Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie pompą ciepła w połączeniu z instalacją fotowoltaiczną

Nodus

Recommended Posts

Witam wszystkich zainteresowanych tematem i też mam nadzieję, że chętnych w pomocy doboru ogrzewania domu jednorodzinnego. Na wstępie powiem, że dopiero jesteśmy przed etapem projektowania domu ale już teraz chcielibyśmy wiedzieć/pojąć decyzje jak będzie wyglądała instalacja CO oraz CWU i co ewentualnie zmienić w projekcie. Planujemy dom o powierzchni użytkowej ok 120m2 i powierzchni ogrzewanych podłóg ok 160m2. Wylewka cementowa ok 7 cm. III strefa klimatyczna - Gliwice, ogrzewanie podłogowe 100%, wentylacja mechaniczna z rekuperacją i PW GWC (pomijamy jego zasadność). Ostatecznie dom ma być zaprojektowany tak aby nie przekroczyć 35 kWh/m²rok.

Poniżej przedstawiam swoje przemyślenia dotyczące ogrzewania domu. Do ogrzewania domu bierzemy pod uwagę wyłącznie pompę ciepła (dyskusję nad innymi sposobami ogrzewania pomijamy).

1. Rodzaj pompy ciepła i jej przybliżony koszt zakupu.

- Pompa ciepła powietrzna (P-W) - koszt zakupu to ok 20 tyś zł

- Pompa ciepła z poziomym kolektorem (G-W) koszt zakupu to ok 30 tyś zł

- Pompa ciepła z pionowym kolektorem (G-W) - koszt zakupu to ok 40 tyś zł

Wartości te są orientacyjne ale w zasadzie różnica pomiędzy tymi pompami wygląda bardzo podobnie. Szacuje, że różnica rocznego kosztu ogrzewania pomiędzy powietrzną pompą a pozostałymi dwoma wynosi ok 500 zł ze względu na grzałkę wspomagającą ogrzewanie zimą.

W przybliżeniu czas zwrotu pomp ciepła G-W z poziomym źródłem szacuje na ok 20 lat a pompy z pionowym na 40 lat.

Cały czas byłem za pompą ciepła z poziomym kolektorem bo jest tańsza w porównaniu z pionowym kolektorem i lepsza od powietrznej pompy ciepła ze względu na brak pracy bez grzałki zimą a tym samym nie muszę się martwić, że za oknem jest -25 stopni. Zakładam też, że dom buduje na co najmniej 50 lat a w tym czasie może wiele się wydarzyć np.: wymiana pompy na nową, wymiana glikolu, zaworów, pompy obiegowej, czy rozszczelnienie DZ i jego ponowne wykonanie. Nie uwierzę nikomu jeśli ktoś mi powie, że przez 50 lat taka instalacja z poziomym czy pionowym kolektorem będzie chodziła bezawaryjnie z jednostajną wydajnością. Więc taka instalacja w przyszłości będzie generowała dodatkowe koszty.

Biorąc to wszystko pod uwagę tan naprawdę zastanawiam się czy warto inwestować w inną pompę ciepła niż tylko w powietrzną?

Uważam również, że wraz ze wzrostem energooszczędności domu zmniejsza się różnica w rocznym koszcie CO+CWU a tym samym wydłuża się okres spłaty pompy GW w porównaniu do PW.

Dzięki rezygnacji z pompy ciepła z poziomym lub pionowym kolektorem na rzecz powietrznej pompy ciepła, oczywiście z dopłatą do tej różnicy, na dachu będzie można zainstalować instalację fotowoltaiczną o mocy 3 KW.

2. Rodzaj instalacji CO i CWU

Po przeczytaniu sporej ilości artykułów i wypowiedzi forumowiczów już sam nie wiem jakie było by efektywne ogrzewanie dla takiego domu – pompa ciepła PW z instalacją fotowoltaiczną.

Przede wszystkim zastanawiam się w jakich taryfach opłaca się ogrzewać taki dom. Przy I taryfie wystarczy dobrać odpowiednią pompę bez zapasu co zapewne będzie tańsze przy samym zakupie pompy? ale co z późniejszymi kosztami użytkowania? Przy II taryfie G12W wiem, że należy przyjąć pompę z zapasem tak aby była w stanie odrobić czas w którym była wyłączona i w dodatku nie pracowała przy 100% obciążeniu bo wtedy nie pracuje efektywnie. Zakładam też że w czasie dnia będą chodziły inne urządzenia jak TV, piec elektryczny indukcyjny itp. (wszystkie urządzenia będą korzystały z energii elektrycznej) Dlatego zastanawiam się czy warto myśleć o tej drugiej taryfie? Chciałbym uniknąć tego, żeby pompa inwertorowa pracowała jak on/off. W dodatku zastanawiam się czy trzeba mieć bufor dla instalacji CO i czy w ogóle warto go mieć, bo to kolejne koszty i urządzenia które mogą ulec awarii, kolejna pompa obiegowa która tez pobiera prąd.

Instalacja podłogowa ma mieć możliwość sterowania temperaturą w każdym pokoju, tak więc w pokojach będą zabudowane termostaty umożliwiające odcinanie pętli podłogowych za pomocą siłowników na rozdzielaczu. Dodatkowo zastanawiam się czy kiedyś nie będzie warto zainwestować w stację pogodową do lepszego sterowania temperaturą w domu.

3. Chłodzenie domu latem, z tym zagadnieniem mam największy kłopot. Problem w tym, że nie podobają mi się klimakonwektory, za bardzo mi przypominają grzejniki, w dodatku zakup klimakonwektórów nie należy do najtańszych. Dlatego zastanawiam się czy warto myśleć o dodatkowym chłodzeniu jeśli będzie PW GWC (wiem że to nie daje takiego samego efektu ale może wystarczy). Może warto pomyśleć nad dodatkową instalacją chłodnicy/nagrzewnicy która będzie zabudowana za rekuperatorem i podłączona do pompy ciepłą. Czy takie coś jest ekonomiczne? Wiem że jeszcze jest możliwość chłodzenia podłogówką ale możliwość wystąpienia punku rosy jak i efekt zimnej podłogi do końca mnie nie przekonuje do zastosowania tego rozwiązania.

Obecnie myślę nad pompami dwóch producentów Panasonic i Daikin o mocy ok 7kw

Bardzo prosiłbym o pomoc przy rozwiązaniu sposobu ogrzewania.

3. Chłodzenie domu latem, z tym zagadnieniem mam największy kłopot. Problem w tym, że nie podobają mi się klimakonwektory, za bardzo mi przypominają grzejniki, w dodatku zakup klimakonwektórów nie należy do najtańszych. Dlatego zastanawiam się czy warto myśleć o dodatkowym chłodzeniu jeśli będzie PW GWC (wiem że to nie daje takiego samego efektu ale może wystarczy). Może warto pomyśleć nad dodatkową instalacją chłodnicy/nagrzewnicy która będzie zabudowana za rekuperatorem i podłączona do pompy ciepłą. Czy takie coś jest ekonomiczne? Wiem że jeszcze jest możliwość chłodzenia podłogówką ale możliwość wystąpienia punku rosy jak i efekt zimnej podłogi do końca mnie nie przekonuje do zastosowania tego rozwiązania.

Obecnie myślę nad pompami dwóch producentów Panasonic i Daikin o mocy ok 7kw

Bardzo prosiłbym o pomoc przy rozwiązaniu sposobu ogrzewania.

Obie te pompy mają funkcje chłodzenia.

Mając takie pompy zagadnienie klimatyzacji robi się banalne.

Kupujesz klimakonwektor kanałowy (do zabudowy) i robisz rozprowadzenie do pomieszczeń, które chcesz chłodzić.

Wykonując to na etapie budowy domu, całość można estetycznie schować.

Wentylacja ma za małą wydajność by skutecznie chłodzić dom, nie łączy się tych 2 systemów.

Edytowane przez _John

co do :spam:, to jest to bardzo fajne rozwiązanie - na pewno tańsze niż klima, no ale do tego potrzeba gruntowej pompy ciepła. zaletą jest efektywność energetyczna związana z niskimi kosztami eksploatacyjnymi - podczas naturalnego chłodzenia pompa ciepła jest wyłączona. energię elektryczną pobierają jedynie pompy obiegowe. kolejna zaleta to regeneracja dolnego źródła ciepła i akumulacja dodatkowego ciepła w gruncie. ciepło zgromadzone w gruncie zostaje później wykorzystane do ogrzewania budynku w sezonie grzewczym. Edytowane przez Tomaszs131

co do :spam: to jest to bardzo fajne rozwiązanie - na pewno tańsze niż klima, no ale do tego potrzeba gruntowej pompy ciepła. zaletą jest efektywność energetyczna związana z niskimi kosztami eksploatacyjnymi - podczas naturalnego chłodzenia pompa ciepła jest wyłączona. energię elektryczną pobierają jedynie pompy obiegowe.ciepło zgromadzone w gruncie zostaje później wykorzystane do ogrzewania budynku w sezonie grzewczym. .

Ja tam nie uważam tego za fajne . Klima lepiej się sprawdza .

.

energię elektryczną pobierają jedynie pompy obiegowe.ciepło zgromadzone w gruncie zostaje później wykorzystane do ogrzewania budynku w sezonie grzewczym

Bajdurzena .Guzik się nagromadzi tego ciepła w gruncie

Aby korzystać z tej funkcji należy wyposażyć pompę w moduł chłodzenia pasywnego

Ciekawe jaki koszt dodatkowy za ten moduł

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

Ja tam nie uważam tego za fajne . Klima lepiej się sprawdza .

Tak, klima jest skuteczniejsza i szybsza w działaniu.

Ale jest też droższa w zakupie i droższa w eksploatacji. Jest też głośna, w porównaniu do chłodzenia pasywnego którego w ogóle nie słychać.

Jednostki zewnętrzne SĄ, postawione na ziemi albo wiszą na elewacji. Trzeba je serwisować i nie pożyją tyle co wymiennik z AISI316 ;)

Są plusy dodatnie i ujemne jak widzisz.

Bajdurzena .Guzik się nagromadzi tego ciepła w gruncie

To prawda, tu się zgodzę. Efekty znikome przy poziomym źródle. Przy odwiertach przeważnie nie ma akumulacji bo wody gruntowe kradną wszystko co znajdą po drodze ;)

Ciekawe jaki koszt dodatkowy za ten moduł

Od około 3k netto, za to klimatyatorów z montażem na cały dom nie kupisz

Ale jest też droższa w zakupie i droższa w eksploatacji. Jest też głośna, w porównaniu do chłodzenia pasywnego którego w ogóle nie słychać.

Słabo działa, to i słabo słychać. Praw fizyki nie oszukasz, i jak nie ruszysz powietrza wentylatorem, to chłód będzie snuł się przy podłodze a w głowę dalej żar. Chłód sam z siebie do góry nie ruszy. A ja wolę mieć ciepło w nogi i chłodno w głowę, a nie na odwrót.

Więc trzeba mieć sporo samozaparcia żeby się cieszyć, że masz zimną posadzkę. Ja wolę mieć zimne powietrze. A dokupienie klimakonwektorów jest droższe od klimatyzatorów.

No i klima osuszy powietrze, co w upały jest dosyć cenne. A chłodzenie bierne nie zrobi tego.

Piszesz co wiesz ale czy wiesz co piszesz to wątpię. Bez klimy dzięki GGWC i aktywnemu chłodzeniu podłogi PC PW ( szerokim okapom, markizom, roletom ) miałem przy 37C na zewnątrz 23C w środku i 65% wilgotności. Nie czułem żadnego żaru w głowie, fakt po gresie na bosaka mało komfortowo ale już na desce 3W OK. Klima nie jest panaceum na wszytko i jak nie ma konieczności ( np. samochód ) to lepiej jej nie nadużywać. W pracy mam klimę w upały ratuje ale w domu wolałem jej uniknąć .

• 2 weeks później...
Obie te pompy mają funkcje chłodzenia.

Mając takie pompy zagadnienie klimatyzacji robi się banalne.

Kupujesz klimakonwektor kanałowy (do zabudowy) i robisz rozprowadzenie do pomieszczeń, które chcesz chłodzić.

Wykonując to na etapie budowy domu, całość można estetycznie schować.

Wentylacja ma za małą wydajność by skutecznie chłodzić dom, nie łączy się tych 2 systemów.

Witam,

Dokładnie. Powietrzne pompy ciepła mogą być wykorzystywane do chłodzenia budynku w sezonie letnim dzięki możliwości rewersyjnej pracy. Nie generuje to większych dodatkowych kosztów (oprócz systemu regulacji zabezpieczającym przed obniżeniem się temperatury w instalacji poniżej temperatury punktu rosy), a w rezultacie otrzymujemy wydajny system chłodzenia.

Sam koszt chłodzenia budynku za pomocą pompy ciepła jest porównywalny z kosztem chłodzenia budynku klimatyzatorem ściennym. Natomiast w przypadku gruntowych pomp ciepła istnieje możliwość chłodzenia pasywnego, gdy nie pracuje sprężarka. Pozwoli to na dodatkowe oszczędności energii elektrycznej.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers