Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry, prawie zdecydowałem się na z301, ale chciałbym z Wami skonsultować i poznawać Wasze zdanie. Gdzie widzicie błędy/wady/niewygody w projekcie. Zależy mi na 4 pokojach + salon i myślę, że jest to dobre rozwiązanie. Wcześniej rozmyślałem, coś z poddaszem użytkowym, ale nie chce dzielić domowników na góra dól - niech rodzina się integruje ;) W projekcie nie myślę robić żadnych zmian, ale czekam na Wasze propozycje i może mnie oświecicie. Bardzo dziękuję.

https://z500.pl/projekt/785/Z301,parterowy-dom-z-garazem-na-2-auta-wygodnymi-sypialniami-i-duzym-tarasem/dane-ogolne.html

szkoda, że łazienki bez okien.

Na tylu domowników przydałaby się pralnia a nie pralka w łazience (gdzie będzie się pranie suszyć?).

Trochę nieustawny salon

Plus, że przynajmniej dwa pokoje dzieci sa od domyślnego południa (ogrodu).

Ale i tak wprowadziłabym zmiany :)

Projekt Elfir robi robotę. Omawiam już tę poprawioną wersję.

Też bym ujednoliciła te pokoje przy tarasie, bo najmniejszy nie dość że najmniejszy to jeszcze garderoby nie ma.

Część jadalna jak dla mnie za bardzo jest w kuchni. Tak roboczo, na co dzień będzie ok, ale jak zaprosicie gości to i trochę ciasno i zbyt kuchennie. Pociągnęłabym tę kuchnię ze dwa metry "w dół".

Zgadzam się z Elfir, że pralnia by się przydała.

W łazienkach zdecydowałabym się raczej na dwa prysznice i jedna wannę niż tylko wanny. I prysznice raczej kwadratowe / prostokątne (wygodne) a nie narożne. Narożne to się upycha w blokowych mikro łazienkach, a nie w domach :)

Garderobę w waszej sypialni zrobiłabym przy drzwiach wejściowych, a łóżko przy ścianie garażu, bo jak ta pierwsza osoba będzie wstawać wcześniej to będzie mniej absorbować powierzchnię "senną" ;) Najlepiej garderoba z waszą łazienką lekko nawet odgrodzona od części sypialnej. I pytanie czy naprawdę potrzebujecie 3 łazienki? Ile ludzi będzie mieszkać na stałe?

Elfir mistrzostwo świata co wyprawiasz z tymi projektami :) Dziękuję za zainteresowanie, również dla Doli. Rozważam również projekt z378 https://z500.pl/projekt/1183/Z378,parterowy-dom-z-garazem-dwustanowiskowym/dane-ogolne.html i to bardzo poważnie bo niestety z301 z zewnątrz wygląda trochę ''starawo'' i za mały salon :( Elfir bardzo proszę o Twoją analizę, i oczywiście innych forowiczów, dziękuję! Edytowane przez MateuszMateusz

wygląd elewacji jest najbardziej plastycznym elementem domu.

zmienisz dach na rąbek stojący, drewno na antracytowy tynk i bryła będzie wyglądać zupełnie inaczej.

zgadza się, do tego musiałbym te standardowe okna wymienić na jakieś większe i może wyglądałoby to fajnie. Jednak w z301 jeszcze minusem jest to, że główny taras jest od wschodu czyli jak patrząc na rzut projektu od góry, a nie od prawej strony, czyli od południa na mojej działce. (projekt oczywiście w odbiciu lustrzanym).

No i ciągle pozostaje trochę mały salon z jadalnią - 40m2 według mnie to minimum, byłem w z273a osobiście i tam jest salon 30m2 z jadalnią i niestety, jak się wchodzi to tak jak do mieszkania :(