Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w aranżacji salonu z kuchnią

anqu

Recommended Posts

Witam,

Kupiłam mieszkanie dla rodziny 2+2. Proszę o pomoc w aranżacji wnętrza salonu z kuchnią.

Układ salonu zaproponowany przez dewelopera średnio mi odpowiada. Z rozmieszczenia reszty pokoi jestem zadowolona.

Wydaję mi się, że obydwa projekty kuchni nie są do końca funkcjonalne.

Poniżej zastrzeżenia:

1. Pierwsze, co mi się rzuca w oczy to zlewozmywak zaraz przy lodówce (brak blatu roboczego do wyciągania produktów z lodówki).

2. Lokalizacja zmywarki – po otwarciu jej nie mam dostępu do zlewu.

3. Płyta grzewcza zlokalizowana przy otwartej przestrzeni.

Czy wiszący okap lub pochłaniacz poradzi sobie z zapachami z gotowania?

Czy podczas gotowania/smażenia nie pryska zbyt bardzo, żeby opryski latały po jadalni?

Poniżej link do przygotowanych projektów.

https://naforum.zapodaj.net/63c1d4db829e.jpg.html

Proszę o sugestie do istniejących projektów oraz inne propozycje.

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.

IMHO szkoda upychać kuchnię w kącie a półwyspy (w obu Twoich wersjach) sprawiają że komunikacja jakoś dziwnie przebiega - wyjechałabym z meblami na ścianę łazienki (pólka na wino gdzie indziej), np.:

1)

1.jpg

1A.jpg

1B.jpg

Oczywiście to tylko przykład. Można też nie zakręcać zabudową na ścianę z drzwiami tarasowymi, na ścianie łazienki blat i zlew, za słupem płyta, a tam gdzie ścianka z tv zrobić wnękę na lodówkę i słupek z piekarnikiem.

Dziękuję za wizualizacje.

Coś mi w nich jednak nie pasuje. Kuchnia przez 60-cm ścianę nośną jest podzielona na dwie części co może znacznie utrudnić prace?!

Ponadto salon, na środku zostaje przedzielony ścianką dzielącą - nie zagraci i/lub pomniejszy optycznie to pomieszczenia?

Zależy mi na tym, aby jednak to był salon z kuchnią, a nie kuchnia z salonem. Jednocześnie kuchnia nie może być zbyt mała - bo musi dać radę z 4-osobową rodzinką...

Witam,

Kupiłam mieszkanie dla rodziny 2+2. Proszę o pomoc w aranżacji wnętrza salonu z kuchnią.

Układ salonu zaproponowany przez dewelopera średnio mi odpowiada. Z rozmieszczenia reszty pokoi jestem zadowolona.

Wydaję mi się, że obydwa projekty kuchni nie są do końca funkcjonalne.

Poniżej zastrzeżenia:

1. Pierwsze, co mi się rzuca w oczy to zlewozmywak zaraz przy lodówce (brak blatu roboczego do wyciągania produktów z lodówki).

2. Lokalizacja zmywarki – po otwarciu jej nie mam dostępu do zlewu.

3. Płyta grzewcza zlokalizowana przy otwartej przestrzeni.

Czy wiszący okap lub pochłaniacz poradzi sobie z zapachami z gotowania?

Czy podczas gotowania/smażenia nie pryska zbyt bardzo, żeby opryski latały po jadalni?

Poniżej link do przygotowanych projektów.

https://naforum.zapodaj.net/63c1d4db829e.jpg.html

Proszę o sugestie do istniejących projektów oraz inne propozycje.

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.

Witam a czy istnieje wogole opcja usuniecie malej lazienki kolo salonu. Mozna by bylo w niej zrobic kuchnie, a reszte przeznaczyc na salon.

Witam a czy istnieje wogole opcja usuniecie malej lazienki kolo salonu. Mozna by bylo w niej zrobic kuchnie, a reszte przeznaczyc na salon.

A po co usuwać? Mieszkanie jest na tyle duże, że ta łazienka cudu nie zrobi.

Wystarczy dobrze rozplanować aneks.

Poza tym, w łazience jest komin i kombinowanie tam z "pokręconą" kuchnią nic nie da.

A ja zaproponuję 2 opcje.

A)

- jeśli będzie możliwość podłączenia odpływów do kanalizacji przy małej łazience, to warto wykorzystać ścianę zaraz przy wejściu.

- masz długi, prosty ciąg kuchenny z zachowaną kolejnością, do tego wygodny blat roboczy.

- stół możesz wykorzystać jako dodatkowy blat roboczy.

- szkoda odwracać narożnik plecami do tarasu. To zawsze najlepszy widok (nie wiem jakie macie otoczenie), ale reprezentacyjnie ładniej siedzieć przodem do dużych przeszkleń.

- wnęki przy wystającym końcu ściany nośnej, możesz zabudować tak, aby tej ściany wcale nie było widać, a wszystko było jednolite.

- dodatkowo w TV nie będzie się odbijało światło padające z okna tarasowego, które będzie w takim wypadku skutecznie przeszkadzało.

- w drugiej części zabudowy zaproponowałam biokominek, nie potrzeba do niego żadnych innych podłączeń, a może być ciekawie wkomponowany w całą tą ścianę.

+ salon podzielony na strefę kuchni i wypoczynku,

+ duża przestrzeń do przechodzenia, poruszania się, nie obija się o nic.

+ układ najbardziej przejrzysty.

WARUNEK: zapytać o odpływy dla kuchni w tamtym miejscu- może sąsiad za ścianą coś ma i będzie można się do niego podłączyć.

B)

- układ podobny do powyższego alicyja, ale część tą z płytą i zlewem dałam w kącie- bardziej widoczna, co jest -,

- wysoka zabudowa od łazienki- lodówka, piekarnik w słupku, do tego wysokie cargo np. na butelki, inne rzeczy,

- na starej ścianie z TV, zabudowa całej ściany, regał, szafki, schowki- kompozycja może być różna i ciekawa.

- wyspa kuchenna jako blat roboczy z lekkim podwyższeniem za szafkami tak, aby nie było widać bałaganu siedząc na narożniku.

- telewizor pod wyspą, wyspa przysłaniająca widok na zlew i płytę.

- stół można obrócić

W tej propozycji jak dla mnie więcej minusów, ale warto rozważyć wszystkie za i przeciw:

- ciasne przejścia,

28aab6b685e2.jpg

A po co usuwać? Mieszkanie jest na tyle duże, że ta łazienka cudu nie zrobi.

Wystarczy dobrze rozplanować aneks.

Poza tym, w łazience jest komin i kombinowanie tam z "pokręconą" kuchnią nic nie da.

czy moglaby PAni przestac krytykowac czyjes wypowiedzi, bo autorom postu chodzilo o sugestie nie krytykowanie. no i pytanie zostalo zadane im a nie Pani, wiec moze niech sami sie wypowiedza bo nie zna Pani ich mysli i oczekiwan.

Edytowane przez mojpomyslnadom

czy moglaby PAni przestac krytykowac czyjes wypowiedzi, bo autorom postu chodzilo o sugestie nie krytykowanie. no i pytanie zostalo zadane im a nie Pani, wiec moze niech sami sie wypowiedza bo nie zna Pani ich mysli i oczekiwan.

To nie krytyka a ZWYKŁA OPINIA.

Rozwalenie tej łazienki i tak nic nie wniesie, więc wyraziłam swoje zdanie.

Salon jest trudny do ustawienia przez tą ściankę i okno tarasowe oraz miejsce przyłączy.

I im więcej problemów się wyciągnie i przedstawi właścicielom, tym lepiej.

Bo będą wiedzieli czy są pewni swojej ostatecznej decyzji czy nie.

Wystarczy cokolwiek narysować, choćby w Paincie (bo za projekt i czyjąś pracę powinno się zapłacić) i pokazać że SWOJA propozycja jest uzasadniona.

A takie "a może", "lepiej", "zróbcie" to każdy ma prawo wyrazić. Tylko wprowadzanie wizji bez pokrycia mija się z zadanymi pytaniami.