Pytajnick 01.02.2018 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) https://www.facebook.com/posadzkianhydrytowe/ i wpis z 1czerwca 2016 w tym temacie. Żadna filozofia... Edytowane 1 Lutego 2018 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 01.02.2018 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Witam mam pytanie odnośnie doboru pompy ciepła powietrze woda , https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zurawkach-g2-m51a5bee7db1e9 mam taki dom podłogówka po całości jakieś 110 m2 w garażu chcialbym zastosować grzejnik lub klimakonwektor .brak podłogówki ocieplenie to fundament 5cm styroduru ściany pustak ceramika 29cm + steropian 15cm stropodach betonowy 10cm betonu +20cm steropianu na skosach i 30cm pijany otwarto komórkowej na prostym posadzka 10cm steropianu i wylewka 8cm okna o przenikalnośći 0.8kw/m2 rekuperacja na całym domu dodatkow bedę chciał wstawiać sobie na zime kominek typu koza taki dla kliamtu mógłby robić za ogrzewanie awaryjne w czasie braku pradu a na wakacje wynosiłbym go z domu dodam jeszcze że chiałbym grzać tylko w taryfie nocnej dom jest w okolicy Rzeszowa Witam, W sprawie doboru powietrznej pompy ciepła zachęcam do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers-Bosch. Nasi specjaliści pomogą w doborze oraz wykonają instalację. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów wraz z ich miejscem zamieszkania, którzy pomogą z doborem odpowiedniego urządzenia oraz wykonają instalację. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie pomp ciepła z rodziny Supraeco: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/powietrzne-pompy-ciepla/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.02.2018 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) https://www.facebook.com/posadzkianhydrytowe/ i wpis z 1czerwca 2016 w tym temacie. Żadna filozofia... Jakoś nie widzę tu odpowiedzi na pytanie, jak przy anhydrycie zrobić spadek w łazience. Przy wejściu mam 2cm wyżej, niż przy przeciwległej ścianie. Mam pół grubości zrobić anhydrytu, a potem położyć na to beton ze spadkiem? Że jastrych betonowy umożliwia zrobienie spadku to wiem. A jak to zrobić anhydrytem? Wszyscy twierdzą, że się nie da (za wyjątkiem niektórych udzielających się w tym wątku). Edytowane 1 Lutego 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.02.2018 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) Robiłem różne opcje w zależności od grubości posadzki anhydrytowej i upodobań inwestorów. Można wyprowadzić spadek na kleju, można wylać beton a niektórzy też tylko całą łazienkę robią w jastrychu cementowym. Jeśli anhydryt jest już wylany, wtedy spadek uzyskujemy poprzesz szlifowanie. Jest ro raptem ok 1,5% w zależności od odpływu. Mówimy oczywiście o odpływie liniowym w kabinie prysznicowej. Gdyby ktoś chciał mieć spadek na powierzchni kilku m.kw. to raczej...ciężko Edytowane 1 Lutego 2018 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAZ1719515782 01.02.2018 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Więc tak dostałem już oferty od kilku firm dotyczących zakupu i montażu PC PW i rozbieżności są....spore. Wygląda to mw tak: 1. Firma montująca Buderusa zażyczyła sobie za pompę, montaż i części ok 48 tys zl a z podłogówką ponad....60 tys.2. Firma montująca Nibe zaproponowała NIBE SPLIT AMS10-8kW za kwotę ok. 31 tys zl a podłogówke za ok. 100 zl/m23. Firma montująca Daikiny zaproponowała (i tu mnie zdziwiła moc) Daikin altherma LT 11 kW za ok. 41 tys zl....+ przeglądy roczne za ok. - uwaga - 450 zl:(4. Natomiast pozostałe firmy zaproponowały:- Panasonic T-cap 9 kW (2 firmy)- Daikin Altherma 8 kW- Samsung ehs tdm 9kW Wszystkie trzy powyższe zamykały się w kwocie do 27 tys z montażem. Po opiniach prawdopodobnie padnie na T-capa, natomiast ktoś wcześniej napisał, że do nowego domu jak nasz (119 użytkowej, 160 po podłogach) ta PC to nieporozumienie. Jeżeli ktoś coś jeszcze chce dodać do tematu to zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 01.02.2018 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Po opiniach prawdopodobnie padnie na T-capa, natomiast ktoś wcześniej napisał, że do nowego domu jak nasz (119 użytkowej, 160 po podłogach) ta PC to nieporozumienie. Na czym polega te nieporozumienie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.02.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Więc tak dostałem już oferty od kilku firm dotyczących zakupu i montażu PC PW i rozbieżności są....spore. Wygląda to mw tak: 1. Firma montująca Buderusa zażyczyła sobie za pompę, montaż i części ok 48 tys zl a z podłogówką ponad....60 tys. 2. Firma montująca Nibe zaproponowała NIBE SPLIT AMS10-8kW za kwotę ok. 31 tys zl a podłogówke za ok. 100 zl/m2 3. Firma montująca Daikiny zaproponowała (i tu mnie zdziwiła moc) Daikin altherma LT 11 kW za ok. 41 tys zl....+ przeglądy roczne za ok. - uwaga - 450 zl:( 4. Natomiast pozostałe firmy zaproponowały: - Panasonic T-cap 9 kW (2 firmy) - Daikin Altherma 8 kW - Samsung ehs tdm 9kW Wszystkie trzy powyższe zamykały się w kwocie do 27 tys z montażem. Po opiniach prawdopodobnie padnie na T-capa, natomiast ktoś wcześniej napisał, że do nowego domu jak nasz (119 użytkowej, 160 po podłogach) ta PC to nieporozumienie. Jeżeli ktoś coś jeszcze chce dodać do tematu to zapraszam. Hmm... chyba wzniosę jakoweś modły do gazowników o jak najmniejsze koszty przyłącza, bo cosik drogo panocku, drogo...a już te przeglądy płatne,to przegięcie masakrastyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 01.02.2018 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Po opiniach prawdopodobnie padnie na T-capa, natomiast ktoś wcześniej napisał, że do nowego domu jak nasz (119 użytkowej, 160 po podłogach) ta PC to nieporozumienie. Nieporozumienie może dotyczyć faktu, że T-Cap będzie zbyt mocna/przewymiarowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAZ1719515782 01.02.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Na czym polega te nieporozumienie ? Zrozumiałem, że na tym, że ta popma jest przewymiarowana na taki dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAZ1719515782 01.02.2018 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Hmm... chyba wzniosę jakoweś modły do gazowników o jak najmniejsze koszty przyłącza, bo cosik drogo panocku, drogo...a już te przeglądy płatne,to przegięcie masakrastyczne Myśle, że tych kilka ofert jest stanowczo "za drogo" ale inne - czyli 27 za PC i montaż całej kotłowni wydaje mi się rozsądne. Trzeba pamiętać o tym, że rezygnujemy z kominka, komina i zamiana pieca na PC - łącznie ok 25 tys powinniśmy przenieść kosztów na zakup i instalacje pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 01.02.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 ile masz tej podłogówki? jak podajesz ceny to podawaj juz wyliczone całość, nie zaś ile za metr bo nie każdemu chce się przeliczać wiem że chciałeś firmy z okolic, ale wyślij zapytanie też dalej, ja polecam tego co robił u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.02.2018 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Myśle, że tych kilka ofert jest stanowczo "za drogo" ale inne - czyli 27 za PC i montaż całej kotłowni wydaje mi się rozsądne. Trzeba pamiętać o tym, że rezygnujemy z kominka, komina i zamiana pieca na PC - łącznie ok 25 tys powinniśmy przenieść kosztów na zakup i instalacje pompy. Tak, tylko że w moim przypadku to i tak bez względu na opcje gaz czy pompa, nie będę miał komina murowanego ani kominka. Wyposażenie "kotłowni" to ok 5000 w przypadku pieca gazowego a pompy...jak sam widzisz. Jedyną motywacją do PC może byś koszt przyłącza...a na "wyrok" czekam już dwa miechy ;/ Jeden plus... będę posiadał jakąś tam wiedzę na temat PC przez to czytanie forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.02.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Wyposażenie "kotłowni" to ok 5000 w przypadku pieca gazowego Oczywiście plus przyłącze.A prąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAZ1719515782 01.02.2018 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 ile masz tej podłogówki? jak podajesz ceny to podawaj juz wyliczone całość, nie zaś ile za metr bo nie każdemu chce się przeliczać wiem że chciałeś firmy z okolic, ale wyślij zapytanie też dalej, ja polecam tego co robił u mnie Po podłodze 160 m2 łącznie z garażem i kotłownią. Firmy mam i do 300 km ode mnie sprawdzane. Ps Muszę zapytać - bez złośliwości - dlaczego ciągle używasz tego znaku - ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 01.02.2018 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 jakoś tak z przyzwyczajenia, najszybciej mi wychodzi taki uśmieszek teraz inny a co do firm, zwróć się jeszcze jeśli tego nie zrobiłeś, do jeszcze jednej, z Rudy Śląskiej mam od nich i sobie bardzo chwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.02.2018 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Po podłodze 160 m2 łącznie z garażem i kotłownią. Firmy mam i do 300 km ode mnie sprawdzane. Ps Muszę zapytać - bez złośliwości - dlaczego ciągle używasz tego znaku - ? Przecież chyba garażu i kotłowni nie będziesz grzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAZ1719515782 02.02.2018 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 W garażu jeszcze nie wiem - albo szeroko rozłożona podłogówka albo grzejnik. Natomiast podaje po całości bo jak dawałem tylko dom to ludzie pytali -"z garażem i kotłownią.?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.02.2018 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Moim skromnym zdaniem ogrzewanie garażu jeśli nie planuje się w nim warsztatu i przebywania w nim przez dłuższy okres czasu każdego dnia to nieporozumienie. Nawet gdy jeszcze nie grzałem temp. tam nigdy nie spadła poniżej 0 a odkąd chodzi pompa nigdy nie było mniej jak 9 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 02.02.2018 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 W pomieszczeniu w którym zamontowany jest rekuperator, powinna być temperatura ok.10 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 02.02.2018 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Nie grzeje garażu ale temperatura tej zimy najniższa jaka tam była to 11C przy minus 8 na dworze. Odizolowany od budynku 5cm z boku i 10cm styro od gory.Jak to ma być typowy garaż dla auta ktore wjezdza i wyjezdza regularnie a nie skladzik i warsztacik do dłubania po pracy to ogrzewanie tam jest bez sensu. Jedno otwarcie bramy na minutę to od razu 10 stopni mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts