-3,5kW Na domy powyżej 100m2 z zapotrzebowaniem powyżej 5kW zazwyczaj montujemy MD30D 12kW EVI, ta radzi sobie dobrze nawet w poważne mrozy, i pracuje do około -25st.C, dlatego też klient ma spokój z wydajnością. Z sprzętów które trzeba dokupić to do MD30D 12kW EVI musi być już mały bufor(100L), do którego montujemy grzałkę wspomagającą, a bojler musi mieć wężownicę co powierzchni 2,5mkw, czyli najczęściej spina się dwie wężownice. Na MD30D 12kW EVI mamy zrobione całe osiedla i pracuje to bardzo dobrze, warunkiem jest prawidłowa instalacja, bo on/off nie wybacza błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts