witeks 12.08.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam, mam dach prosty dwuspadowy ponad 200m2 o kącie nachylenia 20% i pod nim wykończone poddasze (7 okien połaciowych) . Konstrukcja była typowa: KG, paroizolacja, wełna, folia dachowa, kontrłaty, łaty i na to blachodachówka. W związku z tym, że blacha była kiepsko położona i powyginana miałem przecieki. Dekarz zaproponował zrzucenie blachy i zrobienie dachu deskowanego pokrytego papą. Zrzucił blachę i łaty, nabił deski na kontrłaty i pokrył papą. Niestety od tego czasu poddasze stało się bardziej gorące i duszne, a na folii paroizolacyjnej od strony wełny pojawiła się skroplina. Podejrzenie padło na wentylację, ale dekarz pokazał, że wstawił 5 połaciowych kominków blisko kalenicy i wszystko jest zgodnie ze sztuką. Pytanie jest takie:1. czy taka wentylacja jest wystarczająca (zakładam, że przy blachodachówce cała kalenica była wentylowana pod gąsieorem).2. czy woda może pochodzić z desek i czy kiedyś przestanie się skraplać?3. czy poddasza dachu deskowanego są z natury cieplejsze niż pod membraną i blachą? Jeżeli nie, to jak teraz je ochłodzić? Dzięki z góry za pomoc i pozdrawiam. Edytowane 12 Sierpnia 2017 przez witeks błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeks 23.08.2017 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Nikt nie zna odpowiedzi? Jakieś sugestie może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.08.2017 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 zadałes pytanie w złym dziale, przeniosłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 30.08.2017 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Jeśli kominki połaciowe to w każdym polu międzykrokwiowym. Najlepiej przeciąć kalenicę. Czy jest wlot przy okapie? Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts