Heniek22 08.08.2017 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Cześć. Chciałbym zadać kilka pytań bardziej doświadczonym odemnie. Jak to mówią Darowanemu koniowi w zęby się nie patrzy ALE ... no właśnie nrobic niie wiem czy nie lepiej się budować czy robić to co się dostało. Dom spory piętrowy + strych niemieszkalny w formie magazynu, z dobudowanym garażem sam dom ok 280m2 i dobudowany garaż na 4 samochody z dwoma brami wjazdowymi parter kuchnia łazienka i 4 pokoje i weranda a na pietrze tak samo tylko można jeszcze zaadaptować piętrogarażu który jest za ścianą salonu i zrobić potężny salon. Wymienione okna ok 15 lat temu na pierwsze plastiki. Drzwi też w miare świerze Cały dom ma wymienione centralne i chydraulike na peksie. W czym jest problem. na parterze latem jest fajnie chłodno a w zimie fajnie tzyma temperaturę nawet bardzo. natomiast na pietrze jest odwrotność 100% w zimie nie idzie dogrzać woda skrapla sie na szybach. Wydaje mi sie ze po uszczelnieniu tego domu drzwiami oknami itp zrobił się problem z wentylacją. zapachy z kuchni oddalonej na koncu domu na parterze potrafią wędrować intensywnie na piętro. Klatak schodowa lubi w zimie przemarznąć. Strop strychu to wylewka /żużel/wylewka -.- ściany domu są w ręcz pancerne okna szału nie robia moim zdaniem sa raczej najtańsze jakie były wtedy dostępne i jeszcze najtanszy wymiar. Sądze że problem z paleniem w tym domu to nieocieplony strych strop a druga sprawa kiepska wentylacja. Dom dostałem ale totalnie nie wiemy co z nim zrobić Dach jest dwuspadowy na pełnym deskowaniu pokryty nową papą z podkładem ok 4 lat temu bo przeciekał. Zastanawiam się jak to rozwiązać. Chciałbym iść w zaadaptowanie piętra garażu do salonu. wymiana dachu na blachodachówke + pożądne docieplenie dachu/stropu aby maksymalnie zmniejszyć straty ciepła + pożądna wentylacja mechaniczna. Tylko czy warto... Czy odwdzięczy mi się to ... Jeżeli otwożyłbym ten salon jeszcze bardziej mam opcje na fajny kominek. chciałbym odrazu do wentylacji mechanicznej zaadaptować nagrzewnice wodną którą podpią bym pod kominek. w ostateczności szarpną bym się na pożądne łądne okna. U kolegi dotykałem przy -15 trzyszybówki ... bez porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.08.2017 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Jak ma to być dom o współczesnym standardzie energetycznym, to remont będzie kosztował prawie tyle co budowa nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek22 15.08.2017 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 No tak. staram się do tego podejśc na spokojnie. Na + mam kilka rzeczy. Garaż , budynek gospodarczy , no i nie mała działka, duze pole do popisu na ogród a na samym końcu jest sad i mały lasek z iglaków. Dom wybuduje ale nie z takim metrażem i nie z taką działką. W dumu mam problem z wentylacją i mam problem z termoizalocją piętra (czyli na 99% dachu) jeżeli ta kwestia rozwiązałaby mój najwięszy problem to może nie byłoby tak strasznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek22 29.08.2017 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Pozbierałem trochę rachunków i podsumowałem. ubiegłej zimy na opał a dokładnie muł wydałem 2,6 tys. gdyby weszło faktycznie zakaz palenia tym czymś i miałbym iść w węgiel to nie wiem ile bym wydał. chociaż węglem pali się całkiem inaczej. w ostatnich latach w domu wymieniłem całą hydraulikę. wszystkie rury na nowe, nowe grzejniki. łązienka na piętrze ma ogrzewanie podłogowe. a na dachu mam 3 solary. Zimą muszę na piętrze przytykać komin wentylacyjny bo by mi całe ciepło poszło w eter. po oknie leje się woda. nie moge dogrzać piętra gdzie na parterze jest poprostu bajka zimą trzeba przytykac grzejniki a latem jest chłodniutko. Jak gotuję w kuchni na dole to okap mało co daje cały zapach wędruje klatką do góry i zapach rozprowadza się po piętrze. Coraz poważnie zastanawiam się na rekuperacją. całego domu. a jeżeli chodzi o strop to myślę na wełną na dach + styropian na strop. Myśle że skuteczność z tym co jest aktualnie byłaby 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek22 19.09.2017 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Potrzebuję porady. Zrywać z dachu papę która była robiona 4 lata temu i robić wszystko od nowa czy zostawić i nie ruszać tego tylko docieplić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.09.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 rekuperacja nie służy do ograniczania zapachów w kuchni.Po prostu potrzebny jest silniejszy okap z pochłaniaczem węglowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek22 20.09.2017 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 rekuperacja nie służy do ograniczania zapachów w kuchni. Po prostu potrzebny jest silniejszy okap z pochłaniaczem węglowym. To był przykład przecież doskonale wiem że ona ma tak nie działać. Chodzi o przykład jak coś po przekątnej parteru krętym korytarzem przechodzi na klatkę schodową idzie do góry i przechodzi do ok połowy korytarza czyli na środek piętra, doskonale omijając przy tym kratki wentylacyjne. Przepływ powietrza powinien przynajmniej w jakiś sposób kierować się w kierunku wentylacji a nie odwrotnie. lecz nie to jest moim zmartwieniem w tej chwili. Tak jak wyżej pisałem nie mam pojęcia jak potraktować dach. chyba zaczekam na projekt domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milkesz 23.12.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 (edytowane) Heniek 22 Nie pytaj tu bo zgłupejesz , przy takich radach jak tu to musiałbyś wszystko rozbierać , sam mam dom z lat 70tych bez cementu budowany na wapnie i szlace obecnie w trakcie modernizacji 3 kondygnacyjny , generalnie jak sam napisałeś , nie szukaj przyczyn w samej konstrukcji ścian , to wymaga normalnego docieplenia , styropian na ściany , u nas przy 40cm żużlu styropian 10cm ze względu na estetykę, mieliśmy dać 15cm ale żeby nie wyglądało z okien jak z bunkra, na pewno wylewka na poddaszu do zerwania tu trzeba by również zrobić ocieplenie styropian minimum 5cm -10cm czym więcej to lepiej i wylewka , lub polytech inaczej styrobeton w zależności od stanu deki stropowej , okna również mogą być do wymiany , nie wiadomo jakiej klasy energetycznej są , ale jak woda na nich się skrapla to albo są bardzo nieszczelne ,albo zbyt zimne ,jeśli pomieszczenie nad garażem miało by być dogrzane to dobrze by docieplić albo strop wewnątrz garażu (styropian) , lub i odpowiednie docieplenie pod wylewkę nad garażem Edytowane 23 Grudnia 2017 przez Milkesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 01.01.2018 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2018 Jako że szukasz rady to napiszę; 1-dociepl ostatni strop ok. 30 cm izolacji - nie wiem dlaczego chcesz ocieplać dach jak strych nie zamieszkały 2- jak masz kasę to zmień okna na 3-szybowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 06.01.2018 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Po pierwsze wywal ten żużel z strychu. Daj 25-30cm izolacji.Rzeczywiste zapotrzebowanie cieplne domu będziesz mógł poznać, jak będziesz mógł zagrzać piętro jak należy.Jak je poznasz, to możesz policzyć kiedy i jak bardzo dana inwestycja się "zwróci"Jak chcesz rozszerzyć salon nad garaż to koniecznie ociepl podłogę nad garażem.Jak chcesz wymieniać okna, to staraj się to zgrać z ociepleniem ścian. Okna zlicuj j z zewnętrzną częścią muru, by zminimalizować mostki po ociepleniu ścian. Pomyśl o ocieleniu pod parapetem, a okna koniecznie z tzw ciepłą ramką.Wtedy zastanów się nad wentylacją mechaniczną- niekoniecznie z rekuperacją! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek22 18.02.2018 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Niebawem pyknie luty i w marcu mam nadzieję ruszę z kopyta. Zdecydowałem się na ocieplenie stropu czyli podłogi na strychu 30cm styropianu na krzyż. Dodatkowo w tym roku koniecznie chcę wykonać ocieplenie północnej ściany domu. Zeszłą zimę nic się na tej ścianie nie dizało. W tym roku ściana w kuchni przemarzła. Ale to tak przemarzła że mogę policzyć ile jest pustaków pod tynekiem na tej ścianie. Dodatkowo zaadaptowałem poddasze garażu. Tam mam dach jednospadowy ale na strop garażu tak samo styropian a na więźbę wentylacja folia i ocieplenie. i ściana od salonu wybita i mam powiększony salon. Jedyny problem który mam na dzień dzisiejszy i jest potężny to okna. Żona truje tyłek że chce mieszkać najlepiej już jutro. A mi się okna tego domu tak nie podobają że nawet patrzeć mi się nie chce na to. W domu przez dzień jest tak mało światła ze musze czasem lampe zapalić. okna są jednoskrzydłowe w tak dużym domu wyglądają komicznie. Chciałbym pójść w coś nowocześniejszego. Ciepła rama i 3 szyby i duuuużo większa powieszchcnia żeby było duuużo naturalnego światła. Tylko sam nie wiem jakby to miało wyglądać żeby dom nabrał minimalnie stylu/ uroku i tym samym światła. Kogo się poradzić do kogo się udać. Myśle ze jestem w stanie poświęcić te kilkadziesiąt tysięcy ale żeby to wyglądało i działało już na lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts