mariankcn 12.08.2017 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 Witam, stawiam pierwsze kroki w temacie budowy domu i w ręce wpadł mi katalog domów z prefabrykatów o konstrukcji drewnianej i chciałbym zasięgnąć opinii osób, które miały z tym styczność. Oczywiście zastanawiam się też nad domem murowanym - czy możecie polecić z czego najlepiej zbudować taki dom, gdyż słyszałem o różnych technologiach.? Dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.08.2017 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 Wybór technologii zależy od posiadanych finansów, efektu, jaki się chce uzyskać i czasu, jaki ma się na budowę.Nie ma jednego uniwersalnego rozwiązania. Prefabrykacja w Polsce zwykle jest droższa niż budowanie systemem gospodarczym. Ale jest tańsza od systemu zleconego (deweloperskiego).Dom drewniany (w tym szkielet) kosztuje w budowie niewiele mniej od murowanego, ale na rynku wtórnym jego wartość jest już sporo niższa od murowanego. Skoro słyszałeś o wielu technologiach, to teraz użyj wyszukiwarki, poczytaj o każdej i zobacz, która ci najbardziej przypasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.08.2017 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 Jak chcesz się tym zajmować i poświęcać czas, nerwy i urlop to buduj murowany metodą gospodarczą, jeśli chcesz mieć połowę tych problemów to buduj szkieletowy/ prefabrykowany, jeśli chcesz nie mieć problemów na etapie budowy to zleć deweloperowi. Przy metodzie gospodarczej z ciągłym doglądaniem masz problemy na etapie budowy, ale później masz spokój, przy zlecaniu różnie to bywa i często problemy wychodzą po kilku latach, a czasem inwestorzy nie są nawet świadomi że coś jest źle. Błędy zauważane są dopiero po tym jak zaczynają się jakieś problemy np z pękającą ścianą, wilgocią itd. Ja polecam tradycję murowaną, metodą gospodarczą, budowę traktuję jako przygodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts