Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla p-w, nowy dom

zuraw3

Recommended Posts

Witam, mam pytanie, ponieważ w innym wątku czekam na odpowiedź ale "urodziło" mi się jeszcze jedno. Zrobiłem wynik na cieplowlasciwe.pl i wychodzi mi taki wynik: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/39vp i mam parę pytań - skoro roczne zużycie na energię wychodzi 15655kWh a za 1kWh średnio jest 0,55 zł to skąd koszt roczny wychodzi za PC PW 1900zl? Skoro po przeliczeniu kWh do stawki to ok. 8600 zl? Czy źle to rozumiem?

Dodatkowo przeniosę pare pytań bo dałem w złym miejscu:

Więc tak, po dłuższym przemyśleniu i przeczytaniu różnych stron i opinii zacząłem się zastanawiać nad PC ale...w moim rejonie jest bardzo mało osób korzystających z tego źródła ciepła lub nie ma ich w ogóle, na mojej działce nie ma gazu - w przyszłości ma być. Opinii na temat PC w internecie jest miliony (jak ze wszystkim), nie wiadomo kto jest prawdziwym użytkownikiem a kto naganiaczem producentów, trollem itd. Można dostać szału zwojów mózgowych bo opinie można zmieniać co godzinę. Do tej pory na forum, nawet w tym temacie było cały czas pisane, że PC jest TROCHĘ droższa lub ceny są porównywalne do innych źródeł grzania albo nawet tańsza...natomiast jak kolega manwithnoname wstawił wycenę na ponad 30 tys to wszyscy:"co tak tanio?!"

W zw. z powyższym mam parę pytań i proszę o odpowiedzi szczere i rzetelne od UŻYTKOWNIKÓW PC powietrze woda - gruntowa odpada:

1. Mam 119m2 powierzchni użytkowej w tym projekcie: https://www.archon.pl/projekty-domow...mca92185dafd9c

jaka będzie potrzebna mi moc pompy do ogrzania domu i cwu? Wszędzie oprócz sypialni (grzejniki - proszę o nie przekonywanie mnie na 100% podłogówki, ten wybór jest pewny i tak zostaje) podłogówka, 2 grzejniki drabinkowe w łazienkach na ręczniki. Tak, zrobiłem obliczenia na moc ale chcę zobaczyć czy pokrywa sie to z opiniami użytkowników lub ekspertów - robię tak dlatego, że Pani konsultantka z Bu...usa wyliczyła pompę 14 KW...

2. Jakie są prawdziwe koszty instalacji PC PW? Koszt robocizny całego wod- kan i PC ok. 6000 zl u mnie w rejonie więc interesują mnie koszty REALNE poza robocizną.

3. Jeżeli w projekcie domu mam piec na paliwo stałe to czy zmiana na PC wpływa znacząco na cały system ogrzewania czy po prostu zmienia się tylko główne źródło ogrzewania?

4. Jakie są Wasz RELANE czyt. PRAWDZIWE koszty roczne ogrzewania i przygotowania cwu? proszę dodać pow użytk. itd.

5. Ile kosztuje serwis PC i jak często należy go robić bo wiem, że serwisy jak np. przy piecach na paliwo stałe są wymagane co roku + kominy itd.

6. Jak często psują się PC PW? jeżeli nie całość to jakie części psują się najczęściej i ile kosztują?

7. Czy PC są w 100% bezobsługowe i rzeczywiście można zostawić je bez obsługi np. na 2 tyg wyjazd?

8. Jeżeli już zdecydowałem się na grzejniki w sypialniach to czy PC może w takim wypadku pobierać o wiele więcej mocy co znacząco wpłynie na rachunki?

i

9. Skoro PC ma same zalety, a koszt inwestycji jest niewiele (?) wyższy od pozostałych źródeł ciepła przy których trzeba nosić worki, czyścić, stać przy nich, regulować itd to dlaczego tak trudno jest znaleźć kogoś (bo pytałem też znajomych w większych miastach i nie znają nikogo kto to ma) kto to używa?

Wiem, że wiele wymagam ale po 2 miesiącach spędzonych na różnych forach, stronach, telefonach pytaniu ludzi itd, mam dość bo wiem więcej niż wcześniej ale dalej nie wiem nic..

Bardzo dziękuję za pomoc wszystkim, będę Wam bardzo wdzięczny za pomoc i odpowiedź

PS Zapomniałem o jednym - czy rzeczywiście PC PW pracują do -20c? I czy potrzebne jest drugie źródło ciepła do "pomocy" PC?

• Odpowiedzi 329
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

JAk zapotrzebowanie wynosi np 16 000 KW, to pompa pobierze 4 000 KW a wyprodukuje 12 000 KW (COP3). 4000 KW to około 1900 PLN a w taniej taryfie może i 1100 PLN.

6,9 KW zapotrzebowanie to sporo przy tej powierzchni. dobrze ocieplony dom 120 m2 z WM powijiem mieć max 5 KW.

Koszt popy PW wraz z całą kotłwonią (7-9 KW) około 20-25 tyś zł.

Odnośnie kosztów jest oddzielny wątek - u Mnie listopad 100 PLN a grudzień około 180 PLN

Aby utrzymać gwarancję raz na rok przegląd u autoryzowanego instalatora (jeszcze nie robiłem - około 300 PLN)

Pompy są bezobsługowe, koszt inwestycyjny jest jednak większy na początku i wiele osób szukajać oszczędnosci przy budowie rezygnuje a po drugie jest sporo instalatorów z XIX wieku co nie wiedzą czym jest pompoa ciepła i straszą, że pompa nie da rady jako jedyne źródło ciepła itp.

U Mnie dzisija (chyba najzimniejszy dzień w roku, w nocy - 7 a w dzień -3) zużycie około 25 KW czyli 8 PLN....tyle w temacie, temp. w domu 23 stopnie:p

JAk zapotrzebowanie wynosi np 16 000 KW, to pompa pobierze 4 000 KW a wyprodukuje 12 000 KW (COP3). 4000 KW to około 1900 PLN a w taniej taryfie może i 1100 PLN.

6,9 KW zapotrzebowanie to sporo przy tej powierzchni. dobrze ocieplony dom 120 m2 z WM powijiem mieć max 5 KW.

Koszt popy PW wraz z całą kotłwonią (7-9 KW) około 20-25 tyś zł.

Odnośnie kosztów jest oddzielny wątek - u Mnie listopad 100 PLN a grudzień około 180 PLN

Aby utrzymać gwarancję raz na rok przegląd u autoryzowanego instalatora (jeszcze nie robiłem - około 300 PLN)

Pompy są bezobsługowe, koszt inwestycyjny jest jednak większy na początku i wiele osób szukajać oszczędnosci przy budowie rezygnuje a po drugie jest sporo instalatorów z XIX wieku co nie wiedzą czym jest pompoa ciepła i straszą, że pompa nie da rady jako jedyne źródło ciepła itp.

U Mnie dzisija (chyba najzimniejszy dzień w roku, w nocy - 7 a w dzień -3) zużycie około 25 KW czyli 8 PLN....tyle w temacie, temp. w domu 23 stopnie:p

Super, dzięki za konkretną odpowiedź - tylko co w przypadku jeżeli nie mam 100% podłogówki, i nie będziemy mieć wentylacji mechanicznej bo po prostu nie ma na to pieniędzy - czy może to znacząco podnieść koszty użytkowania PC PW?

Edytowane przez RAZ!

Radzę ci przemyśleć pozostawienie grzejników. Ja tak mam (dane domu w stopce) i jak tylko skończy się sezon grzewczy wymieniam na podłogówkę. Przy grzejnikach pompa musi dłużej pracować przez co masz większe zużycie. Po wyłączeniu pompy w pomieszczeniach z grzejnikami szybko robi się chłodno. Też miałem obawy czy pompa ogrzeje cały dom, ale teraz wiem że to najlepiej wydane pieniądze. Zero syfu i nic Cię nie interesuje. Oby tylko nie grzebali przy cenach energii to wszystko będzie ok.

Radzę ci przemyśleć pozostawienie grzejników. Ja tak mam (dane domu w stopce) i jak tylko skończy się sezon grzewczy wymieniam na podłogówkę. Przy grzejnikach pompa musi dłużej pracować przez co masz większe zużycie. Po wyłączeniu pompy w pomieszczeniach z grzejnikami szybko robi się chłodno. Też miałem obawy czy pompa ogrzeje cały dom, ale teraz wiem że to najlepiej wydane pieniądze. Zero syfu i nic Cię nie interesuje. Oby tylko nie grzebali przy cenach energii to wszystko będzie ok.

A jakie Ty ponosisz koszty na ogrzewanie? Bo to będzie przykład bardziej zbliżony do mnie:rolleyes:

Jeszcze takie pytanie, może zawiłe ale.... - czy w koszcie ogrzewania PC jest też zawarty koszt, który PC pobiera aby to ciepło wyprodukować? Czyli jeżeli ktoś podaje 2000 zl na rok to jest to tylko koszt wytworzenia ciepła czy jakby wszystko co PC pobiera łącznie ze swoją pracą?

U mnie do tej pory pompa pobierała około 24kWh na dzień razem z CWU. To wychodzi jakieś 5.5 zł na dzień licząc wszystko w taniej taryfie.Wczoraj było -8 stopni i pompa pobrała 30 kWh. Było by mniej, tylko przez te zakichane grzejniki muszę mieć na zasilaniu 40 stopni ,a tak 35 było by dość. Wtedy sprawność wzrasta tzw.COP. Wszyscy podają koszt jaki pompa pobrała. W zależności jaki jest COP pompy można sobie wyliczyć ile pompa wytworzyła energii.

RAZ! .

Zobacz dane katalogowe PC-PW /9kW /T-Cap /1f oraz zależność COP od temperatury zasilania ;

9kW1fT-Cap.jpg

Grzejniki wymagają ;

- temperatury zasilania ok.40 C do 45 C ,

- nie mają zdolności akumulacyjnych,co przekłada się na,

- niższy COP oraz,

- konieczność ciągłego grzania tak w T1 jak i w T2

Korzystnie dla Ciebie będzie jak zlecisz opracować profesjonalne OZC oraz symulację zależność mocy cieplnej i zapotrzebowania energii przez budynek w zależności od ;

- z WM z rekuperacją i bez WM ,

- ogrzewanie podłogowe a grzejnikowe,

- grubości ocieplenia ścian zewnętrznych ,

- grubości wylewki,

- grubości izolacji cieplnej od gruntu

Edytowane przez Andrzej5101

Problem z podłogówką jest taki, że ma tyle poz opinii co neg i nie wiadomo jaka prawda dopóki samemu się nie zamieszka...jakoś jesteśmy jednak jej przeciwni w sypialniach- że to źle wpływa na sprawność PC to jestem świadomy.

Tylko jeszcze tak - dlaczego wszyscy mówią o grzaniu PC w tańszej taryfie- to znaczy, że działa ona w nocy i ciepło zgromadzone w ten czas wystarcza żeby nie grzać w dzień?

Raz, skąd jesteś? Może odwiedzisz któregoś forumowicza. U mnie było dwoch, w sumie nawet nie wiem czym to się skończyło ������ masz dużo pytań na które padły na forum odpowiedzi parterze razy. Ja Ci teraz powiem tylko tyle że jak przyłożysz się do izolacji i szczelności to czym byś nie grzał to będzie tanio a może być też bezobsługowo.

Dolny śląsk, ok. 40 km od Zgorzelca :D

Wiem, że większość odpowiedzi padało ale przez rozmowy typu - prawda!, nieprawda, tylko podłogówka! Tylko pellet itd itp...

Człowiek, który nie zna się na tym (czyt. Ja :) chociaż i tak wiem o wiele więcej niż kilka miesięcy temu) ma taki mętlik, że hoho. Jestem umówiony nac2 spotkania - z ph viessmana i buderusa i zobaczymy cenę natomiast wiele wątpliwości pozostaje, gł problem jest taki - na budowę bierzemy kredyt i jeżeli wpier...e się w coś co będzie mi generowało koszty ogrzewania z sufitu jesteśmy udupieni - dlatego potrzebuję wybrać tzw strzał w 10 choć wiem, że zawsze są dwie strony :)

Problem z podłogówką jest taki, że ma tyle poz opinii co neg i nie wiadomo jaka prawda dopóki samemu się nie zamieszka...jakoś jesteśmy jednak jej przeciwni w sypialniach- że to źle wpływa na sprawność PC to jestem świadomy.

A masz podłogówke w sypialni że piszesz takie bzdury, czy tylko je przeczytałeś i powtarzasz robiąc wodę z mózgu innym? Ja mam obecnie 100% podłogowe, a wcześniej miałem 100% grzejników i nie widzę ŻADNEGO uzasadnienia żeby wtryniac kaloryfer do sypialni. Idiotyzm totalny.

Super, dzięki za konkretną odpowiedź - tylko co w przypadku jeżeli nie mam 100% podłogówki, i nie będziemy mieć wentylacji mechanicznej bo po prostu nie ma na to pieniędzy - czy może to znacząco podnieść koszty użytkowania PC PW?

Znacząco podnosi koszt instalacji i eksploatacji.

Jak masz również kaloryfery, to musisz grzać wodę do wyższych temperatur a zatem z mniejszym COP. A potem część mieszać z chłodną wodą z powrotu, żeby nie przegrzać posadzki a resztę bezpośrednio w kaloryfery. Czyli potrzebujesz osobnych zespołów mieszających i komplikuje się automatyka.

To zła droga jest.

A masz podłogówke w sypialni że piszesz takie bzdury, czy tylko je przeczytałeś i powtarzasz robiąc wodę z mózgu innym? Ja mam obecnie 100% podłogowe, a wcześniej miałem 100% grzejników i nie widzę ŻADNEGO uzasadnienia żeby wtryniac kaloryfer do sypialni. Idiotyzm totalny.

O Jezuuu kolejny napinacz ze swą jedyną prawdą oświeconą - przez takich jak Ty właśnie odechciewa się czytać tego typu fora - umiesz czytać ze zrozumieniem?

Napisałem, że opinii o podłogówce jest tak samo dużo neg jak i poz - gdzie tu moja ocena?

To, że PC najlepiej działa ze 100% podłogówką to też jestem świadom - więc gdzie zawieram tu swoją opinię lub namawiam kogoś do czegoś?

A stwierdzenia typu"idiotyzm totalny" w tak miłej jak do tej pory wymianie zdań z innymi pokazują tylko, że jesteś zestresowanym frustratem, który szuka okazji do wyrzucenia jadu stwierdzając dodatkowo, że tylko Twoje rozwiązania są idealne a innych "idiotyczne"

Nie wnosisz nic do rozmowy, więc proszę Cie kulturalnie - nie wypowiadaj się i nie kieruj do mnie takich tekstów.

Znacząco podnosi koszt instalacji i eksploatacji.

Jak masz również kaloryfery, to musisz grzać wodę do wyższych temperatur a zatem z mniejszym COP. A potem część mieszać z chłodną wodą z powrotu, żeby nie przegrzać posadzki a resztę bezpośrednio w kaloryfery. Czyli potrzebujesz osobnych zespołów mieszających i komplikuje się automatyka.

To zła droga jest.

No niestety uświadamiam to sobie, niestety za mało zająłem się tym tematem wcześniej, w projekcie mam piec na paliwo stałe i byłem przekonany do tego, natomiast jak czytam o spalaniu na poziomie 30kg/ na dzień to.....

Zastanowię się jeszcze, przemyśle , pogadam z firmami i zobaczymy.

Ps dzięki za miłą i konkretną wypowiedź bo jak widzę niektórzy mają z tym duże problemy :rolleyes:

A moze napisz konkretnie co przeczytales negatywnego o podlogowce w sypialni? Tutaj praktycznie kazdy ma 100% podlogowki przy PC i nie znajdziesz ani 1 niezadowolonej osoby z tego rozwiazania. Natomiast takich ktorzy polaczylipodlogowke z grzejnikami i sa niezadowoleni jest pelno. Przy niskotemperaturowym zrodle ciepla nie ma zadnych przeciwwskazan do podlogowki w sypialniach!!! U mnie grzane 173m2 razem z garazem koszt za grudzien co+cwu niecale 200zl. Koszt calej kotlowni 26k

A moze napisz konkretnie co przeczytales negatywnego o podlogowce w sypialni? Tutaj praktycznie kazdy ma 100% podlogowki przy PC i nie znajdziesz ani 1 niezadowolonej osoby z tego rozwiazania. Natomiast takich ktorzy polaczylipodlogowke z grzejnikami i sa niezadowoleni jest pelno. Przy niskotemperaturowym zrodle ciepla nie ma zadnych przeciwwskazan do podlogowki w sypialniach!!! U mnie grzane 173m2 razem z garazem koszt za grudzien co+cwu niecale 200zl. Koszt calej kotlowni 26k

Żeby było bez spiny cytuje to co rzeczytałem + opinię tych, których znam i podłgówkę mieli:

1. Pod. długo oddaje ciepło więc w nocy może być za ciepło - my lubimy w nocy chłód.

2. Pod. nie powinna być w pikojach dla dzieci ze względu na zabawe na podłodze co może źle na nie wpływać.

3. Pod. dla optymalnego działania potrzebuje "kafelek" a nie wyobrażany sobie ich w pokojach - panele mogą być ale podobno jej skuteczność spada.

4. Człowiek ewolucyjnie nie jest dostosowany do grzania od spodu co może neg wpłynąć na krążenie i organizm

Jak to brzmi tak brzmi natomiast nie widzę powodu żeby ludzie mieli kłamać - ew jeżeli byli sprzedawcami grzejników:rolleyes:

To dam ci jeszcze do myślenia... Mimo że mam pompę, rachunki za c.o. i cwu poniżej 2000 na rok to teraz założył bym sobie sufitowe ogrzewanie podczerwienią + fotowoltaike. Pompa 25 tysi, metr podłogowki (robocizna + materiał) minimum 80zl..... Sorry za offtopic :p

Dzięki kolego, ze spaniem mogę się pożegnać.....:rolleyes:

:p:p:p

Żeby było bez spiny cytuje to co rzeczytałem + opinię tych, których znam i podłgówkę mieli:

1. Pod. długo oddaje ciepło więc w nocy może być za ciepło - my lubimy w nocy chłód.

2. Pod. nie powinna być w pikojach dla dzieci ze względu na zabawe na podłodze co może źle na nie wpływać.

3. Pod. dla optymalnego działania potrzebuje "kafelek" a nie wyobrażany sobie ich w pokojach - panele mogą być ale podobno jej skuteczność spada.

4. Człowiek ewolucyjnie nie jest dostosowany do grzania od spodu co może neg wpłynąć na krążenie i organizm

Jak to brzmi tak brzmi natomiast nie widzę powodu żeby ludzie mieli kłamać - ew jeżeli byli sprzedawcami grzejników:rolleyes:

"Z ust" Bogusławowi zostało to wyjete:lol2:

Nie ma o czym dyskutować. Głupoty.

Idź w odwiedziny do kogoś kto ma podlogowkę i jeśli pod stopami wyczujesz przyjemne ciepło to znaczy że ten ktoś ma zler podlogowkę zrobioną i taka może szkodzić.Kiedyś byłem u kolegi hydraulika i cieszył się że w łazience podłoga parzyła bo puścil temperaturę prosto z pieca co dawał do kaloryferów w podlogowkę i to jest niezdrowe.Stąd wiem że nie chce żeby mi cokolwiek robił na budowie.Podłoga ma być nie zimna lekko wyczuwalnie ciepła.Wtedy brak problemów ze stawami itp.Mając pompę puszcza się jak najniższą temperaturę aby miała jak najlepszy COP.