Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepła- którą wybrać?

Justin85

Recommended Posts

Witam,

Zachęcam również do zapoznania się z ofertą pomp ciepła oraz centrali wentylacyjnych z rekuperatorem marki Buderus. W swojej ofercie posiadamy gruntowe pompy ciepła z rodziny Logatherm cechujące się wysokim współczynnikiem COP oraz wysoką jakością wykonania. Moderowano

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama niezgodna z regulaminem PP.

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ostrzegam wszystkich na forum, przed wyborem firmy Ekoryniec z Włocławka.

Dawno nie spotkałam się z takim aroganckim i bezczelnym traktowaniem klienta. Firma Ekoryniec a w szczególności właściciel firmy Dariusz R. jest bezczelny i traktuje klienta jak śmiecia, któremu można wcisnąć każdą ciemnotę. Bardzo żałuję, że podjęliśmy się współpracy z tą słabą i beznadziejną firmą i że zleciliśmy im wykonanie pompy ciepła.

Dopóki wszystko działa to właściciel jest Twoim "najlepszym przyjacielem", natomiast kiedy trzeba wykonać usługę na gwarancji , coś naprawić, to przeciąganie sprawy trwa miesiącami a na końcu okazuje się , że właściciel nie chce być odpowiedzialny za swój błąd i w swojej bezczelności na gwarancji żąda pieniędzy od klienta.

Dzwoniąc do Pana Dariusza, żeby w końcu ustalić termin naprawy klient nasłucha się różnych wykrętów i żenujących słów, np: "jest czas urlopowy nie mam ludzi", " mam zepsuty sprzęt", "jestem na urlopie będę za tydzień", " uznałem , że jednak nie trzeba do Państwa przyjeżdżać, bo nie widzę takiej potrzeby" i mnóstwo innych bezczelnych słów i wykrętów.

Odradzam współpracę z firmą Ekoryniec, to najgorszy z wyborów.

Potencjalny kliencie zastanów się na wyborem innej firmy!!!!!!!

Swego czasu sam o mało co nie zostałem klientem owej firmy. Po dłuższych rozmowach, firma się wycofała, nie odpowiadała na meile. O dziwo po 12 miesiącach ponownie się odezwała z ofertą. Dla mnie, na szczęście było trochę za póżno.

Z perspektywy czasu jestem im wdzìęczny za dłuższy brak odzewu....

Literówka.

Niedawno zakupiłem PC 8 KW powietrze-woda z wbudowanym zasobnikiem 150 L i jestem bardzo zadowolony z jej działania oraz firmy która mi montowała. Wszystko przed montażem mi wytłumaczyli i doradzili. Za samą PC zapłaciłem 8tys netto. Także polecam firmę z Lublina :spam: Edytowane przez Tomaszs131

Za samą PC zapłaciłem 8tys netto.

Jaki ma SCOP? Dobije do 3? Wtedy zwróciłaby się w porównaniu do zwykłego bojlera za 1000 zł po ogrzani w tańszej strefie G12 (licząc po 35gr/kWh) po ogrzaniu ok. 550m3 wody. O ile montaż darmowy (np. własnoręczny), pompa bez VATu i nie wymaga przeglądów, konserwacji i nic by nie trzeba było w tym czasie naprawiać. Jak cokolwiek trzeba doliczyć - to jeszcze dłużej. Każdy może sobie przeliczyć wg własnego zużycia. Np. przy 3m3/mies zwracać się będzie ponad 15 lat.

SCOP? Chyba pomyliłeś z COP?

COP określa nam stosunek uzyskanej ilość energii cieplnej, do włożonej energii elektrycznej w jednym konkretnym punkcie pracy układu grzewczego.

SCOP określa się wg normy EN 14825(w j. angielskim). Na podstawie warunków klimatycznych, określone są godziny pracy PC w danych temperaturach i przypadający im procent obciążenia.

Do tego dołożona jest praca osprzętu, automatyki, pomp obiegowych, grzałek, poboru w trybie standby, itp.

Także moim zdaniem SCOP jest dokładniejsze od COP.

Rozumiesz to, co wyłożyłeś na temat SCOP? Więc podałeś mi COP czy SCOP o który pytałem?

Właśnie o to mi chodzi, że nie interesuje mnie sprawność tego cuda w konkretnej temperaturze, a jaki będzie SCOP przez w naszym klimacie.

COP określa nam stosunek uzyskanej ilość energii cieplnej, do włożonej energii elektrycznej w jednym konkretnym punkcie pracy układu grzewczego.

SCOP określa się wg normy EN 14825(w j. angielskim). Na podstawie warunków klimatycznych, określone są godziny pracy PC w danych temperaturach i przypadający im procent obciążenia.

Do tego dołożona jest praca osprzętu, automatyki, pomp obiegowych, grzałek, poboru w trybie standby, itp.

Mylisz pojęcia.

Przecież SCOP to Seasonal Coefficient of Performance, czyli śreedni (a nie chwilowy, w danej temperaturze)COP za sezon, zależny od tego jakie to urzadzenie i gdzie zostalo zamontowane.

Taka sama pompa będzie miała inny SCOP we Wrocławiu, a inny w Suwałkach.

I nie mieszaj do tego pomp obiegowych itp, bo aktualnie COP powiniem być podawany już z ich uwzględnieniem. I nadal wówczas określony jest skróten COP.

Że nie wszyscy producenci podają COP wg nowej normy, uwzględniającej dodatkowe pobory pomp, to już wina ich nierzetelności.

Edytowane przez fotohobby

Witam serdecznie,

Od dłuższego czasu przeglądam forum i zbieram oferty na pompę ciepła, Mam dom 160m2 z 2010 roku, ogrzewany piecem na węgiel, temp na piecu 60', na CO idzie 40' przez zawór 4-drogowy. Instalacja CO to grzejniki żeberkowe aluminiowe i ok 20% podłogówki (kuchnia, łazienki, wiatrołap i korytarz na parterze.

Zużycie węgla: 2015/2016 1,5 tony, 2016/2017 ok 2,5 tony.

Czy taka instalacja PC ma tu sens?

Witam serdecznie,

Od dłuższego czasu przeglądam forum i zbieram oferty na pompę ciepła, Mam dom 160m2 z 2010 roku, ogrzewany piecem na węgiel, temp na piecu 60', na CO idzie 40' przez zawór 4-drogowy. Instalacja CO to grzejniki żeberkowe aluminiowe i ok 20% podłogówki (kuchnia, łazienki, wiatrołap i korytarz na parterze.

Witam, system rozprowadzania ciepło nieco komplikuje wykorzystanie pompy ciepła - chodzi o grzejniki. Proponuję kontakt ze specjalistą Viessmann, który przyjedzie i oceni realne możliwości inwestycji. Moderowano znajdziesz naszą firmę partnerską najbliżej Twojego miejsca zamieszkania.

Warto wiedzieć, co oferują nasi artnerzy branżowi:

• Bezpłatne, niezobowiązujące i indywidualne doradztwo, także bezpośrednio w miejscu instalacji
  • Określenie zapotrzebowania na ciepło/wodę użytkową w gospodarstwie domowym/nieruchomości klienta
  • Konkretne zalecenie, który nośnik energii – olej, gaz, energia słoneczna, drewno, ciepło z powietrza i gruntu – najlepiej odpowiada danemu zamierzeniu budowlanemu lub modernizacyjnemu
  • Informacje o możliwości połączenia różnych nośników energii w celu osiągnięcia maksymalnych oszczędności
  • Kontrola komina w porozumieniu z kominiarzem pod kątem przystosowania do nowego kotła grzewczego oraz spełnienia wymogów ustawowych
  • Poglądowa kalkulacja potencjału oszczędności kosztów ogrzewania dzięki modernizacji
  • Informacje dotyczące publicznego dofinansowania oraz wsparcia na etapie składania wniosków
  • Kalkulacja okresu zwrotu nakładów inwestycyjnych nowej instalacji grzewczej

Pozdrawiam!

• 2 weeks później...
Witam serdecznie,

Witam,

Pompa ciepła znacznie lepiej współpracuje z ogrzewaniem niskotemperaturowym jak ogrzewanie podłogowe lub instalacja grzejnikowa zaprojektowana na parametry niskotemperaturowe. W Pana przypadku zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Buderus. Pomoże on w wykonaniu wyceny i opłacalności zastosowania pompy ciepła.

Moderowano

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus

• 3 weeks później...