Kamila. 25.08.2017 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 [ ] Ale u Was gwarno Poczytuję sobie po cichu, żeby być na bieżąco, ale nie będę dorzucała swoich "trzech groszy" Pozdrawiam i kibicuję! [ ] [się porobiło Ja też taktycznie siedzę cicho :)] [ ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 25.08.2017 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 A tu ciągle o ścianach ciekawe, czy jak Doli ze swoją "połówką" już postawią dom, to koledzy nadal będą o tym samym? piachu dużo, ale ważne, że praca idzie do przodu piękną, ogromną piaskownicę Wam zrobili, to ważny etap, dobrze, że jest porządnie zrobiony Kiedy teoretycznie zakończycie płytę? Instalacje wod-kan w płycie robi Wam ten główny wykonawca? Macie już wybrane materiały na dach i okna? Kanalizacje i wodę rozkłada ten wykonawca. Może dzisiaj im się uda zacząć a jak nie, to w poniedziałek. Wtedy po kolei szalunki, XPS, zbrojenie i zalewanie. Myślę, że środa to optymistyczna wersja. Co do materiałów na dach to jeszcze nie do końca. Niby mieliśmy w głowie np. dachówkę, ale ona była wybierana w lutym, więc chyba pojedziemy do składu jeszcze raz i odświeżymy wzory. Teraz żyjemy tą płyta, ale powoli będziemy się kierować w pozostałe obszary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 25.08.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 [ ] [ ] [ ] Cześć Kamila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 28.08.2017 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Ale ładnie już widać obrys domu , duży będzie stan "0" zawsze jest frustrujący kosztowo, kasa idzie strasznie, a efekty ... poniżej zera u nas były fundamenty, ale i tak piasku do środka poszło za grube tysiące, na pewno mniej niż u Was, ale pozycja z budżecie z tych górnych raczej niestety Nie wiem jak to jest przy płycie, ale przy fundamentach zostawiliśmy przepusty na kable, wodę, kanalizację i powietrze do kominka. Jesli dobrze pamietam, to na wodę zostawiliśmy za mało, bo tylko na wejście z sieci, a później potrzebowaliśmy jeszcze na wyjście na podlewanie (teraz mamy przejście przez ścianę) i nie zrobiliśmy wyjścia na prąd do ogrodu (jakaś altanka, nawadnianie czy inna pompa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 28.08.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Ale ładnie już widać obrys domu , duży będzie stan "0" zawsze jest frustrujący kosztowo, kasa idzie strasznie, a efekty ... poniżej zera u nas były fundamenty, ale i tak piasku do środka poszło za grube tysiące, na pewno mniej niż u Was, ale pozycja z budżecie z tych górnych raczej niestety Nie wiem jak to jest przy płycie, ale przy fundamentach zostawiliśmy przepusty na kable, wodę, kanalizację i powietrze do kominka. Jesli dobrze pamietam, to na wodę zostawiliśmy za mało, bo tylko na wejście z sieci, a później potrzebowaliśmy jeszcze na wyjście na podlewanie (teraz mamy przejście przez ścianę) i nie zrobiliśmy wyjścia na prąd do ogrodu (jakaś altanka, nawadnianie czy inna pompa). To jest niesamowite jak wymiary zależą od perspektywy. W mieszkaniu pokój 4x5m to już taki spory pokój, a jak patrzymy na tę bramę 6m to nam się wydaje: to jest 6m? Niemożliwe. Może źle zmierzyłam. No nie, dobrze... Tak samo stojąc wewnątrz szalunków: "tutaj ma się zmieścić wiatrołap, spiżarka i kuchnia? Jakie to będzie małe!! :)" A nie jest. Będzie w tym piachu grzebana jeszcze kanalizacja oraz przepusty na wodę i prąd. Musimy spytać o tę wodę do podlewania i prąd na taras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raptor1 03.09.2017 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2017 (edytowane) Witam.Budowa fajna i mniej wiecej równo zaczęliśmy będe kibicował i trzymał kciuki.Swoją drogą patrząc ile piasku wam poszło to ja dziękuje matce naturze że dała mi pospółkę na całej działce.pozdrawiam i czekam na resztę relacji. Edytowane 3 Września 2017 przez Raptor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 03.09.2017 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Witam. Budowa fajna i mniej wiecej równo zaczęliśmy będe kibicował i trzymał kciuki. Swoją drogą patrząc ile piasku wam poszło to ja dziękuje matce naturze że dała mi pospółkę na całej działce. pozdrawiam i czekam na resztę relacji. Cześć Raptor1:) Również pozdrawiamy i życzymy powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 03.09.2017 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Widzę, że prace idą do przodu , super woda na działce była do przewidzenia, skoro jest glina, na granicy rów i do tego przez dobę ulewny deszcz ... plus jest taki, że jak nawieziecie ziemii, to problem zniknie, a przynajmniej ogród będzie może wymagał mniej podlewania rozstanie z IZ - trochę na głowę wam spadnie, ale dacie radę Jakie ekipy macie dogadane? Elektryka? Wod-kan? Dach? Okna? Drzwi? Jak ruszą ściany, to będzie chwila oddechu, warto ten czas wykorzystać na dobranie kolejnych etapów. Będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 03.09.2017 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Dzięki mamik za słowa otuchy. Jak rozstaliśmy się z IZ to fakt, dojdzie trochę więcej spraw, ale poziom stresu związany z tym wszystkim gwałtownie przystopował. Elektryka mamy na oku, dach prawdopodobnie też. Okna w toku - porównujemy wyceny. Reszta w fazie przyszłej. Zastanawiamy się nad kolejnością instalacji - jest jakaś reguła w planowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 03.09.2017 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Pewnie, że damy radę A przynajmniej mamy poczucie, że mamy kontrolę nad tą budową. Z ekip to jeszcze nie wszystko dograne - właściwie to większości nie mamy dogranej. Czy powinnam się zacząć stresować? Z oknami jest najlepiej bo już mamy kilka wycen - będziemy jeszcze szukać czy się nie da jeszcze taniej przy tej samej jakości Elektryk też jest, choć nie jesteśmy umówieni na termin, bo my, jak dobrze pójdzie, to zamkniemy się w grudniu, a elektryk powiedział, że nie wiadomo jaka zima, a jak mróz to kabli kłaść nie wolno bo się połamią. Tak właściwie to nie wiemy dokładnie w jakiej kolejności mają wchodzić ekipy... jakieś porady? Dekarza w zasadzie mamy, nawet dwóch - z jednym musimy jeszcze się spotkać osobiście i pooglądać jego dzieła. Wyceny materiałów na dach tez poszły. Wyceny drewna na więźbę też względnie są. Trzeba by poszukać gdzie jest najtaniej. Także jak widzisz dzieje się Jak patrzymy ile tam ziemi na działce będzie do nawiezienia, to po przebojach z piachem pod płytę, już mi słabo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 03.09.2017 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2017 (edytowane) U mnie kolejność była taka: okna, drzwi tymczasowe, elektrykryka, instalacje Wod-kan, bez podłogówki, tynki, podłogówka, wylewki. Teraz tynki zrobiłabym przed wod-kan, bo na ścianach poza kablami w zasadzie nic się nie kładzie, a przynajmniej kable już są zabezpieczone. Poźniej zabudowa i ocieplenie poddasza, ocieplenie na zewnątrz, kotłownia i wykończeniówka Wiele zależy od pory roku i pogody. Tynki zimą są ryzykowne. Z ziemią dacie radę . Niedługo zaczną budować kolejny odcinek obwodnicy, to może z budowy uda się jakoś bardziej okazyjnie ziemię pozyskać Edytowane 3 Września 2017 przez mamik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.09.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Z doświadczenia wiem, że IZ ma sens w przypadku inwestorów kompletnie nie majacych czasu na nadzorowanie budowy. Tacy inwestorzy raczej nie maja czasu na dyskusje na FM, czy prowadzenie dziennika Inaczej jedna strona nadzoruje drugą, a druga sie stresuje, że ktos mi się miesza do roboty... Kolejność u mnie - instalacja wod-kan, okna, elektryka, tynki, wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 03.09.2017 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Dzięki za pomoc: obojgu fotohobby: no właśnie, o to się rozchodziło z tym IZ; głównie choć nie tylko U ciebie instalacja wod-kan była zanim okna? Położyłeś ja na podłodze i tak sobie leżała, a kolejne ekipy chodziły między nią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.09.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Tak, w otulinach, te w traktach komunikacyjnych zabezpieczone deskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 03.09.2017 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Również popieram Waszą rezygnację z IZ. Skoro sami nadzorujecie, to nikt lepiej od Was tego nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 05.09.2017 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Taka mała rada co do zbrojenia płyty, bo mamy tego samego konstruktora. Zobaczcie czy wymiary elementów giętych podane na projekcie są prawidłowe.U mnie w dwóch przypadkach były złe. Ja zamawiałem gotowe elementy i na szczęście firma je robiąca zadzwoniła, żeby się upewnić czy tak ma być. Jakby robili jak w projekcie, to byłbym w plecy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 05.09.2017 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Taka mała rada co do zbrojenia płyty, bo mamy tego samego konstruktora. Zobaczcie czy wymiary elementów giętych podane na projekcie są prawidłowe. U mnie w dwóch przypadkach były złe. Ja zamawiałem gotowe elementy i na szczęście firma je robiąca zadzwoniła, żeby się upewnić czy tak ma być. Jakby robili jak w projekcie, to byłbym w plecy. Tak, powinnam o tym też napisać. Wykonawca korygował te wysokości, a do tego zamiast węża 12cm kupiliśmy 14cm żeby pasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 06.09.2017 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 I jak poszło zalewanie? Mam nadzieję, ze będą foty No i co to za konstruktor niepozbierany, dobrze, że błędy wyłapaliście na czas. Zobaczcie może od razu inne elementy konstrukcji, czy tam wszystko gra - jakieś podciągi, elementy stropu, schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 06.09.2017 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Płyta zalana, zdjęcia są Może dzisiaj uda się zrobić relację, ale jesteśmy z lekka padnięci, a jeszcze jedziemy raz na działkę. Na szczęście, a może i nieszczęście, konstruktor płyty to inna osoba co konstruktor reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 06.09.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Gratuluję stanu zero! No to teraz się zacznie Trzymam kciuki i powodzenia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts