Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie okna ?

Recommended Posts

Witajcie

Jestem na etapie wyboru okien, bardzo proszę o pomoc w wyborze.

1. Drutex (profil iglo energy (7 komorowy, 3 szyby, u=0,5, uw=0,9, kolor winchester, okucie MACO) - 12 869 zł

2. Piotrowski okna i drzwi (Veka softline SL82, 6 komorowy, 3 szyby, U = 0,8, kolor winchester, okucie Siegenia Titan AF) - 15 294 zl

3. SOLO okna - (BlueEvolution 82, 6 komorowy, 3 szyby, u - 0,8, kolor winchester) - 14 253 zł

4. Oknoplast Koncept - 5 komorowy, u - 0,7, kolor winchester, uw = 1,1, okucia maco design+) - 13 478 zł

5. Oknoplast Prolux - 6 komorowy, 3 szyby, u = 0,7, kolor winchesterm uw =1,1, okucia Winkhaus pro light - 13 752 zł

6. Vetrex VP70 - 5 komorowy, 3 szyby, okucia ROTO, kolor winchester, uw 0.9) - 12 300 zł

Proszę pomóżcie w wyborze, najbardziej jestem za Vetrexem.

Według strony producenta te okna są tylko z szybą dwukomorową U=0,7, uzyskując Uw=1,05 czyli słabo. Niezbyt wierzyłbym w Uw=0,9, w takim profilu.

Ja bym szukał na twoim miejscu czegoś z szybami takimi jak w Druteksie, oraz z uszczelką środkową (MD).

Sam wybrałem Iglo Energy, ale nie sugeruj się, bo tylko 3 okna i nie robiłem głębszego rozpoznania jakości produktów;)

Według strony producenta te okna są tylko z szybą dwukomorową U=0,7, uzyskując Uw=1,05 czyli słabo. Niezbyt wierzyłbym w Uw=0,9, w takim profilu.

Ja bym szukał na twoim miejscu czegoś z szybami takimi jak w Druteksie, oraz z uszczelką środkową (MD).

Sam wybrałem Iglo Energy, ale nie sugeruj się, bo tylko 3 okna i nie robiłem głębszego rozpoznania jakości produktów;)

Dzięki kolego, chociaz wydaje mi się, ze ten model ma uszczelką środkową.

• 8 months później...

Widzę, że w tym temacie jest mowa o firmie Drutex.

Czy Drutex to ogólnie dobra firma czy raczej niekoniecznie?

na podstawie poniższego opisu pewnie niewiele da się powiedzieć (to ma być okno piwniczne).

SYSTEM: IGLO ENERGY

Widok OD WEWNĄTRZ 0 %

Profil podokienny 54113 - listwa podparapetowa 0,965 m

TYP: OKNO 1-SK.(U) 965 x 635

Uw Uw 0,97 W/m2K

Kolor osłonek osłonki - białe 1 kpl

Rodzaj klamki klamka okienna biała (IE) 1 szt.

SZYBA:

Szyba nr 1 (wew.) TMP 4 0,613 m2

Ramka dystansowa nr 1 18(Ar) stal 0,613 m2

Szyba nr 2 float 4 0,613 m2

Ramka dystansowa nr 2 18(Ar) stal 0,613 m2

Szyba nr 3 TMP 4 (2-gi) 0,613 m2

Szpros nie 0 %

KOLOR:

Rdzeń biały 0 %

Kolor zewnętrzny biały 0 %

Kolor wewnętrzny biały 0 %

OKUCIE: