mamik 11.09.2017 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 że BK zostaje, to wiem , chciałam zapytać o producenta właśnie nie, dziennika nie prowadziłam, u mnie budowa trochę trwała, nikt by takiej brazylijskiej telenoweli nie wytrzymał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 11.09.2017 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Myślę, że znalazłoby się paru chętnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 11.09.2017 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 jeśli chcecie HH, to może zapytać producenta, gdzie w okolicy może być, albo kto kupuje najwięcej i będzie miał najlepsze ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 11.09.2017 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Myślę, że znalazłoby się paru chętnych no w sumie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 11.09.2017 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 (edytowane) jeśli chcecie HH, to może zapytać producenta, gdzie w okolicy może być, albo kto kupuje najwięcej i będzie miał najlepsze ceny Trochę nam się już kurczy czas na zamawianie. Zresztą przeliczyłam wszystko przy termobecie (zakup po okazyjnej cenie, towar jedzie do nas prosto od producenta) i to się kurcze nie opłaca Na tira nie wejdzie więcej niż 22 palety, za transport 800zł + 220zł za rozładunek ładowarką widłową. 22 palety to u nas za mało. Nawet "na styk" nie wystarczy, więc trzeba by płacić kolejny (niepełny) transport + 10zł/paletę rozładunku. To czyni cenę bloczka nieopłacalną. Różnica w cenie wyniesie 0,14-0,50gr na sztuce na tym samym materiale (w zależności ile ten niepełny transport by kosztował). I trzeba tracić czas na ogarnięcie transportu i rozładunku - my oboje pracujemy Druga sprawa jest z dostępnością. Ytong stoi na placu i to w systemie P+W, termobetu i H+H nie ma i raczej nie będzie, ma przyjechać Solbet, ale to dopiero pod koniec tego tygodnia, jak się spóźni, to będziemy mieć obsuwę, a za 750zł różnicy nie warto się stresować. EDYTA: poza tym, żeby zoptymalizować koszty transportu musielibyśmy kupić materiał na ściany nośne parteru i poddasza. Ładowarka na płytę posadzi max 8-10 palet, a reszta na ziemi. A ktoś to potem na strop by musiał wnieść... I nie za darmo. Jak dzwoniłam żeby wynająć hds to ludzie generalnie nie byli zainteresowani (za mała fucha). Edytowane 11 Września 2017 przez Doli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 16.09.2017 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Z tym szukaniem oszczędności to właśnie tak niestety często bywa, że niby coś taniej, a jak odliczysz transport, kaucję za palety, czas na obsługę, niebezpieczeństwo nadwyżek lub braku kilku bloczków, to okazuje się, że lepiej "za płotem" kupować i raczej walczyć o dodatkowe rabaty dzięki dużym zamówieniom. Ruszyło coś u Was ze ścianami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 16.09.2017 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Z tym szukaniem oszczędności to właśnie tak niestety często bywa, że niby coś taniej, a jak odliczysz transport, kaucję za palety, czas na obsługę, niebezpieczeństwo nadwyżek lub braku kilku bloczków, to okazuje się, że lepiej "za płotem" kupować i raczej walczyć o dodatkowe rabaty dzięki dużym zamówieniom. Ruszyło coś u Was ze ścianami? Wszystko trzeba przeliczyć i przede wszystkim jeśli się chce zamawiać z daleka to przeliczyć trzy razy, dodać współczynnik błędu i jeśli nadal się opłaca to decydować się wcześniej niż tydzień przed planowana robotą. Ściany jeszcze nie ruszyły - czekamy na wykonawcę. Tymczasem poddaje pod dyskusję problem opisany w tym wątku i apeluję jak poniżej http://static.pokazywarka.pl/p/g/j/853413d8a52af0763319ff30a330aa65_orig.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 20.09.2017 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 hej, widze ze u was całkiem wesoło Wazne ze chociaz macie jakieś korzysci z tego niefortunnego rozładunku. U nas gościu który rozładowywał nam dachówke robił to jakieś 2 godziny (11 plalet). Musiałem mu pomóc, bo ten jego HDS działał jakby nie mogł i przy każdej palecie miałem pełno w gaciach, bo bujały sie one w każda strone. Na szczeście obyło sie bez stran. Co do dostępności materiałów to ja sie zastanawiam czy nie zaczać czegoś produkowac do tej budowlanki, bo wszystkiego jest mało na rynku. Pamiętajcie, żeby powoli rozglądać sie za więźbą i pokryciem. Macie już wybrane konkretne porycie? Bedzie dachówka? Plusem aktualnej sytuacji jest to, że teraz kazdy dzien na budowie powoduje uśmiech, bo widać efekty Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 20.09.2017 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 hej, widze ze u was całkiem wesoło Wazne ze chociaz macie jakieś korzysci z tego niefortunnego rozładunku. U nas gościu który rozładowywał nam dachówke robił to jakieś 2 godziny (11 plalet). Musiałem mu pomóc, bo ten jego HDS działał jakby nie mogł i przy każdej palecie miałem pełno w gaciach, bo bujały sie one w każda strone. Na szczeście obyło sie bez stran. Co do dostępności materiałów to ja sie zastanawiam czy nie zaczać czegoś produkowac do tej budowlanki, bo wszystkiego jest mało na rynku. Pamiętajcie, żeby powoli rozglądać sie za więźbą i pokryciem. Macie już wybrane konkretne porycie? Bedzie dachówka? Plusem aktualnej sytuacji jest to, że teraz kazdy dzien na budowie powoduje uśmiech, bo widać efekty Pozdrawiam Tak, więźbę mamy ogarniętą. Gość z tartaku powiedział, że potrzeba im 2 tygodni na zrobienie. Pokrycie tez wybrane i wycenione. Ale dach to grudzień najwcześniej. Teraz jak postawią ściany to tematem będzie strop i już zbieramy wyceny na terivę. W międzyczasie krystalizują się okna. A drzwi... Z drzwiami największy problem. Zastanawiam się jak to zrobić z drewnianymi, bo jak je wstawimy, a potem pójdą tynki i wylewki to można stracić gwarancję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 20.09.2017 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 A drzwi... Z drzwiami największy problem. Zastanawiam się jak to zrobić z drewnianymi, bo jak je wstawimy, a potem pójdą tynki i wylewki to można stracić gwarancję... Tez sie własnie nad tym zastanawiam. My co prawda idziemy w stalowe, ale mimo wszystko to będzie poobijane i zniszczone (progi) jeśli zamontujemy je razem z oknami (przed tynkami). Z drugiej strony jak wejdzie elektryk i będzie instalacja to budynek trzeba zamknąć, bo zapewne jest wielu zainteresowanych "miedzią". My mamy dwoje drzwi - oczywiście główne oraz z pomieszczenia gospodarczego. Chyba zamiast głównych wstawimy jakieś budowlane stalowe, a wejście do gospodarczego zabije płytami osb i zakotwiczę od środka. Na wiosnę przed samą elewacją docelowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 20.09.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 @Kriss7, a jak podchodzisz do ewentualnej korozji stalowych? Też braliśmy je pod uwagę dopóki nie wyszedł na tapetę ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 20.09.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 @Kriss7, a jak podchodzisz do ewentualnej korozji stalowych? Też braliśmy je pod uwagę dopóki nie wyszedł na tapetę ten temat. Jakoś mnie ta kwestia nie martwi, porządne drzwi stalowe powinny służyć dosyć długo. Oczywiście producenci sie przechwalają jakimiś dodatkowymi powłokami przeciw korozji itd. W razie czego są jeszcze możliwości renowacji itd. Oczywiście drewniane sa super, ale mają jedną wade i wszyscy o tym wiemy. Gdybyśmy mieli również okna drewniane to pewnie padłoby też na drzwi z tego materiału, ale tak nie jest więc myśle ze można trochę przyoszczędzić na tym elemencie. A jak za jakiś czas zmieni sie moda/styl to nie bedzie takiego żalu żeby to wypruć i wstawić coś innego. Ale tak jak mówiłem, gdyby nas bylo stać na drewniane to byśmy sie nie zastanawiali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 20.09.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Jakoś mnie ta kwestia nie martwi, porządne drzwi stalowe powinny służyć dosyć długo. Oczywiście producenci sie przechwalają jakimiś dodatkowymi powłokami przeciw korozji itd. W razie czego są jeszcze możliwości renowacji itd. Oczywiście drewniane sa super, ale mają jedną wade i wszyscy o tym wiemy. Gdybyśmy mieli również okna drewniane to pewnie padłoby też na drzwi z tego materiału, ale tak nie jest więc myśle ze można trochę przyoszczędzić na tym elemencie. A jak za jakiś czas zmieni sie moda/styl to nie bedzie takiego żalu żeby to wypruć i wstawić coś innego. Ale tak jak mówiłem, gdyby nas bylo stać na drewniane to byśmy sie nie zastanawiali. Hmm, jak patrze na ceny drewnianych i stalowych (porządnych termo super ekstra) to cena zbliżona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 20.09.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Oczywiście jak porównamy najlepsze drzwi stalowe np jakieś prestige to cena jest podobna, ale my az takich wodorotryskow nie potrzebujemy więc stąd ta decyzja. Na budowie najgorsze są te różnice do 1tys złotych, bo człowiek myśli że to nie wiele, a potem takich decyzji się uzbiera i robią się niezle sumy. Staramy się to trzymać w ryzach choć nie zawsze się udaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 20.09.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Oczywiście jak porównamy najlepsze drzwi stalowe np jakieś prestige to cena jest podobna, ale my az takich wodorotryskow nie potrzebujemy więc stąd ta decyzja. Na budowie najgorsze są te różnice do 1tys złotych, bo człowiek myśli że to nie wiele, a potem takich decyzji się uzbiera i robią się niezle sumy. Staramy się to trzymać w ryzach choć nie zawsze się udaje Z tym, że porządne super termo drzwi i tak mają U większe niż przeciętne drewniane, więc czy ja wiem czy to takie "wodotryski"? A dopłaty idą za dwa kierunki: termika i przeciwwłamaniowość (cokolwiek to znaczy), więc dwa ważne aspekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raptor1 21.09.2017 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Cześć życzę powodzenia przy wznoszeniu ścian:) Na szczęście mam to już za sobą Gdzie zamawiacie okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 21.09.2017 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Prawdopodobnie w Okna-Eleven na razie ceny bezkonkurencyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 21.09.2017 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 No to niezły "test płyty" Wam zafundowali Z decyzji o zmianie okna na drzwi tarasowe moim zdaniem będziecie bardzo zadowoleni teraz pozostaje kwestia zaplanowanie, która cześć będzie firmę, a która drzwiami. Czy zmieniacie układ kanapa - tv? Jeśli tak, to zobaczcie, czy kanapa/narożnik zmiesci się tak, żeby nie blokować otwarcia drzwi tarasowych.a pomysł na drzwi tarasowe z ruchomych słupkiem SUPER Przeczytalam też, że powiększacie spiżarnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 21.09.2017 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Cześć życzę powodzenia przy wznoszeniu ścian:) Na szczęście mam to już za sobą Gdzie zamawiacie okna? Dzięki Masz tak ślicznie zrobiona płytę, że nie mogłam się napatrzyć jak oglądałam Twoje zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 21.09.2017 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 No to niezły "test płyty" Wam zafundowali Z decyzji o zmianie okna na drzwi tarasowe moim zdaniem będziecie bardzo zadowoleni teraz pozostaje kwestia zaplanowanie, która cześć będzie firmę, a która drzwiami. Czy zmieniacie układ kanapa - tv? Jeśli tak, to zobaczcie, czy kanapa/narożnik zmiesci się tak, żeby nie blokować otwarcia drzwi tarasowych.a pomysł na drzwi tarasowe z ruchomych słupkiem SUPER Przeczytalam też, że powiększacie spiżarnię Tak byłam zaaferowana błędną dostawą, że cała akcja z HDSem działa się niejako obok mnie Decyzja z oknem tarasowym już nam się podoba Otwór 2m wydaje się z kolei dość wąski, a ten 3 metrowy ogromnie szeroki Skłaniamy się do decyzji żeby sofa była w lustrzanym odbiciu. Tak, spiżarnie jednak powiększymy kosztem kuchni - mam nadzieję, że potem się nie okaże że tych 20cm w kuchni brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts