Andrzej5101 26.01.2018 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Czy jest potrzebne mi sprzęgło Przepływy można policzyć lub pomierzyć. Jeżeli wyniki będą pozytywne to sprzęgło zbyteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.01.2018 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Witam za decydowłem że na podłogę dam 10 cm steropianu i 12 cm wylewki z mixokreta Rozumiem, że tak gruba wylewka ma zapewnić większą akumulacyjność podłogówce, ale 10 cm za mało styropianu pod podłogówkę a takie zróżnicowanie akumulacyjności między poddaszem a parterem nie ułatwi wyregulowania instalacji. Daj co najmniej 15cm styropianu 0,03. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiero000 26.01.2018 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Kurcze wyjdzie mi za wysoko wylewka mam już wstawione okna i będę miał problem z oknem tarasowym co mogę zastosować zamiast steropianu żeby miało dobre właściwości cieplne i grubość 10 cm styrodur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 26.01.2018 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 (edytowane) Kurcze wyjdzie mi za wysoko wylewka mam już wstawione okna i będę miał problem z oknem tarasowym co mogę zastosować zamiast steropianu żeby miało dobre właściwości cieplne i grubość 10 cm styrodur? Piankę pir na przykład. Droga ale w Twojej sytuacji nie bardzo jest alternatywa. Chyba że 15cm styro 0,030 i wylewka anhydrytowa Edit: teraz zauważyłem, że masz w sumie 22cm, więc przy 15cm styro zostanie 7cm na wylewkę, czyli w sumie może być miksokret Edytowane 26 Stycznia 2018 przez nass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 26.01.2018 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Krakowskim targiem ;-12 cm styropianu 0,030, plus -10 cm wylewka betonowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.01.2018 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 premiero zapomnij o grzaniu w 2 taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.01.2018 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Kurcze wyjdzie mi za wysoko wylewka mam już wstawione okna i będę miał problem z oknem tarasowym co mogę zastosować zamiast steropianu żeby miało dobre właściwości cieplne i grubość 10 cm styrodur? Planujesz za dużo wylewki, za mało styropianu. Zamień wylewkę na styropian. A jak trochę kasy do dołożenia jeszcze lepiej Thermano. I nie rób tak drastycznych różnic w grubości wylewki na piętrze i na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 26.01.2018 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Tez mam tylko 10 cm styro i musi wystarczyć. Płyta PIR nie spłaci sie do końca naszego zycia i zycia naszych dzieci wiec chyba nie ma co sie pakować w tak duzy koszt (46 zł za m2 dla grubości 5cm). Ja daje 6 cm wylewki ale wiecej nie chciałem. Waham sie tylko czy dac anhydryt ale jak pomyśle sobie ze czeka mnie szlifowanie to sie odechciewa No i cena 2x wyższa. Witam za decydowłem że na podłogę dam 10 cm steropianu i 12 cm wylewki z mixokreta na górze 5cm steropianu i 8 cm wylewki,nie mogę dać więcej styropianu bo będę miał za misko . Pozostałe ocieplenie zostanie czyli 15 cm steropianu na ściany zew.i około 25cm steropianu na stropodach, Teraz tak zastanawiam się czy jest potrzebne mi sprzęgło czy po wyjściu z zaworu trójdrożnego prost w rozdzielacz i czy zastosować dwa rozdzielacze góra i dół czy tylko jeden . Co myślicie o pompie Lg 9 kw mam dobrą cenę na ta pompę czy dalej szukać jakiejś oferty na Panasonic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.01.2018 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Tez mam tylko 10 cm styro i musi wystarczyć. Płyta PIR nie spłaci sie do końca naszego zycia i zycia naszych dzieci wiec chyba nie ma co sie pakować w tak duzy koszt (46 zł za m2 dla grubości 5cm). Ja daje 6 cm wylewki ale wiecej nie chciałem. Waham sie tylko czy dac anhydryt ale jak pomyśle sobie ze czeka mnie szlifowanie to sie odechciewa No i cena 2x wyższa. A co chcesz szlifować po anhydrycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 27.01.2018 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Planujesz za dużo wylewki, za mało styropianu. Zamień wylewkę na styropian. Popieram kolege, roznica i tak nie zapewni akumulacyjnosci wylewki, lepiej mniej wylewki , wiecej styropianu i gęsto rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 27.01.2018 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Więcej styropianu a mniej wylewki lub odwrotnie - trzeba to przeliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 27.01.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Przy tym zapotrzebowaniu opcji jest sporo, to że chcesz grzać w G12w to trzeba wziąć pod uwagę i dobrać z lekkim zapasem. Na chwilę obecną takie najpopularniejsze opcje to: 1. Panasonic SDC 9kW 1F moc przy -20st..C 5,5kW 2. Samsung EHS TDM 9kW moc przy -20st..C 6kW 3. Daikin 8kW all in one moc przy -20st..C około 4kW 4. Panasonic T-CAP 9kW moc przy -20st..C 8,9kW Daikin najsłabszy z nich wszystkich, a T-CAP bardzo mocny no i będzie najdroższy. Ceny w razie czego na meila. Po pierwsze To jaką pompa osiąga moc przy przy -20 stopniach nie ma bezpośredniego związku z efektywnością energetyczną, czyli kosztami eksploatacji w skali całego sezonu. Istotny wpływ mają sprawności przy obciążeniach częściowych, które mamy przez 80% sezonu oraz możliwości pompy w dostosowaniu się do tych zmiennych obciążeń. Od 2015 roku obowiązują etykiety energetyczne, które to pokazują. Akurat w niedużych domach, ta mała mała Altherma spisuje się znakomicie i jej moc przy -20 nie ma tu wielkiego znaczenia. T-CAP do takiego domu to nieporozumienie. Po drugie Model EHVH08S18CB3V z poprzedniej strony dobrany jest dość niefortunnie. ktoś kierował się chyba tylko ceną i wybrał zasobnik 180l (profil zużycia L) z grzałką 1f 3kW. Akurat w modelach zintegrowanych, logika cwu jest inna niż przy osobnym zasobniku i lepiej jest wybierać modele z zasobnikiem 260l (profil XL) z grzałką 3f 9kW, nieco droższe. Po trzecie Ten model, to 2 generacja pompy Altherma, która weszła na rynek w 2012. Rozwiązania techniczne z tego modelu(sam widok sterownika z polskim menu, modulacja mocy, przepływu, zmienne dt, ustawialne histerezy, korekty, adaptacja krzywej grzania, podbicie wokół 0 stopni, uśrednianie temp. zewnętrznej i jeszcze wiele innych) u konkurencji pojawiły się znacznie później lub wcale. np. w Panasonicu pojawiły się częściowo dopiero w 2016. Ten model aktualnie schodzi z produkcji, a zastępuje go od br Altherma 3 generacji na czynnik R32. To co jest w 3-ce, u konkurencji pojawi się pewnie za 2-3 lata. Zastosowanie nowych sprężarek na R32 rozszerzyło parametry pracy. (moc grzewczą w niskich temperaturach oraz zasilanie do 65, w zależności od temperatury zewnętrznej). Wpłynęło to na wzrost sprawności sezonowej na ogrzewaniu i duży wzrost na cwu. Przy -20 , 8-ka (7,5 kW nominalnie) ma teraz maks. 6,75kW, a z uwzględnieniem cyklu odszraniania 6,14kW Ale nie to jest ważne. Istotne są dane z etykiety. Dla klimatu chłodnego (-22 stopnie), obciążenia 8kW, zasilania 35, EtaS wynosi 154%, a sprawność wytworzenia cwu dla profilu XL i klimatu chłodnego 114% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 27.01.2018 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Trzeba zeszlifować wierzchnia warstwę posadzki "mleczko" A co chcesz szlifować po anhydrycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.01.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 To kiepski anhydryt Ci będą lali. Ja tam u siebie żadnego mleczka nie widziałem i nic nie szlifowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 27.01.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?218888-Czym-szlifować-wylewkę-anhydrytową To kiepski anhydryt Ci będą lali. Ja tam u siebie żadnego mleczka nie widziałem i nic nie szlifowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 27.01.2018 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Jeśli jest dobry anhydryt, do tego lany przez profesjonalistów i oni nie lecą w kulki z materiałem, to mleczka nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 27.01.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Ze słyszenia - jeśli wykonawcy nie robią przed rozpoczęciem wylewania testu gęstości anhydrytu, należy ich szczuć psami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 27.01.2018 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 ogólnie jak ktoś chce grzać w G12w to niech zapomni o anhydrycie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 27.01.2018 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 ogólnie jak ktoś chce grzać w G12w to niech zapomni o anhydrycie!!! Ba.. ja nawet słyszałem opinie, że pompy ciepła P-W mają sens tylko przy płycie fundamentowej (bo ponoć tylko ona gwarantuje oszczędności/akumulację itd) co mnie stresuje, bo będę miał ławy, a w przypadku jakiejś kosmicznej ceny za przyłącze gazowe (na 'wycenę'czekam już 1,5 m-ca) myśli swe kieruję właśnie na PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 27.01.2018 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Ba.. ja nawet słyszałem opinie, że pompy ciepła P-W mają sens tylko przy płycie fundamentowej (bo ponoć tylko ona gwarantuje oszczędności/akumulację itd) co mnie stresuje, bo będę miał ławy, a w przypadku jakiejś kosmicznej ceny za przyłącze gazowe (na 'wycenę'czekam już 1,5 m-ca) myśli swe kieruję właśnie na PC. Bez przesady, anhydryt fajny przy gazie, przy PC już nie, przy PC tak 10cm betonu i jest git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts