Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Winter is coming - płyta, reku, xps

Recommended Posts

• Odpowiedzi 340
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jesli macie już drogę, to ok, jesli nie, to zwróćcie uwagę, czy po zrobieniu drogi nie będziecie poniżej jej poziomu. Teraz to trudno wymyśleć na jakim poziomie będzie droga, ale jeśli zajeżdżając z asfaltu macie "z górki", to raczej droga po zrobieniu się podniesie. Pogadajcie z kierownikiem, zobaczcie jaki jest poziom terenu u sąsiadów, żeby nie było tak, że cały deszcz do Was będzie spływać

Jesli macie już drogę, to ok, jesli nie, to zwróćcie uwagę, czy po zrobieniu drogi nie będziecie poniżej jej poziomu. Teraz to trudno wymyśleć na jakim poziomie będzie droga, ale jeśli zajeżdżając z asfaltu macie "z górki", to raczej droga po zrobieniu się podniesie. Pogadajcie z kierownikiem, zobaczcie jaki jest poziom terenu u sąsiadów, żeby nie było tak, że cały deszcz do Was będzie spływać

Dzięki, zwrócimy uwagę na to, bo faktycznie byłaby kiszka jakbyśmy byli najniżej.

Gratulacje! Ten etap jest najgorszy bo wydaje sie sporo pieniędzy a mało widać, ale przynajmniej coś sie bedzie działo

Widzę, że podobnie jak my macie plan żeby w tym roku zamknąć budynek.

Schody rzeczywiście mogliście zrobić w taki sposób i byłyby ze spocznikiem.

Monitoring na budowie :>? Boicie się ze będą kraść czy chcecie mieć live 24/7 ? U nas nic nie jest ogrodzone, ekipa w szoku, bo mówią że wszystko leży tam gdzie zostawili. Myślałem, ze będą włóczyć sie tam jakieś typy i czekać na okazje (kolega, który sie budował w Dobrzykowicach mówił ze tam kradną), ale póki co jest spokój i cisza.

Okno balkonowe IMO 90cm jest idealne.

Co do OZC to piszcie do kolegi asolt'a. Projekty ogrzewania i reku moim zdaniem są zbędne. Kazda firma której zlecicie wykonanie tych instalacji zrobi tak czy siak według swojego projketu (po co placic 2x). Chyba ze macie już wybrane ekipy to możecie już kazać im coś zaprojektować.

Czy macie wybranego producenta okien? i Jeśli moge prosić o podanie hurtowni w której kupujecie materiały. Szukam stropu, wiec może tam będzie.

Jeszcze raz powodzenia

Kris

Cześć Kris :) Miło że czytałeś i wpadłeś zostawić ślad :)

Tak, wszyscy nam powtarzają, że teraz kasa będzie zasypywać doły ;) Kamerkę chcemy z obu powodów i jeszcze trzeciego - kontrola najwyższą formą zaufania.

Jak się okazuje OZC zrobi nam firma robiąca projekt podłogówki. My chcemy ją w dużej mierze rozłożyć sami, a oni produkują takie projekty "pod inwestorów" - łopatologiczne i czytelne. Na razie okna mamy wycenione ma profilach VEKA, od Peteckiego, ale to jeszcze nie jest ostatnie słowo. IZ stwierdził, że cena powinna być niższa i do tego z roletami i bramą, więc zajmie się tym tematem jeszcze raz. Co do hurtowni to rozważamy Styk, bo najbliżej. Jest jeszcze Megabud i Szostak. Teriva jest we wszystkich więc popytaj o ceny.

Tak, Pana Kocota mam zapisanego w dziale "ekipy - elektryka" :) Chyba masz rację, że warto się udać do fachowca.

A działeczka, tak jak piszesz, bajka! :) Jeszcze w ziemie była szara i smutna,

http://static.pokazywarka.pl/j/p/m/5b85caed26f5276938f90317551a95b9_orig.jpg

ale tak czuliśmy, że w lecie to będzie istne szaleństwo zieleni :)

Hej!

Działka elegancka :)

My również szukamy okien na profilach VEKA SL 82, mam pare wycen, jedne przesadzone o jakies 10tys, ale kilka jest akceptowalnych. Najdroższy 4m HST, ale liczyliśmy sie z tym.

Co do hurtowni to moge powiedzieć, że STYK jest dość drogi. Z mojej strony moge polecić MANEX z wrocławia. Jeśli chcecie namiary na gościa z którym współpracuje to piszcie na PW.

Btw: Kocota to chyba wszyscy w dolnoślaskim chcą. Zastanawiam sie kiedy do niego uderzać, bo planujemy zamknąc budynek w listopadzie, wiec w grudnio mogłby rzeźbić.

Pozdro :)

Hej!

Działka elegancka :)

My również szukamy okien na profilach VEKA SL 82, mam pare wycen, jedne przesadzone o jakies 10tys, ale kilka jest akceptowalnych. Najdroższy 4m HST, ale liczyliśmy sie z tym.

Co do hurtowni to moge powiedzieć, że STYK jest dość drogi. Z mojej strony moge polecić MANEX z wrocławia. Jeśli chcecie namiary na gościa z którym współpracuje to piszcie na PW.

Btw: Kocota to chyba wszyscy w dolnoślaskim chcą. Zastanawiam sie kiedy do niego uderzać, bo planujemy zamknąc budynek w listopadzie, wiec w grudnio mogłby rzeźbić.

Pozdro :)

Cześć Kriss :)

Taak, HST to zawsze wywinduje wycenę, ale kto bogatemu zabroni :lol2:

Co do hurtowni to Styka mamy rzut beretem, a ten Manex jest na Fabrycznej - kawał drogi. Zresztą ceny nie są złe.Np. XPS Termoorganiki ma po 397zł/m3. Ytonga 24cm po 7,81zł/szt, a silkę po 2,55zł/szt. A jakie ceny ma Manex?

Doli, sprawdźcie jeszcze Mrowkę w Jelczu. Też blisko i ceny przyzwoite, jakieś rabaty też dają

edit: dach wycenialam w Marcinkowicach, dużym plusem było to, że mają spory asortyment na składzie i nie ma problemu z dokupieniem czy oddaniem pojedynczych dachówek

Edytowane przez mamik

Zdecydowaliśmy się na wykonawcę, który bierze o wiele więcej niż planowaliśmy. Nie stać nas na zmianę materiału, z którego będą ściany. Zwłaszcza, że każdą zmianę wykonawca wykorzystuje i argumentuje o zwiększenie zapłaty, bo to więcej pracy. Już teraz z wielu wyborów rezygnujemy, na rzecz tańszych możliwości. Silka jest fajna, ale tego domu z niej nie zbudujemy, coś za coś - mamy wiele powodów, żeby cisnąć z budową w tym roku, co ogranicza niestety wybór ekip :)

Takie rzeczy sie przed budową dogrywa... ja wybrałem wykonawcę, który na silikaty nie grymasił, a jego wycena nie odbiegała od innych.

Podobnie ustalenie robót "dodatkowych" jak drenaż, jakieś schodki, słupy itp... To wszystko pozimmo sie znależć w umowie i kosztorysie robót.

Dziwi mnie to tym bardziej, że maciebIZ, który takie kwestie powinien miec w malym palcu...

Wracajac do ścian - postarajcie się choć o działówki z Silki