hamlet0 12.08.2017 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 Witam wszystkich forumowiczów.Mam zamiar ogrodzić swoją działkę siatką oraz wstawić bramę przesuwną. Ogrodzenie nie muszę nigdzie zgłaszać czy występować o pozwolenie o ile wysokość jest do 2,2m, ale zgodnie z przepisami ogrodzenie musi być odsunięte od wodociągu o przynajmniej 1m i tutaj jest problem ponieważ ów wodociąg biegnie nieregularnie w różnych odstępach od granicy działki - zamieszczam mapkę z opisem.Proszę o radę co byście zrobili na moim miejscu dodam, że w KW nie ma żadnej informacji o użytkowaniu wieczystym na rzecz tego wodociągu.Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hamlet0 12.08.2017 04:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 15.08.2017 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Ja bym się cofnął z ogrodzeniem 1,5m wgłąb działki. Ewentualnie 1,2m - nikt tego nie będzie sprawdzał do centymetra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hamlet0 17.08.2017 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Też tak pomyślałem w pierwszej chwili, ale z drugiej strony działka ma szerokość około 50m, odsuwając się 1,5m tracę 75m2 terenu, moim zdaniem to dość sporo. Ponadto dlaczego gmina nie odsunęła się 1m od granicy / ogrodzenia kładąc wodociąg 20 lat temu? Czyżby wtedy nie było takich przepisów?Czy mogę wnioskować o przesunięcia wodociągu, ewentualnie zabranie go z mojej działki? Jeżeli tak to na jakie przepisy musiał bym się powołać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 17.08.2017 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Na tym się nie znam, ale chętnie poczytam czyjąś odpowiedź na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.08.2017 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 ale zgodnie z przepisami ogrodzenie musi być odsunięte od wodociągu o przynajmniej 1m i tutaj jest problem ponieważ ów wodociąg biegnie nieregularnie w różnych odstępach od granicy działki - zamieszczam mapkę z opisem.wodociag powinien iśc 1m od granicy i zapewne tak był zaprojektowany i na takich warunkach wykonawca/inwestor zdobył PnB na ten wodociag. A to, ze wykonał go niezgodnie z projektem, to Tobie nic do tego. stawiaj ogrodzenie przy granicy w działce i niczym sie nie przejmuj. ostatecznie zadaj sobie pytanie: jakim prawem investor wybudował wodociag na twojej posesji bez twojej zgody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hamlet0 18.08.2017 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Dziękuję za rady. Ogólnie to tak jak wspomniałem wodociąg był kładziony w połowie lat 90, nie wiem czy w tamtych latach były przepisy mówiące o odsunięciu się od granicy, obecnie znalazłem informację o budowie ogrodzenia w odległości minimum 1m od wodociągu. Właścicielem nieruchomości jestem od niedawna, myślałem o ogrodzeniu z siatki konkretnie wbetonowaniu samych słupków pod siatkę a cokolik z krawężników lub innych betoniaków co w przypadku awarii wodociągu i konieczności wykopu nie stanowiło by dużej przeszkody, jednak w Urzędzie Gminy cały czas słyszę o 1m od wodociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 19.08.2017 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Sprawdź czy właściciel Twojej działki w latach budowy wodociagu nie podpisał czasem zgody na jego przejście przez działkę. A tam czasem nie ma drogi? Bo wtedy chyba trzeba się odsunąć o określoną odległość od osi drogi. Ja u siebie cofnalem się od drogi o ponad 1,5m dla świętego spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hamlet0 21.08.2017 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Poprzedni właściciel twierdzi, że nie podpisywał zgody na budowę wodociągu w KW również nie ma o nim wzmianki.Jest droga powiatowa, od osi trzeba zachować odstęp 10m, taka odległość wypada akurat na granicy działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts