Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budynek gospodarczy 10x6 POMOC

Recommended Posts

Witam wszystkich ostatnio przekazano mi działkę na której już stoi budynek gospodarczy o wym 10x6 w całkiem niezłym stanie chciałbym przerobić ten budynek na mieszkalny dodam że do budynku do prowadzony jest prąd i woda. Na tej same działce są plany i projekt na budowę domu mieszkalne lecz fundusze nie pozwalają na taki ruch także na razie chciałbym zamieszkać w budynku gospodarczy lecz nie wiem od czego zacząć tę papierkową robotę.

Jeżeli ktoś miał podobną sytuację proszę o pomoc.Pozdrawiam

Jeśli w budynku nie są wymagane żadne poważne prace budowlane to wystarczy zgłoszenie zmiany urzytkoweania tego budynku ale jeżeli zmiana wymaga jakiś większych prac typu przebudowa ścian lub dachu , instalacji elektrycznej gazowej, kanalizacyjnej itp to już potrzebny będzie projekt i pozwolenie na budowę

Kolega Mareks77 ile razy zmieniałeś sposób użytkowania budynku zgodnie z PB?

Od czego zacząć? Od wystąpienia o warunki lub odpis z miejscowego planu, ogólnie papierów trochę więcej niz do budowy nowego budynku. Budynek w trakacie zmiany musi być dostosowany do obecnych WT dla mieszkaniówki.

Kolega Mareks77 ile razy zmieniałeś sposób użytkowania budynku zgodnie z PB?

.

Jeśli na działce budowlanej jest już projekt budowy domu to warunki zabudowy są już znane.

Budynek już stoi i ma 60m2 więc pewnikiem był stawiany na Pozwolenie na budowę i jako projekt jest zgodny z planami zabudowy oraz wszystkimi odległościami od granicy itp,

Jasne że budynek gospodarczy musi być dostosowany do warunków zgodnych z przepisami i do zgłoszenia wymagana jest opinia architekta z oceną stanu technicznego i zakresu prac.oraz inne papierzyska.

Jeśli na działce budowlanej jest już projekt budowy domu to warunki zabudowy są już znane.

Budynek już stoi i ma 60m2 więc pewnikiem był stawiany na Pozwolenie na budowę i jako projekt jest zgodny z planami zabudowy oraz wszystkimi odległościami od granicy itp,

Jasne że budynek gospodarczy musi być dostosowany do warunków zgodnych z przepisami i do zgłoszenia wymagana jest opinia architekta z oceną stanu technicznego i zakresu prac.oraz inne papierzyska.

Nie do końca prawda dawno temu nie stawiano budynków na pozwolenie, posiadałem podobny budynek 10x5 z chyba lat 60-70. Też chciałem go adoptować jednak fundamenty był zawilgotniałe i gra nie warta byłą świeczki. Budynek był wybudowany w granicy działki sąsiedniej więc Urząd nie chciał się zgodzić,

Rozburzyłem go i obok niego stawiam budynek. Musisz wystąpić do lokalnego wydziału budownictwa o decyzję o warunkach zabudowy lub wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego - jeżeli istnieje. Mając to idzie się do architekta, który zrobi stosowny projekt rozbudowy (znajdze się w nim inwentatyzacja istniejącego budynku). Wtedy (po złożeniu projektów i wymaganych oświadczeń) otrzyma Pan pozwolenie na budowę/rozbudowę.

Ja jednak zrobiłem rozbiórkę budynku gospodarczego i budowę budynku mieszkalnego jednorodzinnego.

Dokumentacja (mapki, pozwolenia, projekt indywidualny ) wyniósł mnie 6900zł - lokalne biuro projektowe.

Do tego rozbiórka budynku 2 tyś (sam robiłem).

Budowa budynku to już studnia bez dna. Natomiast kuzyn od 3 lat remontuje stary budynek i mówił że wolałby od nowa stawiać niż bawić się w przeróbki.

Aktualnie skuwa stare tynki.

250 tyś to takie minimum co musisz mieć żeby wybudować budynek mieszkalny do 100m.

Ja na dzień dzisiejszy wydałem 165 tyś, lecz prawie wszystko robię sam więc jest to cena bez robocizny.

Ja w temacie budynku gospodarczego. Będę budował na działce murowany budynek 3 m na 3,6 m w granicy. Z czego zbudować ten budynek, żeby było najlepiej (budynek nieogrzewany)? Najtańszy materiał to cermika, ale trzeba będzie dać styropian zewnątrz i tynk wewnątrz... YTONH, SILKA co najlepiej w tym wypadku?