Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla p-w, nowy dom

zuraw3

Recommended Posts

• Odpowiedzi 329
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po drugie w domu normalnie użytkowanym i zamieszkalym nie ma wg mnie powodu żeby wachlowac temperaturami raz,że to nie komfortowe a dwa ciężkie do uzyskania bo na reakcję spadku lub podniesienia temp w danym pomieszczeniu nawet tylko o 0,5st.C czeka się kilka godzin.

No a u mnie raz na miesiac zmieniam ustawienia przynajmniej w jednym pokoju, syn od czasu do czasu przyjeżdza wiec u niego w pokoju jest zwykle 18 a dzien wcześniej podciągam mu do 22, w zyciu nie komibowałbym robic tego na rotametrach a o zonie nie wspominając. podobnie mam jak mamy impreze gdzie musze obnizyc temperature w salonie bo dla gosci za gorąco :)

Jeszcze jedno pytanie o wylewki. Mam 30 cm pozostawione na wylewke styropian i wykonczenie podłogi. Jakie proporcje styro plus wylewki zastosować? 2/3 domu podpiwniczone, reszta 10 cm chudziaka na zagęszczonym piasku. nad piwnica tez 10 cm stropu. Ogrzewanie panasonic tcap 9kW wszedzie podłogówka

No a u mnie raz na miesiac zmieniam ustawienia przynajmniej w jednym pokoju, syn od czasu do czasu przyjeżdza wiec u niego w pokoju jest zwykle 18 a dzien wcześniej podciągam mu do 22, w zyciu nie komibowałbym robic tego na rotametrach a o zonie nie wspominając. podobnie mam jak mamy impreze gdzie musze obnizyc temperature w salonie bo dla gosci za gorąco :)

I w związku z tym jakie przewidujesz oszczędności na ogrzewaniu w pokoju syna 5 -10 zł rocznie? Co do gości to wolał bym otworzyć okno na czas ich wizyty.

I w związku z tym jakie przewidujesz oszczędności na ogrzewaniu w pokoju syna 5 -10 zł rocznie?

nie patrzyłem w ten sposób na to , ale dzięki za argument :)

Co do gości to wolał bym otworzyć okno na czas ich wizyty.

no wiesz zaraz naleciałoby mi się wszelkiego robactwa do domu, nie wszędzie mam siatki na oknach. Co więcej otwieranie okien w zimie przy małych dzieciach to średni pomysł. Wole obniżyć temp. i włączyć reku. tutaj tez pewnie na piwo zaoszczędzę :)

piwnica nieogrzewana, ocieplona 10 cm austroterm expert

Należy wykonać OZC, aby mieć pogląd na moc cieplną i zapotrzebowanie na ciepło dla budynku.

Wykonawca OZC, może Tobie wykonać symulacyjne obliczania dla różnych grubości styropianu i wylewki i tym samym będziesz bliżej optymalnego wyboru.

Jeżeli będzie duża nadwyżka mocy pompy, to można myśleć o 90 % grzania w taryfie II .

http://www.e-sciany.pl/a/jaka-wylewka-przy-ogrzewaniu-podlogowym-19017.html

To jak to w końcu jest, anhydryt czy beton...?

Bełkot dla mnie. Używają słowa "sprawność" którego nie rozumieją. I szybkość oddawania ciepła to dla nich cud miód i malina - najważniejsza rzecz przy ogrzewaniu podłogowym. Ani słowa o akumulacyjności i jej zaletach czy wadach. No i o braku możliwości wykonania spadku w anhydrycie.

Ja potrzebuję akumulacyjności i spadku - więc anhydryt nie dla mnie.

No właśnie przeczytałem w tym artykule...ja rozumiem, że ile ludzi tyle opinii ale codziennie można popaść w paranoję bo opinie ludzi z wtorku są odmienne o 100% od opinii ludzi ze środy - tak przykładowo. Zastanawiam się skąd się to bierze, przecież jeżeli ktoś pisze taki artykuł to wie co pisze a nie układa tekst bo tak jest fajnie - czy nie?

Gość Arturo72
No właśnie przeczytałem w tym artykule...ja rozumiem, że ile ludzi tyle opinii ale codziennie można popaść w paranoję bo opinie ludzi z wtorku są odmienne o 100% od opinii ludzi ze środy - tak przykładowo. Zastanawiam się skąd się to bierze, przecież jeżeli ktoś pisze taki artykuł to wie co pisze a nie układa tekst bo tak jest fajnie - czy nie?

To jest tekst reklamowy. Opieraj się na opiniach już uzytkujacych lub uruchom własne myślenie :)

Bełkot dla mnie. Używają słowa "sprawność" którego nie rozumieją. I szybkość oddawania ciepła to dla nich cud miód i malina - najważniejsza rzecz przy ogrzewaniu podłogowym. Ani słowa o akumulacyjności i jej zaletach czy wadach. No i o braku możliwości wykonania spadku w anhydrycie.

Ja potrzebuję akumulacyjności i spadku - więc anhydryt nie dla mnie.

A kto Ci powiedział że się nie da zrobić spadku?

A kto Ci powiedział że się nie da zrobić spadku?

Każdy opis producenta i wykonawcy zachwiera podobny stwierdzenia w tym temacie. Np. Knauf " Płynna konsystencja wylewki anhydrytowej nadaje jej naturalne właściwości samopoziomujące," i mają też na to ikonkę 1462949886_21082800.jpg

Masz jakiś filmik czy opis, jak się robi w anhydrycie spadek?

Zgłoś się do Lafarge . Na pewno Ci pomogą.9

Dziękuję. Mam akumulacyjne wylewki, gdzie chciałem ze spadkiem. Nie potrzebuję pomocy. Ale może opisz innym, jak to działa i ile kosztuje przy anhydrycie. Na pewno da się zrobić? Bo nawet nasz gospodarz twierdzi "Wylewki anhydrytowe - mają płynną konsystencję i właściwości samopoziomujące, co gwarantuje równość podkładu. Ich wadą jest brak możliwości wykonania spadków. "

Edytowane przez Kaizen