jacek.zoo 12.08.2017 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 Witam, dom jak w stopce, mieszkamy od dwóch lat, po ostatnich burzach zastanawiam się nad założeniem instalacji odgromowej. Czy w moim przypadku jest sens? Najblizza okolica to domy podobnej wysokości, brak duzych drzew. W odleglosci ok 400m jest wysoki kościół, ok 30m i na górze duży metalowy krzyz i maszty antenowe sieci gsm. Jaki moze byc orientacyjny koszt instalacji na moim domu? Chodzi mniej wiecej czy to jest 1tys zl 5 czy 10? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 13.08.2017 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 w twoim przypadku odgromówka nie ma sensu, a koszt bardziej te 5-10tys.zł. pomijam koszty jej przeglądów, konserwacji itp.. Jak sie uprzesz, to "kto bogatemu zabroni" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 13.08.2017 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Ee chyba nie ale warto rozważyć przebudowę elektryki o dobre układy ochronne przed wpływem bliskich wyładowań w sieć energetyczną czy pobliski kościół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 13.08.2017 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 (edytowane) Czy w moim przypadku jest sens? Proponuję wpisać w google: ochrona odgromowa projektowanie Edytowane 13 Sierpnia 2017 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 13.08.2017 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 w twoim przypadku odgromówka nie ma sensu, a koszt bardziej te 5-10tys.zł. pomijam koszty jej przeglądów, konserwacji itp.. Jak sie uprzesz, to "kto bogatemu zabroni" Dziekuje za rzeczowa odpowiedź, wiadomo że wszystko można sobie zrobić, kwestia $, ale nie chce niepotrzebnie wydawac kasy jak niewiele to da. Dzisiaj jeszcze zauwazylem ze sasiad cztery domy dalej, w lini prostej ok 80m ma odgromowke, i dom troche wyzszy bo w sumie jako jedyny w okolicy ma pietro. Takze chyba faktycznie wystarczy ochrona sasiadow jedynie poprawie ubezpieczenie, bo mi sie na dniach konczy, a mam troche symboliczne stawki za takie uszkodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 13.08.2017 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Proponuję wpisać w google: ochrona odgromowa projektowanie Szukalem, co prawda pod troche inna frazą. Ja sie nie znam na nirmach, przepisach itp dlatego zalozylem temat zeby ktos doswiadczony napisal czy jest sens. Np ze tak bo kosciol nie sciagnie, ale nie ma sensu bo mam za niski dom i piorun bedzie wolal inna droge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 13.08.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Kościół i tak daleko jest, ale jak sąsiad ma to Ty tym bardziej nie musisz. Zasilanie w E EL masz kablowo czy napowietrznie? Jeśli napowietrznie to bardziej martw się o zabezpieczenia elektryczne w domu niż odgromówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.08.2017 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Takze chyba faktycznie wystarczy ochrona sasiadow jedynie poprawie ubezpieczenie, bo mi sie na dniach konczy, a mam troche symboliczne stawki za takie uszkodzenia Ochrona własna jak najbardziej wskazana, natomiast w razie "W" ubezpieczyciel i tak będzie drążył sprawę ochrony przeciwprzepięciowej, która jest wymagana przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 13.08.2017 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Kościół i tak daleko jest, ale jak sąsiad ma to Ty tym bardziej nie musisz. Zasilanie w E EL masz kablowo czy napowietrznie? Jeśli napowietrznie to bardziej martw się o zabezpieczenia elektryczne w domu niż odgromówką. Przyłącze mam kablowe w ziemi. Jeszcze dodatkowo mam z rozdzielnicy w domu do uziemienia podpięty kabel, bardzo gruby, jak mały palec u ręki, wyprowadzony na zewnatrz i podpiety do metalowej sztycy ktora jest wbita w ziemie na jakies 4m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 13.08.2017 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Ochrona własna jak najbardziej wskazana, natomiast w razie "W" ubezpieczyciel i tak będzie drążył sprawę ochrony przeciwprzepięciowej, która jest wymagana przepisami. O jakie zabezpieczenie chodzi? Bo moze mam a nie wiem ze to jest to, albo nie mam i nie wiem o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.08.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Szczegóły na temat wykonania instalacji są w [TABLE=width: 100%][TR][TD=colspan: 2]Dz.U. 2015 poz. 1422[/TD][/TR][TR][TD=colspan: 2, align: left]Obwieszczenie Ministra Infrastruktury i Rozwoju z dnia 17 lipca 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowaniePolecam paragraf 183 p. 1 podpunkt 10)[/TD][/TR][/TABLE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 13.08.2017 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 O to chodzi? urządzenia ochrony przeciwprzepięciowej. 1a.92) Połączeniami wyrównawczymi, o których mowa w ust. 1 pkt 7, należy objąć: 1) instalację wodociągową wykonaną z przewodów metalowych; 2) metalowe elementy instalacji kanalizacyjnej; 3) instalację ogrzewczą wodną wykonaną z przewodów metalowych; 4) metalowe elementy instalacji gazowej; 5) metalowe elementy szybów i maszynowni dźwigów; 6) metalowe elementy przewodów i wkładów kominowych; 7) metalowe elementy przewodów i urządzeń do wentylacji i klimatyzacji; metalowe elementy obudowy urządzeń instalacji telekomunikacyjnej. Jezeli tak to do tego przewodu o ktorym pisalem po drodze mam podlaczone rozdzielacze od podlogowki i grzejnikow i metalowa rure gazowa. Ale jak to sie ma do ochrony urzadzen elektrycznych? I ew czepiania sie ubezpieczyciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.08.2017 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 O to chodzi? urządzenia ochrony przeciwprzepięciowej. Tak, o to chodzi. Co do połączeń wyrównawczych - stanowi o tym PN-HD 60364-5-54:2011 Instalacje elektryczne niskiego napięcia -- Część 5-54: Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego -- Układy uziemiające i przewody ochronne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 16.08.2017 01:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Witam, dom jak w stopce, mieszkamy od dwóch lat, po ostatnich burzach zastanawiam się nad założeniem instalacji odgromowej. Czy w moim przypadku jest sens? Najblizza okolica to domy podobnej wysokości, brak duzych drzew. W odleglosci ok 400m jest wysoki kościół, ok 30m i na górze duży metalowy krzyz i maszty antenowe sieci gsm. Jaki moze byc orientacyjny koszt instalacji na moim domu? Chodzi mniej wiecej czy to jest 1tys zl 5 czy 10? Pozdrawiam Tu znajdziesz odpowiedź. http://www.budujemydom.pl/instalacja-odgromowa/23267-jak-sprawdzic-czy-instalacja-odgromowa-jest-niezbedna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 23.08.2017 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Mogę dodać, że teoretycznie odgromienie w postaci masztu chroni obszar wyznaczony przez rzut masztu, czyli po 45 stopni licząc od szczytu masztu. W praktyce bywa róznie. Teściu był elektrykiem i opowiadał jak przed nadchodzącą burzą piorun strzelił mu pod stopy gdy stał nad uziomem otokowym zakopanym wokół jednopiętrowego magazynu w koszarach. Strzeliło w otok w ziemi, a nie w odgromy na dachu, dowodem był zimny gromozwód obok którego stali o metr, o wyciągnięcie reki. Miał szczęście i miał co opowiadać. Na odgromy u sąsiadów nie ma co liczyć, dlatego podczas remontu dachu założenie odgromów nie podległo dyskusji. Zabezpieczenia przepięciowe na wejściu w szafce licznikiem i bezpiecznikami, to moim zdaniem oczywistość. Ubezpieczyciel może mieć pytania, gdy padnie telewizor i zechcesz skorzystac z polisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.08.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Ja tak z ciekawości - co to jest gromozwód ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 23.08.2017 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 To przewód biegnący po ścianie i łączący zwód pionowy i poziomy na dachu z bednarką zakopaną w ziemi. Jeśli bednarka jest dookoła obiektu to uziom otokowy (najbezpieczniejszy); uziom może być również gwiaździsty (promienisty) lub punktowy (pręty, rury). Modne ostatnio jest podłączanie zbrojenia płyty fundamentowej budynku jako uziom, chyba z powodu oszczędności materiału i robocizny. Przepisy dopuszczają takie rozwiązanie, ale nie chciał bym być w piwnicy takiego budynku w momencie uderzenia pioruna. Komu włosy dęba stawały w naelektryzowanym powietrzu chwilę przed błyskawicą, ten wie o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.08.2017 03:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 TY @elpapiotrowi nie tłumacz bo to emerytowany inżynier elektryk , tylko dziwną nazwę na określenie przewodu odprowadzającego użyłeś dlatego pytał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.08.2017 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 To przewód biegnący po ścianie i łączący zwód pionowy i poziomy na dachu z bednarką zakopaną w ziemi. Jeśli bednarka jest dookoła obiektu to uziom otokowy (najbezpieczniejszy); uziom może być również gwiaździsty (promienisty) lub punktowy (pręty, rury). Modne ostatnio jest podłączanie zbrojenia płyty fundamentowej budynku jako uziom, chyba z powodu oszczędności materiału i robocizny. Przepisy dopuszczają takie rozwiązanie, ale nie chciał bym być w piwnicy takiego budynku w momencie uderzenia pioruna. Komu włosy dęba stawały w naelektryzowanym powietrzu chwilę przed błyskawicą, ten wie o co chodzi. Dobre. Zapraszam do PN-EN 62305-1 punkt 3 Terminy i definicje (Na dzień dzisiejszy PN-EN 62305-1:2011 - wersja polska) PS. Nie inżynier, tak na marginesie. Zwykły, najzwyklejszy elektryk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lokenajdu 29.08.2017 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 moim zdaniem nie ma sensu, zapłacisz jakieś 7 tyś a szansa jest serio taka mała to po prostu nie warto, jeszcze trzeba brać pod uwagę przeglądy okresowe. --plecaki coolpack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts