oldboy 06.08.2017 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Witam,mam problem z podłączeniem 2 lamp pod podwójny włącznik.Mam starą instalację gdzie do wylacznika dochodzą 3 kable,w dwóch jest prąd w trzecim nie ma więc myślę że to N.Do tego wlacznika doprowadzilem nowy kabel 2 żyłowy i do drugiej Nowej lampy.Stara instalacja bez uziemienia.I podlaczalem to Na przeróżne sposoby i włącza się tylko Stara lampa.Ta Nowa wogole nie świeci.Sprawdzałem próbówką i prąd dochodzi i do L i do N w tej Nowej lampie.Może mi ktoś doradzi czy musi być drugi włącznik światła do drugiej lampy i po prostu zmostkowac L z pierwszego wlacznika do tego drugiego i N razem żeby to zagrało??Ten podwójny włącznik co mam kupiony ma tylko 3 wyjścia bo 4 jest puste.Proszę o radę bo mi już ręce opadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.08.2017 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Niby to o ID, ale jest też prosty opis, jak jest podłączony włącznik w tradycyjnej instalacji: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.08.2017 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) Sprawa banalnie prosta - ten nowy przewód należało doprowadzic do lampy od puszki łączeniowej, nie od wyłącznika.Zresztą istniejąca instalacja ma poważną usterkę - sterowanie oświetleniem poprzez wyłącznik zerem, nie fazą.Wykręc żarówki ze starej lampy, "prąd" na dwóch przewodach wyłącznika "zniknie". Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oldboy 06.08.2017 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Stare budownictwo,Stara instalacja.Czyli muszę ten kabel na nowo wykuc i puscic go do puszki a od puszki Nowy do wlacznika??Nie da się tego wylacznika zmostkowac w jakikolwiek sposób żeby to działało i było bezpieczne w użytkowaniu??W drugim pokoju też sa 2 lampy i tam wszystko działa jak należy a kabel też jest puszczony do wlacznika.Czy to może być wina wlacznika?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.08.2017 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Nie tak prędko. Elektrycy u kolegi poumierali ?Naprawdę trzeba samemu grzebac ?Po pierwsze - do wyłącznika jest stary przewód 3-żyłowy, a więc był zamontowany wyłącznik podwójny, 2-klawiszowy (świecznikowy). Co on załączał ?Po drugie - wspomniane złe sterowanie oświetleniem.Po trzecie - potrzebny nowy przewód od puszki łączeniowej (podsufitowej) do nowej lampy. Oczywiście w tym przypadku wyłącznik będzie obsługiwał dwie lampy, każda załączana jednym klawiszem. Chyba że stara lampa jest typu "źyrandolowego", wówczas można zastosowac wyłącznik potrójny, ale dodatkowy przewód od puszki łączeniowej do wyłącznika musi byc. A tak na poważnie - elektryk konieczny, gdyż "już Ci ręce opadają", a przecież dla elektryka to pikuś, a nawet pan Pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oldboy 06.08.2017 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Była pojedyncza stara lampa na tym włączniku.Gniazdka,włączniki i lampy wszystkie wymieniłem na nowe i wszędzie działaja bez zarzutu.Jedynie z tą lampa mam problem.No ale jak piszesz wezwe elektryka niech to oceni czy faktycznie trzeba kuc w świeżo pomalowanej ścianie czy wymyśli coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oldboy 12.08.2017 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 Panowie wezwałem elektryka i powiedział mi to samo że kabel do puszki a nie do wlacznika.I że mogę sobie to sam zrobić bo to żadna filozofia a jemu się nie opłaca z 1 kablem grzebać...I tak zrobiłem,puscilem ten kabel do puszki pod sufitem ale teraz ta druga lampa świeci cały czas....Tak jakby nie reagowała na włącznik.W tej puszce z tego co widzę to wychodzi tylko faza i neutralny.Co jeszcze muszę zrobić żeby te lampy się zalaczaly na włączniku??z puszki podsufitowej wychodzą 2 białe kable a we włączniku sa 3...skąd ten 3 kabel??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts