Kaizen 07.08.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Jestem biedny, więc nie stać mnie na tandetę. Jestem leniwy - więc drewno odpada. Nie chce mi się pielęgnować i konserwować (chociaż bardzo lubię używać). W projekcie mam gres i tak został przygotowany taras - zbrojona płyta betonowa z B25 na piasku. Bez hydroizolacji. Fakt, że widziałem wszędzie odpadające płytki. Ale byłem przekonany, że to niedbałe wykonanie czy oszczędność na materiałach. Ostatnio obdzwaniam wykonawców z polecenia i jeszcze żaden nie powiedział, że płytki nie odpadną. Zgodnie twierdzą, że to pewne tylko kwestia czasu. No to spotkałem się z brukarzem który ma w ofercie też tarasy z płyt. Ale twierdzi, że najcieńsze to 2cm a przy drzwiach wejściowych mam w sumie 3cm i musi zostać 1cm luzu na śnieg czy błoto. Więc zero miejsca na podsypkę czy podbudowę. Gresu nie chce położyć, bo twierdzi, że za słaby. Więc jakie mam opcje?1. położyć gres (1cm Paradyż Arkesia) na cienkich dystansach. Czyli taras wentylowany. Nawet, jak wystarczająco wytrzymały się okaże, to mam trochę schodów i musiałbym tam pewnie płytki przykleić i co kilka lat poprawiać. Więc raczej odpada. Czy może jest na to patent, żeby nie odpadły?2. Jeżeli jest patent, żeby płytki nie odpadły przez wiele lat to jaki? Może jednak kleić? Znajdzie się wykonawca, co da gwarancję na 15 lat (i nie dlatego, że w liczy w cenę 3x położenie na nowo)?3. Kamienny dywan... Niby fajne, ale jakoś nie specjalnie mnie przekonuje trwałość i jej stosunek do ceny. Wizualnie całkiem OK, ale bez zachwytu.4. Przechodzę często koło placu zabaw gdzie kilka miesięcy temu był remont górki. I na betonowe schody położyli nawierzchnię która przypomina sklejone kulki czy ścinki gumowe. Kładli to pacą. Na oko miało kilka milimetrów. Jest to miękkie i gdzieś po 1,5 miesiąca intensywnej eksploatacji wygląda OK. Nie mogę znaleźć co to może być. Jak to może się nazywać i jakie ma wady? Pewnie cena?5. Jakaś "farba". Chyba najtaniej i całkiem fajny efekt. "Przy okazji", jakby to był np. poliuretan, załatwi od razu hydroizolację. Tylko jaki konkretnie? SIKAFLOOR-400N ma dosyć skromną paletę kolorów. Pasowałoby mi coś podobnego do Arkesii brown czy cokołu, który wygląda tak:http://budowlany.eu/24217-thickbox_pp/kosbud-mozalit-tm36-tm266-25kg.jpg Generalnie - co położyć, żeby nie powaliło ceną i było jak nowe na wiele lat?A może macie jakiegoś wykonawcę godnego polecenia do tarasu w okolicach Piaseczno-Radom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 07.08.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 ... a może tak mechanicznie zatrzeć na gładko płytę betonową tarasu i zostawić surowy beton ( + farba do betonu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.08.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 http://www.placezabaw.net.pl/pl/c/Bezpieczne-nawierzchnie/42 Wylewanie zbrojonej płyty tarasowej w trakcie robienia stanu SSO to nietrafiony pomysł - wiele razy tu o tym czytałem... Pozostaje szlif płyty + farba, lub żywica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.08.2017 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 ... a może tak mechanicznie zatrzeć na gładko płytę betonową tarasu i zostawić surowy beton ( + farba do betonu ) Szarości mi nie pasują do całości. Widziałem gdzieś jak chemią wybarwiali beton na brązowo, ale mi to przypominało jakby fekalia się wylały. Więc te klimaty też odpadają. http://www.placezabaw.net.pl/pl/c/Bezpieczne-nawierzchnie/42 Może faktycznie to był ten EPDM... Ale jestem (prawie) pewien, że ta wierzchnia warstwa została położona bezpośrednio na betonie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek12 08.08.2017 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Ja bym zrobił tak jak Łukasz napisał, wygładzić beton i zostawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin200 08.08.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Wygładzić beton i pomalować na kolor jaki Ci pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.08.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Szarości mi nie pasują do całości. Widziałem gdzieś jak chemią wybarwiali beton na brązowo, ale mi to przypominało jakby fekalia się wylały. Więc te klimaty też odpadają. To pomaluj na brązowo. Tyle, ze nie ma szans, żeby farba wytrzymala szuranie meblami - trzeba będzie co jakiś czas odmalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.08.2017 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 http://www.ravdeck.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.08.2017 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 http://www.ravdeck.pl/ Coś mi mocno kuleje ta strona na telefonie. To nie jest taras wentylowany z płytami o min. 2cm grubości? Nawet 8mm podkładki oznacza zaledwie 2mm luzu pod drzwiami. To pomaluj na brązowo. Jaką konkretnie farbą? Coraz bardziej mi się podoba jednak kamienny dywan. Tylko informacje o cenach mam dosyć sprzeczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.08.2017 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 (edytowane) https://www.noxan.pl/posadzki/posadzki-poliuretanowe-zywice.html]https://www.noxan.pl/posadzki/podloga-epoksydowa-powloka.htmlCzymś takim Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remontujesie 09.08.2017 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 (edytowane) moderowanowykładziny heterogeniczne przemysłowe niby nie są przeznaczone na zewnątrz ale u mojej siostry na balkonie już 4 rok leży i wszystko z nią ok. Są dość tanie i kolorystyka do wyboru do koloru - dosłownie. Link do orion chipsa -cena detaliczna średnio 35zł za m2, ale rodzajów jest mnóstwo, ważne żeby miały mocną warstwę ścieralną - min 0,5mm. Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez Tomaszs131 link reklamowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 09.08.2017 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 WitamJa mam płytki gresowe już 17 lat na tarasie na garażem i balkonie.Zabezpieczyłem fugi silikonem bezbarwnym neutralnym i się trzymają. Jedyny mankament to wygląd fug po latach, ale wolę to niż dzwoniące i odpadające płytki.Receptą na nieodpadanie płytek jest nie wpuszczenie wody pod płytki. PozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.08.2017 04:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 Czymś takim Dzięki. Idąc tym tropem, na stronie producenta jest taki tekst "Jak uzyskać suchy beton przy polskiej pogodzie? W przypadku naszego klimatu ciężko uzyskać suchy beton. Jeżeli w danym roku nie ma kilkunastu dni z rzędu słonecznej pogody to sugerujemy dokonywanie renowacji tarasu w dwóch etapach. Etap 1 - Uszczelnienie za pomocą Elastodeck i pozostawienie tarasu na np. kilka tygodni lub miesięcy. Jeżeli wilgoć pozostała w betonie to będzie ona tworzyła wybrzuszenia w powłoce Elastodeck. Takie pęcherze należy przedziurawić, wypuścić nadmierną wilgoć/parę. Następnie należy nałożyć na nie Elastodeck. Gdy cała wilgoć wyjdzie z betonu i sytuacja uspokoi się tj. przestaną wychodzić pęcherze na powierzchni Elastodecku, można przejść dalej. " Może tu jest "tajemnica" odpadania płytek? Wilgotny beton. Tylko czy leżąc na gruncie on kiedykolwiek będzie suchy? Ja mam płytki gresowe już 17 lat na tarasie na garażem i balkonie. No właśnie. Z suchą przestrzenią pod spodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 15.08.2017 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Ja mam wylewkę, na to folia w płynie, na to sztuczna zielona trawka Dzieci zachwycone bo jak dywan to prawie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 18.03.2019 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Odkopuję temat ponieważ stoję aktualnie przed identycznym dylematem. Mam dwa balkony plus schody przed wejściem do domu. Boję się płytek (nie wiem czy słusznie), do żywicy średnio przekonany jestem ze względów wizualnych a zastanawiam się nad kamiennym dywanem. Czy ktoś już użytkuje jakiś czas? Czy słusznie obawiam się utrzymania czystości na takich posadzkach? Oraz czy to jedyna potencjalna wada kamiennych dywanów. Kaizen na co w końcu postawiłeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts