Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla p-w, nowy dom

zuraw3

Recommended Posts

• Odpowiedzi 329
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam mam pytanie odnośnie doboru pompy ciepła powietrze woda ,

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zurawkach-g2-m51a5bee7db1e9

mam taki dom podłogówka po całości jakieś 110 m2 w garażu chcialbym zastosować grzejnik lub klimakonwektor .brak podłogówki

ocieplenie to fundament 5cm styroduru ściany pustak ceramika 29cm + steropian 15cm stropodach betonowy 10cm betonu +20cm steropianu na skosach i 30cm pijany otwarto komórkowej na prostym posadzka 10cm steropianu i wylewka 8cm okna o przenikalnośći 0.8kw/m2

rekuperacja na całym domu dodatkow bedę chciał wstawiać sobie na zime kominek typu koza taki dla kliamtu mógłby robić za ogrzewanie awaryjne w czasie braku pradu a na wakacje wynosiłbym go z domu dodam jeszcze że chiałbym grzać tylko w taryfie nocnej dom jest w okolicy Rzeszowa

Witam,

W sprawie doboru powietrznej pompy ciepła zachęcam do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers-Bosch. Nasi specjaliści pomogą w doborze oraz wykonają instalację. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów wraz z ich miejscem zamieszkania, którzy pomogą z doborem odpowiedniego urządzenia oraz wykonają instalację. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810.

Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie pomp ciepła z rodziny Supraeco: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/powietrzne-pompy-ciepla/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch

https://www.facebook.com/posadzkianhydrytowe/ i wpis z 1czerwca 2016 w tym temacie. Żadna filozofia...

Jakoś nie widzę tu odpowiedzi na pytanie, jak przy anhydrycie zrobić spadek w łazience. Przy wejściu mam 2cm wyżej, niż przy przeciwległej ścianie. Mam pół grubości zrobić anhydrytu, a potem położyć na to beton ze spadkiem?

Że jastrych betonowy umożliwia zrobienie spadku to wiem. A jak to zrobić anhydrytem? Wszyscy twierdzą, że się nie da (za wyjątkiem niektórych udzielających się w tym wątku).

Edytowane przez Kaizen

Robiłem różne opcje w zależności od grubości posadzki anhydrytowej i upodobań inwestorów.

Można wyprowadzić spadek na kleju, można wylać beton a niektórzy też tylko całą łazienkę robią w jastrychu cementowym.

Jeśli anhydryt jest już wylany, wtedy spadek uzyskujemy poprzesz szlifowanie. Jest ro raptem ok 1,5% w zależności od odpływu.

Mówimy oczywiście o odpływie liniowym w kabinie prysznicowej. Gdyby ktoś chciał mieć spadek na powierzchni kilku m.kw. to raczej...ciężko :D

Edytowane przez Pytajnick

Więc tak dostałem już oferty od kilku firm dotyczących zakupu i montażu PC PW i rozbieżności są....spore.

Wygląda to mw tak:

1. Firma montująca Buderusa zażyczyła sobie za pompę, montaż i części ok 48 tys zl a z podłogówką ponad....60 tys.

2. Firma montująca Nibe zaproponowała NIBE SPLIT AMS10-8kW za kwotę ok. 31 tys zl a podłogówke za ok. 100 zl/m2

3. Firma montująca Daikiny zaproponowała (i tu mnie zdziwiła moc) Daikin altherma LT 11 kW za ok. 41 tys zl....+ przeglądy roczne za ok. - uwaga - 450 zl:(

4. Natomiast pozostałe firmy zaproponowały:

- Panasonic T-cap 9 kW (2 firmy)

- Daikin Altherma 8 kW

- Samsung ehs tdm 9kW

Wszystkie trzy powyższe zamykały się w kwocie do 27 tys z montażem.

Po opiniach prawdopodobnie padnie na T-capa, natomiast ktoś wcześniej napisał, że do nowego domu jak nasz (119 użytkowej, 160 po podłogach) ta PC to nieporozumienie.

Jeżeli ktoś coś jeszcze chce dodać do tematu to zapraszam.

Więc tak dostałem już oferty od kilku firm dotyczących zakupu i montażu PC PW i rozbieżności są....spore.

Wygląda to mw tak:

1. Firma montująca Buderusa zażyczyła sobie za pompę, montaż i części ok 48 tys zl a z podłogówką ponad....60 tys.

2. Firma montująca Nibe zaproponowała NIBE SPLIT AMS10-8kW za kwotę ok. 31 tys zl a podłogówke za ok. 100 zl/m2

3. Firma montująca Daikiny zaproponowała (i tu mnie zdziwiła moc) Daikin altherma LT 11 kW za ok. 41 tys zl....+ przeglądy roczne za ok. - uwaga - 450 zl:(

4. Natomiast pozostałe firmy zaproponowały:

- Panasonic T-cap 9 kW (2 firmy)

- Daikin Altherma 8 kW

- Samsung ehs tdm 9kW

Wszystkie trzy powyższe zamykały się w kwocie do 27 tys z montażem.

Po opiniach prawdopodobnie padnie na T-capa, natomiast ktoś wcześniej napisał, że do nowego domu jak nasz (119 użytkowej, 160 po podłogach) ta PC to nieporozumienie.

Jeżeli ktoś coś jeszcze chce dodać do tematu to zapraszam.

Hmm... chyba wzniosę jakoweś modły do gazowników o jak najmniejsze koszty przyłącza, bo cosik drogo panocku, drogo...a już te przeglądy płatne,to przegięcie masakrastyczne :eek:

Hmm... chyba wzniosę jakoweś modły do gazowników o jak najmniejsze koszty przyłącza, bo cosik drogo panocku, drogo...a już te przeglądy płatne,to przegięcie masakrastyczne :eek:

Myśle, że tych kilka ofert jest stanowczo "za drogo" ale inne - czyli 27 za PC i montaż całej kotłowni wydaje mi się rozsądne.

Trzeba pamiętać o tym, że rezygnujemy z kominka, komina i zamiana pieca na PC - łącznie ok 25 tys powinniśmy przenieść kosztów na zakup i instalacje pompy.

Myśle, że tych kilka ofert jest stanowczo "za drogo" ale inne - czyli 27 za PC i montaż całej kotłowni wydaje mi się rozsądne.

Trzeba pamiętać o tym, że rezygnujemy z kominka, komina i zamiana pieca na PC - łącznie ok 25 tys powinniśmy przenieść kosztów na zakup i instalacje pompy.

Tak, tylko że w moim przypadku to i tak bez względu na opcje gaz czy pompa, nie będę miał komina murowanego ani kominka. Wyposażenie "kotłowni" to ok 5000 w przypadku pieca gazowego a pompy...jak sam widzisz. Jedyną motywacją do PC może byś koszt przyłącza...a na "wyrok" czekam już dwa miechy ;/

Jeden plus... będę posiadał jakąś tam wiedzę na temat PC przez to czytanie forum ;)

ile masz tej podłogówki?

jak podajesz ceny to podawaj juz wyliczone całość, nie zaś ile za metr :p bo nie każdemu chce się przeliczać :p

wiem że chciałeś firmy z okolic, ale wyślij zapytanie też dalej, ja polecam tego co robił u mnie :p

Po podłodze 160 m2 łącznie z garażem i kotłownią.

Firmy mam i do 300 km ode mnie sprawdzane.

Ps Muszę zapytać - bez złośliwości - dlaczego ciągle używasz tego znaku - :p ?

Moim skromnym zdaniem ogrzewanie garażu jeśli nie planuje się w nim warsztatu i przebywania w nim przez dłuższy okres czasu każdego dnia to nieporozumienie. Nawet gdy jeszcze nie grzałem temp. tam nigdy nie spadła poniżej 0 a odkąd chodzi pompa nigdy nie było mniej jak 9 stopni.

Nie grzeje garażu ale temperatura tej zimy najniższa jaka tam była to 11C przy minus 8 na dworze. Odizolowany od budynku 5cm z boku i 10cm styro od gory.

Jak to ma być typowy garaż dla auta ktore wjezdza i wyjezdza regularnie a nie skladzik i warsztacik do dłubania po pracy to ogrzewanie tam jest bez sensu. Jedno otwarcie bramy na minutę to od razu 10 stopni mniej.