Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Winter is coming - płyta, reku, xps

Recommended Posts

Kaizen, piszesz o tej 5x gorszej lambdzie jakby chodziło o ocieplenie ścian zewn. A tu mowa o ścianach wewn., których ile będzie? 5m2 łącznie?

I co z tego, że powierzchnia styku radiatora z rdzeniem procesora jest niewielka, jak potem dobrym przewodnikiem rozchodzi się na 130m2 radiatora, jakim jest płyta fundamentowa? Ściany działowe z dobrze przewodzącego materiału oznaczają nagrzewanie płyty fundamentowej czego, jak się zdaje, autorzy DB chcą uniknąć.

A nie dość tego, na tej niewielkiej powierzchni przepływ ciepła ograniczony przez 10cm XPS

A, to przepraszam. Nie zauważyłem, że ścianki działowe są stawiane na XPS.

MSPANC. Ale teraz bardziej się postaram z EOsT.

• Odpowiedzi 340
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I co z tego, że powierzchnia styku radiatora z rdzeniem procesora jest niewielka, jak potem dobrym przewodnikiem rozchodzi się na 130m2 radiatora, jakim jest płyta fundamentowa? Ściany działowe z dobrze przewodzącego materiału oznaczają nagrzewanie płyty fundamentowej czego, jak się zdaje, autorzy DB chcą uniknąć.

A, to przepraszam. Nie zauważyłem, że ścianki działowe są stawiane na XPS.

Nie rób z siebie głupiego... Rozpatrujac kwestę strat , mowimy o stratach do gruntu. Niewazne, czy bezpośrednio, czy przez "radiator" w postaci plyty.

W takim przypadku rośnie powierzchnia, lecz zmniejsza się dT, na wielkośc strat nie ma to wpływu...

To w końcu co jest jeszcze niedograne ?

Nie chodzi o niedogranie, ale głównie o takie rozczarowanie przy tej płycie. Może powinniśmy wrzucić na luz, ale ja nie umiem. Te dodatkowe 400t piachu nas lekko przytłoczyło. Na szczęście wygląda na to, że to już koniec usypywania piaskownicy.

Hej,

witam się w Waszym dzienniku :)

Powiedzcie proszę co to się stało, że weszło Wam ponad dwa razy więcej piasku jak miało?

U mnie wg projektu miało być 250 +- 15 ton, a weszło około 310, więc rozbieżność też była, ale raczej wynikająca z nierównego wykopu, niedokładnej kalkulacji konstruktora, itp.

Ale dwa razy więcej, to już wykracza poza jakikolwiek margines błędu...

Hej,

witam się w Waszym dzienniku :)

Powiedzcie proszę co to się stało, że weszło Wam ponad dwa razy więcej piasku jak miało?

U mnie wg projektu miało być 250 +- 15 ton, a weszło około 310, więc rozbieżność też była, ale raczej wynikająca z nierównego wykopu, niedokładnej kalkulacji konstruktora, itp.

Ale dwa razy więcej, to już wykracza poza jakikolwiek margines błędu...

Cześć olo :)

To wina odwiertów robionych w takim miejscu, że wyszło do wybrania max 1,2m gruntu, a koniec końców kopali nawet do 1,5m. A druga sprawa to usypanie górki nad obecnym poziomem humusu.

Edytowane przez Doli.

Nie chodzi o niedogranie, ale głównie o takie rozczarowanie przy tej płycie. Może powinniśmy wrzucić na luz, ale ja nie umiem. Te dodatkowe 400t piachu nas lekko przytłoczyło. Na szczęście wygląda na to, że to już koniec usypywania piaskownicy.

To jest właśnie budowa i jej kosztorysowanie :)

Poza tym, skoro troche podnieśliście poziom 0...

Podnieśliśmy - tylko nie wiedzieliśmy, że trzeba będzie podnosić ;)

Podnieśliście poziom zero względem zatwierdzonego projektu, a tym samym cały budynek?

Załatwcie formalności, żeby PINB nie nakazał rozbiórki takiej samowolki za istotną zmianę względem zatwierdzonego projektu (art. 36a PB).

Cześć olo :)

To wina odwiertów robionych w takim miejscu, że wyszło do wybrania max 1,2m gruntu, a koniec końców kopali nawet do 1,5m. A druga sprawa, to poziom zero. Wg projektu wychodził ok 30cm niżej niż poziom zero sąsiadki. Jakbyśmy tak zostawili jak jest, to by nas pozalewało. Nauczka na przyszłość - w trakcie projektu poziom zero ma być badany z rzeczywistości, a nie z map.

Z tymi mapkami to fakt.

U mnie w jednym miejscu okazało się, że grunt tak naprawdę jest 15cm wyżej jak wpisane było w mapce geodezyjnej.

Na szczęście piachu weszło tylko trochę więcej jak miało.

Ale za to koparka pracowała dwa razy dłużej jak planowałem i z każdą kolejną godziną widziałem jak uciekają pieniądze i czas :mad:

W takim przypadku rośnie powierzchnia, lecz zmniejsza się dT, na wielkośc strat nie ma to wpływu...

To grunt robi się cieplejszy, czy wylewka zimniejsza?

Montaż radiatorów na grzejących się elementach, żeby zwiększyć ilość odprowadzanego ciepła jest bez sensu?

I kto tu robi z siebie głupiego?

A tu ciągle o ścianach :)

ciekawe, czy jak Doli ze swoją "połówką" już postawią dom, to koledzy nadal będą o tym samym? :D

piachu dużo, ale ważne, że praca idzie do przodu :) piękną, ogromną piaskownicę Wam zrobili, to ważny etap, dobrze, że jest porządnie zrobiony

Kiedy teoretycznie zakończycie płytę? Instalacje wod-kan w płycie robi Wam ten główny wykonawca?

Macie już wybrane materiały na dach i okna?

Ale wiecie, że ta dyskusja nie ma sensu, prawda? Proszę mi tu nie obrażać jeden drugiego. Jakbyście siedzieli przy jednym stole to też byście sobie od głupich wyzywali? Spokojnie.

Była nawet dyskusja poddająca w wątpliwość ocieplenia pod płytą (XPS), że straty ciepła są na tyle niskie, że koszt XPS-a się będzie się zwracał bardzo długo. Ja tam się aż tak nie znam, więc nie oceniam tych wyliczeń. W tym kontekście jakieś straty przez ściany działowe to wartości pomijalne. Przynajmniej dla mnie. EOT ;)