Doli. 27.06.2018 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 A kto powiedział że rozłożenie podłogówki to coś trudnego ?Najważniejsze aby mieć odpowiednie narzędzia. Ale też nie oszukujmy się praktyka i doświadczenie ma znaczenie. U Was wyszło nieźle jak na pierwszy raz choć widać że niektóre pętle i odległości między pętlami nie wyszły idealnie , ale z drugiej strony i tak to będzie pod wylewką więc nie będzie widać :)U nas zaproponowali aby zrobić łazienki na jednej pętli i kotłownię z wiatrołapem na jednej a salono-kuchnię na 3 pętlach tak aby każda pętla miała zbliżoną długość i widzę że mieli rację , bo nie musiałem nic regulować na rotametrach ...Myślę że wielu instalatorów zrobiło się chciwych . Ja płaciłem 13zł za m2 położenia i w cenie bylo rozłożenie folii + 100zł za próbę ciśnieniowa i uzbrojenie skrzynki. Osobiście uważałem że to sporo już , ale jak czytam obecnie żądają niektórzy nawet 30-40zł za m2 podłogówki co jest zwykłym zdzierstwem .. Jasne, pętle nie są idealne ale dopiero dzisiaj usiadłam na chwilę i rozkminiłam jak planować pętle żeby zawsze wychodziły w równych odstępach. Wcześniej to szliśmy na czuje i albo za gęsto albo za rzadko. Za chwilę dodam wpis podsumowujący ten etap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 27.06.2018 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Ola latała z takerem, dziadostwo się co jakiś czas zacinało - wyciągnięcie przyblokowanej wszywki to dramat. Niejedno mięsne danie poszło w świat, kiedy z tym g... walczyłem. Z kolei ja rozwijałem i układałem rurkę. Pierwsze kilka pętli na kolanach, bo ma się wtedy większą kontrolę i dokładność doginania rurek. Ale kiedy kolana były w takim stanie, że nie mogłem ich zginać, zacząłem robić to na stojąco, układając rurkę nogą. I ten patent jest bardzo dobry, tylko czasem, gdy rurkę trzeba było wygiąć naprawdę mocno, to robiłem to na kuckach. Warto dodać, że wyginanie rurki mocno daje w kość - jeszcze nie miałem zakwasów w łokciach. Zanim się zacznie, warto uciąć kawałek rurki i spróbować ją złamać - można wtedy wyczuć na ile możemy sobie pozwolić. I też uwaga odnośnie długości krążków - krótkie są oczywiście lżejsze, ale im mniejszy krążek, tym rura była twardsza i bardziej sprężynująca. Zakładam, że to kwestia naszego typu rury, w której w środku jest warstwa aluminium i mocne nawinięcie zadziałało jak pamięć kształtu. W każdym razie, nareszcie KONIEC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 27.06.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 (edytowane) Dzisiaj zakończyliśmy etap podłogówki Podsumowanie czasu pracy: 5h - rozkładanie folii 16h - rozkładanie podłogówki Szacowana oszczędność ok 6000zł. Wczoraj zabraliśmy się za poddasze i ułożyliśmy po dwie pętle w pokojach dziecięcych oraz w bawialni. http://static.pokazywarka.pl/d/8/n/312ccb8093c96d46b30941d904747a2a_orig.jpg http://static.pokazywarka.pl/s/0/n/40fc839fb264b2513217757d732e36f6_orig.jpg http://static.pokazywarka.pl/f/j/6/57eb72aec44c061e143bea64223aad9c_orig.jpg http://static.pokazywarka.pl/7/5/x/9795b1464799b79353e1f383ecec43ff_orig.jpg Z jednego krążka zostało 24mb odpadu. A dzisiaj druga część, czyli sypialnia z garderobą, łazienka i pralnia. W projekcie mieliśmy jedną pętlę w łazience, dość długą - 98m. Jako że mieliśmy wolne miejsce na rozdzielaczu to podzieliliśmy ja na dwie pętle. Na koniec dodaliśmy otuliny w miejsca dylatacji i przy rozdzielaczach. http://static.pokazywarka.pl/2/q/4/6e1a70988c732ed7bc4ce0afd4ba1be7_orig.jpg http://static.pokazywarka.pl/y/0/p/d66ccd18be8ff73a76ccd910d64e1bd7_orig.jpg http://static.pokazywarka.pl/m/0/d/8200c1b5383e888abe07a9f3756aa193_orig.jpg http://static.pokazywarka.pl/9/a/g/09525873fc12b674258dbcd740ee6f37_orig.jpg http://static.pokazywarka.pl/s/o/q/1c18aac6591cf36c3c988527df366408_orig.jpg http://static.pokazywarka.pl/c/3/i/c02712b9d7e18a2ddb74b5245f14d318_orig.jpg Dopiero w połowie pracy usiadłam i zaczęłam się zastanawiać jak to wymierzyć, żeby zawsze na środku pętli, tam gdzie zaczyna się powrót, mieć wystarczająco dużo miejsca żeby nawrócić w równych odstępach. Odpowiedź jest banalnie prosta. Pomiędzy przeciwległymi "bokami" pętli musi być nieparzysta liczba "odstępów", np. http://static.pokazywarka.pl/1/e/r/4956637bb38182f0c00379eca13a3438_orig.jpg Rychło w czas, ale wiedza - bezcenna A z drugiego krążka odpadu mamy 44m. A na koniec dwa desery. Taka słodka Matylda pasła się wczoraj przy naszym płocie. A dzisiaj Matylda weszła na posesję i kosiła nam chaszcze. Niestety zanim Doli pobiegła po aparat to Matylda uciekła w podskokach. Strasznie dudnią te nasze schody http://static.pokazywarka.pl/9/4/0/2d0490e6bfae1488c8f163119f791872_orig.jpg A druga radość to pierwsze "drzwi" w naszym domu Łazienka doczekała się zasłonki i teraz można wreszcie w spokoju korzystać z toalety http://static.pokazywarka.pl/t/v/m/1d43a6bf823a268d138a68056f1ebe10_orig.jpg Edytowane 27 Czerwca 2018 przez Doli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 27.06.2018 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Dodam, że "konstrukcyjnie" gustowna kotarka wisi na odpadzie rurki z OP wsparta na dwóch gwoździach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 28.06.2018 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 jak się kiedyś zacznę budować zapraszam z takerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 28.06.2018 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 [quotePodsumowanie czasu pracy:5h - rozkładanie folii16h - rozkładanie podłogówkiSzacowana oszczędność ok 6000zł. W sumie 21 godzin na dwie osoby czy juz przeliczone na jedną ? Jesli nawet na dwie to chcecie powiedziec ze taki ukladacz podlogowki wzialby 6000 zl za tydzien pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 28.06.2018 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Dobra robota! Zastanawiam sie tylko czemu w przejsciu daliscie wszedzie otuliny? IMO tam bedzie zimne miejsce jak bedziecie grzać zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 28.06.2018 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 (edytowane) @Kriss7: Nie wiemy gdzie dokładnie będzie robiona szczelina dylatacyjna, więc dla świętego spokoju dałem na całości - w razie czego zdejmiemy tam gdzie to nie będzie potrzebne. @pawel250: ze stawek tak właśnie wychodzi. I tak, czas liczony na dwie osoby - w sumie zajęło nam to właśnie te 21h. Z czego najbardziej upierdliwy był styropian*, potem folia, same rurki były prawie przyjemne. *Oczywiście styropian rozkładaliśmy ok 2 tygodnie i stawka jest inna, bardziej chodziło mi o poziom upierdliwości. Edytowane 28 Czerwca 2018 przez jak_to_mozliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 28.06.2018 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 jak się kiedyś zacznę budować zapraszam z takerem Dzięki, przygodę z podłogówkę zakończyliśmy Polecamy spróbować samemu, niezapomniane przeżycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 28.06.2018 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 W sumie 21 godzin na dwie osoby czy juz przeliczone na jedną ? Jesli nawet na dwie to chcecie powiedziec ze taki ukladacz podlogowki wzialby 6000 zl za tydzien pracy 21 godzin - tyle trwało to u nas, robione w dwie osoby. Nasz sąsiad rozkłada 1600mb rurki w 4-5h we trzy osoby. Czyli pół dnia i 6000zł w kieszeni (na trójkę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 28.06.2018 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Dobra robota! Zastanawiam sie tylko czemu w przejsciu daliscie wszedzie otuliny? IMO tam bedzie zimne miejsce jak bedziecie grzać zimą Dzięki! Do ustalenia z wylewkarzem gdzie będą dylatacje, ale z tego co pamiętamy to wszędzie w drzwiach, pod podciągami itp. Może po protu te otuliny są za długie i trzeba je skrócić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 28.06.2018 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Doli, JTM, podziwiam Waszą pracę i samozaparcie, pięknie Wam wszystko wyszło, a i kasa konkretna w kieszeni została, super Otuliny faktycznie na progu za rozdzielaczem są dość gęsto, zupełnie nie pamiętam jak to u nas było. Na pewno nie mieliśmy tylu rurek w jednym miejscu, więc i takiego wrażenia jak u Was nie było. Piszecie o kaflach - zobaczcie na Kupieckiej, boczna Karmelkowej, taki niby outlet, może nie do każdego pomieszczenia, ale coś tam można w przyzwoitej cenie wybrać, w każdym razie sprawdzić warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 29.06.2018 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 No i gratulacje Zalejecie i będzie można grzać, w końcu lato jakieś takie słabe w tym roku mamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 29.06.2018 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Doli, JTM, podziwiam Waszą pracę i samozaparcie, pięknie Wam wszystko wyszło, a i kasa konkretna w kieszeni została, super Otuliny faktycznie na progu za rozdzielaczem są dość gęsto, zupełnie nie pamiętam jak to u nas było. Na pewno nie mieliśmy tylu rurek w jednym miejscu, więc i takiego wrażenia jak u Was nie było. Piszecie o kaflach - zobaczcie na Kupieckiej, boczna Karmelkowej, taki niby outlet, może nie do każdego pomieszczenia, ale coś tam można w przyzwoitej cenie wybrać, w każdym razie sprawdzić warto Dzięki za miłe słowa, miód na nasze zakwaszone mięśnie i zgrabiałe dłonie I dzięki za cynk. O Karmelkowej echa są tak wielkie, że nie sposób nie usłyszeć, ze to właśnie tam trzeba się wybrać wyposażając mieszkanie, ale o Kupieckiej nie słyszałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 29.06.2018 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 No i gratulacje Zalejecie i będzie można grzać, w końcu lato jakieś takie słabe w tym roku mamy... Wczoraj był hydraulik, podłączył wodę na rozdzielacze, odpowietrzył i... na razie nie cieknie - przynajmniej z rozdzielczy Bo zaczęło cieknąć z korków w ścianach (pod umywalki). Wymienił kilka uszczelek, dokręcił te korki i na razie zakręciliśmy wodę na zaworze głównym. Powycierałam z wody rozdzielacze, jeszcze przywiozę szmatę do podłogi i wytrę folię, żeby można było obserwować czy się robią jakieś nowe kałuże. Damy tynkom podeschnąć w miejscach gdzie się polało i w sobotę przyjeżdżamy na cały dzień, otworzymy wodę, rozpalimy grila i będziemy obserwować, bo "pańskie oko konia tuczy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 29.06.2018 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 macie gdzies podsumowanie albo orientacyjny koszt zrobienia u was stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 29.06.2018 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 macie gdzies podsumowanie albo orientacyjny koszt zrobienia u was stropu? Martingg, moja żona jest księgową więc mamy arkusz kalkulacyjny tak wielki, że trudno okiełznać to wzrokiem :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 29.06.2018 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Martingg, moja żona jest księgową więc mamy arkusz kalkulacyjny tak wielki, że trudno okiełznać to wzrokiem :D Ahahaha Muszę pokazać to Ternowi, po prostu księgowe tak mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 29.06.2018 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Martingg, moja żona jest księgową więc mamy arkusz kalkulacyjny tak wielki, że trudno okiełznać to wzrokiem :D możesz go opędzic skryptem albo dać po prostu sume na koncu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 29.06.2018 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 macie gdzies podsumowanie albo orientacyjny koszt zrobienia u was stropu? Skrypt niepotrzebny, bardziej chodziło o to, że jest on bardzo szczegółowy Materiał Ci podam, ale robocizna był łącznie z nadprożami, wieńcami i schodami - 16tys... Za belki i pustaki Teriva keramzyt 12 kom BETARD - 6.700,00zł minus 254zł ze zwrotu niewykorzystanych pustaków patety BETARD - 300,00zł stal na strop i schody 2.700,00zł szalunki pod stropem - wynajem - 2.515,00zł szalunki na strop, nadproża i schody (drewno) - 1.750,00zł beton B25 z pompą - 4.621,00zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts