Elfir 03.11.2017 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 to pomidor. Mam tego pełno w całym ogrodzie i doniczkach, bo rozsiał mi się z kompostem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gustav.pl 06.11.2017 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 to pomidor. Mam tego pełno w całym ogrodzie i doniczkach, bo rozsiał mi się z kompostem. No to pomidor mógł się rozsiać, bo sąsiadka ma parę krzaczków, choć są z drugiej strony naszego domu i na drugim końcu działki. Ale skąd wziął się topinambur? Mogli go zostawić ogrodnicy co sadzili nam tuje i je obsypywali korą, albo bulwa była w tej rozsypywanej korze? Innego wytłumaczenia nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.11.2017 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 a nawoziłeś ziemię? Może rośnie za płotem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gustav.pl 06.11.2017 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 a nawoziłeś ziemię? Może rośnie za płotem? Sorki, ale czy mogłabyś troszkę rozwinąć myśl o nawożeniu, bo nie kumam? A za płotem raczej nie rośnie, bo sąsiednia działka jest od lat nie użytkowana i oprócz dzikiej zwierzyny nikt tam nie zagląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.11.2017 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 czy przywoziles ziemie na ogrod z zewnatrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gustav.pl 06.11.2017 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 czy przywoziles ziemie na ogrod z zewnatrz? No właśnie nie wiedziałem, czy chodziło Ci o ziemię czy o nawozy. A ziemi nie przywoziłem, a wręcz przeciwnie. I tak jak pisałem - w październiku ubiegłego roku firma posadziła nam wzdłuż jednego boku działki rząd tui i obsypali to wszystko korą. I właśnie między tymi tujami zobaczyłem w lecie tego topinambura, a 2 lub 3 tuje dalej wyrósł krzaczek pomidora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.11.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 nie sypali jakiejś dodatkowej ziemi?W korze to mało prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gustav.pl 06.11.2017 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Nic ziemi nie dosypywali. Wybrali ziemię pod tuje i wybrali darń wzdłuż posadzonych tui przed wysypaniem kory. Dlatego myślę, że jeśli to nie jest cud , to ja się poddaję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 07.11.2017 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Ani cud ani tajemnica, sprawa raczej dosyć prozaiczna. Topinambur w hodowli co prawda rozmnaża się przez bulwy, podobnie jak ziemniaki, bo tak jest łatwiej, taniej i skuteczniej niż bawienie się z nasionkami, sadzonkami itd. co nie znaczy że przez nasiona się nie rozmnaża. Co prawda w naszym klimacie nasiona często nie dojrzewają, w chłodne i deszczowe lata roślina w ogóle nie kwitnie, stąd rozmnażania generatywnego w hodowli się nie praktykuje, ale jeśli lato jest ciepłe i dosyć długie to mogą dojrzeć. Takie nasionka przyciągają ptaki, które cześć rozrzucą wokół rośliny, część zjedzą, z tych zjedzonych części nie strawią i wydalą nieuszkodzone i wyrasta z niego roślinka. Pamiętam jak kiedyś nie przeprażyłem mieszanki dla ptaków. Hoho czego to sąsiedzi nie mieli na wiosnę w ogródkach, słoneczniki, konopie, peluszkę, łubin... cudeńka Zeszłoroczne lato było dosyć ciepłe a 2015 bardzo gorące i długie. Takie nasionko mogło dojrzeć w zeszłym roku, mogło przeleżeć od poprzedniego.Topinambur rośnie bądź gdzie. Ludzie mają w ogródkach, uprawiają go rolnicy, leśnicy sadzą dla dzików na polankach, to nie musi być obok twojej działki, to może być ładnych parę kilometrów dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gustav.pl 08.11.2017 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Ani cud ani tajemnica, sprawa raczej dosyć prozaiczna. To mnie uspokoiłeś Bo jakby to miało być miejsce corocznych pielgrzymek, to chyba nie zdzierżyłbym tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts