misiekle1985 08.08.2017 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Witam Mam taki problem. Otóż w zeszłym roku budowałem dom z częściowym podpiwniczeniem. W tym roku w czerwcu miałem tynkowane ściany tynk cementowo wapienny i na to jakaś szlichta i jest taki problem że sa wilgotne 0,5m. na wysokosć ściany w kątach ale nie tylko zdjęcia jako takie poniżej. Tynki schną już ponad 2 miesiące czy to możliwe aby tak długo schły? Okna w piwnicy podchylone 24h od ponad miesiąca. Izolacja pionowa zewnętrzna 4x Dyspergit na to Styropian 10cm folia kubełkowa drenaż dokoła obsypany do samej góry z kamienia/klinca.Sciany z bloczka betonowego na dole przy łaczeniu z papa zrobiony klin z zaprawy. Przed tynkami żadnej wilgoci nie zauważyłem. Czy to podsiąkanie kapilarne czy może te tynki tak długo schna? Prosze o jakąś sugestie bo mam w planie wylewki robić w niedługim czasie. [ATTACH=CONFIG]394499[/ATTACH ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 08.08.2017 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Ja tu nic nie widzę na tych zdjęciach. Czarne tło. Czy inni coś tu widzą? Chyba musisz zrobić zdjęcia ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEMCIA 08.08.2017 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Jak przed tynkami nie było wilgoci to wygląda na to że tynki tak długo dosychają. Ściany z bloczków betonowych bardzo długo trzymają wilgoć. Mam nadzieję że o dobrej izolacji poziomej na ławach nie zapomniałeś Wietrzyć, wietrzyć do zimy wyschnie. Rób wylewki, wilgoć w niczym tu nie przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 08.08.2017 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Będą schły długo. Wietrz intensywnie. Problemem jest to, że w piwnicy jest chłodniej. Latem zatem wietrzenie jest mało skuteczne, bo relatywnie wilgotne powietrze wpadając do piwnicy ochładza się i osiąga 100% wilgotności. Nie wysuszy wtedy już niczego, a wręcz może wyrosić dodatkową wilgoć! Dlatego należy wietrzyć intensywnie, zwłaszcza w dni o małej wilgotności powietrza (można sprawdzić np. na meteo.pl), licząc na to, że wystąpi kombinacja temperatura/wilgotność taka, że w piwnicy zostanie trochę "pojemności" powietrza. Jeśli masz ogrzewanie, to... grzej w piwnicy! Nie zaniedbaj tego, zwłaszcza, jeśli dom masz nieocieplony. Ja miałem jesienią jeszcze wilgotne tynki (choć tego nie było widać, dopiero jak zaczęły temperatury spadać, to się zaczęła pojawiać woda na ścianie), do tego w listopadzie zrobiłem wylewki i... miałem problem, bo 1/3 piwnicy wystająca nad ziemię nie była ocieplona. Ogrzewanie nie dawało rady (jest niskotemperaturowe i policzone na ocieplony budynek) i w rogach poprzemarzał mi tynk, musiałem skuć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 08.08.2017 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Ja to bym wietrzył tylko nocą szczegolnie latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 08.08.2017 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Z tym że nocą i nad ranem jest właśnie największa wilgoć w powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekle1985 09.08.2017 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Dzięki za podpowiedzi.To pytanie wietrzyć cały czas czy tylko przez noc czy jak?A mogło się tak stać przez te upały że ściana była prawie sucha a pózniej stała się wilgotna bo było wszystko potwierane?Na razie wsadziłem farelek + 2 wentylatory i zobaczymy co będzie. Dodatkowe pytanieCzy tynki gipsowe mogą być przez zimę w budynku nieogrzewanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 09.08.2017 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Co to za hydroizolacja dysperbit plus folia kubełkowa? Bardziej bym obstawiał że po ostatnich deszczach od zewnatrz zamaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 09.08.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Nocą punkt rosy sie przesuwa. Teraz mam taka budowę gdzie w sumie to sam nie wiem co z tym jest, izolacja mineralna i jak sa upały to w piwnicy na izolacji pojawia sie wilgoć, być może że to skrapla sie para wodna z gruntu bo lustro wody jest 0,5 m pod chudziakiem albo z powietrza, bo jak jest trochę chłodniej to para się nie skrapla, ale znowu jak był położony styropian na izolacji to wilgoć się pojawiła, czyli to wilgoć z gruntu przenikająca przez izoolacje mineralną. No ale...pare lat temu miałem sytuację z izolacją bitumiczna gdzie podczas lata po prostu w ciągu trzech dni skropliło sie trochę wody. Wniosek jest taki że wietrzenie w dzień wpuszcza parę wodna do srodka a że od posadzki jest ochładzanie to zaczyna się skraplać, dlatego wg mnie jak wietrzyć to tylko noca a na dzień zamykać wszystko szczelnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 09.08.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Jest na to banalnie prosty test. Przykleić folię (może być też aluminiowa) na ścianę i sprawdzić, po której stronie pojawi się wilgoć. Folia musi dociskać do ściany/podlogi, żeby na jej powierzchni była taka sama temperatura, jaką ma przegroda i żeby pomiędzy nie było powietrza, z którego mogłaby się wilgoć wytrącić, fałszując wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekle1985 10.08.2017 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 I ten test dowiedzie że ? jak będzie wigloć z zewnatrz foli lub od wewnątrz foli ? i jak folie przykleić do wilgotnej ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 10.08.2017 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 Jeśli będzie na folii, to znaczy, że wilgoć pochodzi z powietrza. Jeśli będzie pod folią, to przecieka przez ścianę. Przyklejając wysusz ścianę farelką i przyklej dobrą taśmą tynkarską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekle1985 11.08.2017 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2017 Ok. Spróbuję , dam znać co jak się uda. Teraz mi powiedxcie jak zaizolować podłogę będzie styropian ale co pod styropian? papę folie jakieś mazidło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 11.08.2017 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2017 Ciężka izolacja, np. Botament BM-92. Położona w dwóch warstwach, z wyprowadzeniem na ściany (tynkuje się, przynajmniej tynkiem cementowo-wapiennym), samodzielnie - nie znajdziesz na zlecenie nikogo, kto zrobi to dokładnie i szczelnie - po góra kilku zrobionych metrach zacznie się robota na odpier...l - bo na kolanach, bo śmierdzi, bo piwo po robocie oczekuje. W piwnicy wszystko inne niż takie środki jest moim zdaniem bezcelowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekle1985 11.08.2017 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2017 Ściany mam już otynkowane. ? Jak ma być wysoko wyprowadzone na te ściany? Izohan WM nadaje się na taką izolacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekle1985 11.08.2017 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2017 Botament BM-92. Pisze że to do izolaci ścian zewnętrznych pisze. Nic o wnętrzu nie pisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 11.08.2017 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2017 Nie stwierdziłem problemów po zastosowaniu wewnątrz. Nie śmierdzi (aczkolwiek nie mam w piwnicy podłogówki). Możesz do wnętrz spróbować (także w celu łatwiejszej aplikacji) czegoś na bazie cementowe, np. Ceresit CR-166. Używałem do łazienek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 11.08.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2017 Przyczyna jest prozaiczna - ciepłe, wilgotne powietrze z zewnątrz wnikając do pomieszczenia z chłodnymi , bezwładnymi cieplnie ścianami z bloczka betonowego, zostawia na nich wilgoć. Aby temu zapobiec, należy podczas ciepłych dni intensywnie wietrzyć omawiane pomieszczenia. Tu proszę zwrócić uwagę, na to aby optymalnie ogrzać pomieszczenia podczas dnia ciepłem zewnętrznym, zapewniając jego maksymalny przepływ. Rzecz w tym, że maksymalny obieg ciepłego powietrza zewnętrznego szybciej ogrzeje ściany a duża zawartość w nim wilgoci pozwala wnieść więcej ciepła, natomiast niski przepływ powietrza, szczególnie nocą, wnosi więcej wilgoci niż ciepła i stąd problem narasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekle1985 12.08.2017 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 (edytowane) To już nie wiem jedni mówią żeby wietrzyć w nocy inny żeby przez dzień . I co wybrać, jak długo to może schnąć. Nie chodzi żeby tylko nie śmierdziało żeby dla zdrowia też było bezpieczne. Ten izohan nie wchodzi w gre? Tak mi przyszło jeszcze do głowy że przeciez budynek osiada 7czy 10 lat inaczej osiadają stopy a inaczej chudy beton pewnie to niema siły chyba żeby tej masy szlamu nie rozerwało? Edytowane 12 Sierpnia 2017 przez misiekle1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 12.08.2017 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 To już nie wiem jedni mówią żeby wietrzyć w nocy inny żeby przez dzień . I co wybrać, jak długo to może schnąć. Nie chodzi żeby tylko nie śmierdziało żeby dla zdrowia też było bezpieczne. Ten izohan nie wchodzi w gre? Tak mi przyszło jeszcze do głowy że przeciez budynek osiada 7czy 10 lat inaczej osiadają stopy a inaczej chudy beton pewnie to niema siły chyba żeby tej masy szlamu nie rozerwało? Czyją opcję przyjmiesz - to już Twój problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts