n0m4d 10.08.2017 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 Witam, przygotowuję działkę pod budowę która zacznie się na wiosnę, postawiłem WC, garaż blaszany teraz pora na wodę. Chcę kopać studnie głębinową ale mam dwie kwestie które nie dają mi spokoju: -czy do wykopania studni potrzebny jest prąd? z tego co rozmawiałem z kilkoma firmami któe zajmują się odwiertami prąd jest niezbędny i nie można do tego celu używać agregatu, prąd musi być z sieci. -czy jak zrobię studnię teraz a prace rozpocznę dopiero na wiosnę to ta studnia się jakoś nie uszkodzi np w zimie? Docelowo nie ma być jak na razie obudowy studni ponieważ teren będzie niwelowany, będzie wystawała tylko rura ponad poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 10.08.2017 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 Ad.1. Nieprawda. Ja mam na działce przyłącze 7kW, które okazało się niewystarczające więc Panowie studniarze przywieźli agregat i wiercili z jego wykorzystaniem. Poza tym są firmy posiadające wiertnice spalinowe na samochodach typu kamaz czy mniejszych np. lublin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.08.2017 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 -czy do wykopania studni potrzebny jest prąd? z tego co rozmawiałem z kilkoma firmami któe zajmują się odwiertami prąd jest niezbędny i nie można do tego celu używać agregatu, prąd musi być z sieci. Są też tacy co wiercą siłą włąsnych mięśni, biegajać jak koń w kieracie Wtedy niezbedny jest zarówno "prąd" jak i zagrycha A na powżnie szukaj firmy, która ma wiertnicę samochodową napędzaną przez silnik spalinowy samochodu. Zaleta taka, że taki silnik spalinowy na kamazie ma "trochę" więcej mocy niż pociągnąłbyś z przyłącza elektryczego dla domu jednorodzinnego, wiec wiercenie idzie szybciej. Studnia nie zarośnie przez zimę. Dopilnuj jedynie żeby była bardzo solidnie przepompowana po wierceniu (a tak ze 24h solidną pompą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n0m4d 10.08.2017 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 właśnie do tego przepompowania potrzebny jest prąd którego nie ma i w tym roku nie będzie, agregatem cały dzień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.08.2017 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 Są też tacy co wiercą siłą włąsnych mięśni, biegajać jak koń w kieracie Oj tam. Można bez biegania. https://www.youtube.com/watch?v=qHwReBdKkr8 Kto nie ma w głowie, ten ma w nogach U mnie Urgot wiercił na agregacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.08.2017 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2017 właśnie do tego przepompowania potrzebny jest prąd którego nie ma i w tym roku nie będzie, agregatem cały dzień? Chcesz mieć solidną i długożyjąca studnie to pompowanie oczyszczające musisz wykonać od razu a nie po roku. Lepiej pożyczyć agregat na 1dzień niż wiercić nową studnie. Nie masz jakiegoś sąsiada w zasięgu kabla który prądu do pompy pożyczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n0m4d 13.08.2017 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Na dzień czy dwa nie będzie problemu ale po przepompowaniu może już stać nieużywana przez np pół roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts