Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla p-w, nowy dom

zuraw3

Recommended Posts

Jednostka zewnętrzna jest oczywiście słyszalna z kilkunastu metrów w linii prostej a więc na pewno będzie słyszalna (na zewnątrz) na sąsiedniej działce przy standardowej zabudowie.

jeszcze zalezy jak bedzie zamontowana , czy na wolnostojacym postumencie czy bezposrednio do sciany (te ostatnie moga przenosc drgania do pomieszczen jak nie beda odseparowane od sciany stabilizatorami gumowymi) - sugeruje postawic na dedykowanym postumencie

• Odpowiedzi 329
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeszcze zalezy jak bedzie zamontowana , czy na wolnostojacym postumencie czy bezposrednio do sciany (te ostatnie moga przenosc drgania do pomieszczen jak nie beda odseparowane od sciany stabilizatorami gumowymi) - sugeruje postawic na dedykowanym postumencie

Nie tylko mocowanie. Rury przenoszą drgania. A ich nie odizolujesz wszędzie od ścian. Ale można się starać i zmniejszyć ten efekt.

jakiś powód? czy tylko takie masz odczucie?

ja lubię jak kafle w łazienkach są ciepłe :p

Tyle, że tak do ok. 26* nie odczuwam (przynajmniej ja) podłogi jako ciepłą. Tak z 28-30 to dla mnie przyjemnie ciepła. A 30* to przy płytkach i 25* w pomieszczeniu to jakieś 50W/m2 mocy cieplnej. Dla domu ledwo mieszczącego się w WT2017 w największe mrozy - można uznać podłogę za ciepłą. Ledwo.

http://kaizen.neostrada.pl/public/budowa/projco135.gif

Źródło

No,

Extra:cool:

Dokładnie! pompy ciepła to dzisiaj urządzenia naprawdę bardzo ciche i nie ma się co zamartwiać hałasem - podam przykład!

Przepisy ustawowe wymagają od właściciela posesji, by podczas pracy pomp ciepła do granicy działki docierały jedynie 40dB(A) (zabudowa jednorodzinna, okres pracy nocnej 22:00 – 6:00). Nowe pompy ciepła powietrze/woda, konstrukcji split oraz monoblok Vitocal 200-S, 222-S i 200-A są bezkonkurencyjnie najcichszymi urządzeniami tego rodzaju. Warunek ten spełniają już w odległości 2,2 metra. Dzięki zabiegom konstrukcyjnym Advanced Acoustic Design, generowane dźwięki są idealnie tłumione przez przegrody budowlane co dodatkowo poprawia efekt, tym samym można je bez problemu użytkować także w gęsto zabudowanych osiedlach domków szeregowych.

Co tego dochodzi nowoczesny design i bardzo niski pobór energii :)

Pozdrawiam!

Kurcze same plusy :D

Jeszcze jedno pytanie - gdzie masz zlokalizowany budynek? Pytam odnośnie tych kominów!

Może się okazać, że z pieca na paliwa stałe będziesz musiał zrezygnować z innych przyczyn - prawnych, a dokładnie z zakazu ich stosowania ze względu na uchwały antysmogowe, więc bardzo słusznie, że rozważasz ekologiczne źródło energii. Z pewnością jest to rozwiązanie na lata.

Tyle, że tak do ok. 26* nie odczuwam (przynajmniej ja) podłogi jako ciepłą. Tak z 28-30 to dla mnie przyjemnie ciepła. A 30* to przy płytkach i 25* w pomieszczeniu to jakieś 50W/m2 mocy cieplnej. Dla domu ledwo mieszczącego się w WT2017 w największe mrozy - można uznać podłogę za ciepłą. Ledwo.

http://kaizen.neostrada.pl/public/budowa/projco135.gif

Źródło

No,

no dobrze, ale jak to się ma do mojego posta?

dlaczego ciepłe kafle mają być złe? coś z powietrzem się dzieje? stopy sie przegrzewają? czy może kosmici przylatują?

na serio pytam...

no dobrze, ale jak to się ma do mojego posta?

dlaczego ciepłe kafle mają być złe? coś z powietrzem się dzieje? stopy sie przegrzewają? czy może kosmici przylatują?

na serio pytam...

Nie są złe. Tyle, że we współczesnym domu (WT2017 albo lepiej) nie będziesz miał odczuwalnie ciepłych kafl na podłogówce (poza największymi mrozami w łazience). Więc jak masz ciepłe kafle, to masz niedobrze ocieplony dom.

Też wałkuje temat pomp ciepła. Dostałem dobrą cenowo oferę. Co sądzicie?

instalacja grzewcza: COSMOFLOOR RURA PERT-AL-PERT 16x2, co 10 cm

rozdzielacz COSMOFLOOR 10 obwodów wraz zszafką

Folia z rastrem do ogrzew. podl. bez styropianu

usługa montażu w tym podłączenie grzejnika w łazience

Razem: 7000 zł netto

Grzejniki drabinkowe: cosmotrend fido s 1133x500 za 350 zł netto

grzałka elektryczna terma moa 600 w za 185 zł netto

zawory i głowica termostatyczna za 95 zł netto

instalacja kanalizacyjna: rury, kształtki wraz z montażem 1200 zł netto

instalacja wodna - ciepła i zimna woda: instalaca wodna (rury Al-Pex) z montażem 2700 zł netto

PC

Zewnętrzny agregat sprężarkowy: ThermaV firmy LG, model HU071.U42, 7kW w cenie 5360 zł netto, (dopłata 700 zł dla pompy 9kW)

Moduł hydrauliczny wiszący: HN0914.NK2 8160 zł netto

Bojler 200 L: LGRTV200E 2750 zł netto

do cen należy dodać 8%

Edytowane przez manwithnoname

instalacja grzewcza: rura firmy ALUPEX co 10 cm

Nie ma sensu rozstaw wszędzie taki sam. Trzeba go dopasować do obciążenia cieplnego poszczególnych pomieszczeń tak, by nie trzeba było tłumić przepływu w żadnej pętli. Czyli łazienki co 10, a reszta odpowiednio większy rozstaw (w zależności od obciążenia).

Zamów projekt podłogówki i nie słuchaj hydraulików, bo "za gęsto na pewno nie zaszkodzi" nie jest prawdą.

rozdzielacz 10 obwodów wraz zszafką

Czyli 1050m rury na 10 obwodów - średnio po 105m? Trochę długie. Te najdłuższe pewnie za długie.

słyszałem że do 50m najlepiej, ale zawsze można zwiększyć ilość obwodów

Nie ma sensu rozstaw wszędzie taki sam. Trzeba go dopasować do obciążenia cieplnego poszczególnych pomieszczeń tak, by nie trzeba było tłumić przepływu w żadnej pętli. Czyli łazienki co 10, a reszta odpowiednio większy rozstaw (w zależności od obciążenia).

Zamów projekt podłogówki i nie słuchaj hydraulików, bo "za gęsto na pewno nie zaszkodzi" nie jest prawdą.

Czyli 1050m rury na 10 obwodów - średnio po 105m? Trochę długie. Te najdłuższe pewnie za długie.

Nie są złe. Tyle, że we współczesnym domu (WT2017 albo lepiej) nie będziesz miał odczuwalnie ciepłych kafl na podłogówce (poza największymi mrozami w łazience). Więc jak masz ciepłe kafle, to masz niedobrze ocieplony dom.

to że mam od groma mostków i kiepsko zamontowane okna to ja wiem :)

wiesz, ja lubię ciepłe kafle :p specjalnie podbijam temperaturę żeby je mieć :p mam w pomieszczeniach po 25 stopni ale kafle ciepłe mam :p

jak przykręcę... to mam 22-23 i kafle tylko po nocy letniawe :(

lubię więc mam :p zmarzluch jestem :p

na serio pytam...

ciepła podłoga (odczuwalnie) może oznacza problemy zdrowotne , było na forum duzo o tym. jak bedziesz mial 26 stopni nie bedziesz odczuwac wyraznego ciepla (podloga nie bedzie zimna) , wiecej to bedziesz czuc cieplo, a to puchniecie nog etc

Też wałkuje temat pomp ciepła. Dostałem dobrą cenowo oferę. Co sądzicie?

instalacja grzewcza: COSMOFLOOR RURA PERT-AL-PERT 16x2, co 10 cm

rozdzielacz COSMOFLOOR 10 obwodów wraz zszafką

Folia z rastrem do ogrzew. podl. bez styropianu

usługa montażu w tym podłączenie grzejnika w łazience

Razem: 7000 zł netto

Grzejniki drabinkowe: cosmotrend fido s 1133x500 za 350 zł netto

grzałka elektryczna terma moa 600 w za 185 zł netto

zawory i głowica termostatyczna za 95 zł netto

instalacja kanalizacyjna: rury, kształtki wraz z montażem 1200 zł netto

instalacja wodna - ciepła i zimna woda: instalaca wodna (rury Al-Pex) z montażem 2700 zł netto

PC

Zewnętrzny agregat sprężarkowy: ThermaV firmy LG, model HU071.U42, 7kW w cenie 5360 zł netto, (dopłata 700 zł dla pompy 9kW)

Moduł hydrauliczny wiszący: HN0914.NK2 8160 zł netto

Bojler 200 L: LGRTV200E 2750 zł netto

do cen należy dodać 8%

Rozumiem iż pompa LG z CWU i montażem 16 270 zl netto?

Czyli 17,5 tyś brutto.Tanio, bardzo tanio pytaleś co wchodzi w sklad pompy?

Żeby potem się nie okazało że trzeba dopłacić kilka tyś bo co chwile coś brakuje i nie zostało policzone.

Z drugiej strony LG 7 kW prawdopodobnie kosztuje ponizej 10 tyś netto więc cena raczej normalna...ale są tacy co chcą za taką 24 tyś.

Nie tylko mocowanie. Rury przenoszą drgania. A ich nie odizolujesz wszędzie od ścian

To prawda ale one ida w otulinie ktora czesciowo amortyzuje i nie powinna miec styku bezposredniego ze sciana a w porownaniu do samego mocowania (masa) sama pompa ma wieksze mozliwosci przenoszenia drgan na budynek

To prawda ale one ida w otulinie ktora czesciowo amortyzuje i nie powinna miec styku bezposredniego ze sciana a w porownaniu do samego mocowania (masa) sama pompa ma wieksze mozliwosci przenoszenia drgan na budynek

Mam w otulinie, dodatkowo w arocie i na tym 6 cm styropianu. To wszystko wewnątrz - na zewnątrz przechodzi przez przepust w fundamencie. Jak stałem na tym styropianie, to czułem drgania od sprężarki (byłem w stanie powiedzieć, czy sprężarka działa, czy nie). Jednostka zewnętrzna obecnie stoi na tymczasowym "fundamencie" z palet jakiś metr od budynku.

ciepła podłoga (odczuwalnie) może oznacza problemy zdrowotne , było na forum duzo o tym. jak bedziesz mial 26 stopni nie bedziesz odczuwac wyraznego ciepla (podloga nie bedzie zimna) , wiecej to bedziesz czuc cieplo, a to puchniecie nog etc

Czy jak chodzisz boso po rozgrzanej ziemi/piasku przebywasz na latem w upale i grzejesz nogi to masz problemy zdrowotne?

Rozumiem iż pompa LG z CWU i montażem 16 270 zl netto?

Czyli 17,5 tyś brutto.Tanio, bardzo tanio pytaleś co wchodzi w sklad pompy?

Żeby potem się nie okazało że trzeba dopłacić kilka tyś bo co chwile coś brakuje i nie zostało policzone.

Z drugiej strony LG 7 kW prawdopodobnie kosztuje ponizej 10 tyś netto więc cena raczej normalna...ale są tacy co chcą za taką 24 tyś.

spisuje sie umowe więc nie powinno byc żadnych dopłat

Czy jak chodzisz boso po rozgrzanej ziemi/piasku przebywasz na latem w upale i grzejesz nogi to masz problemy zdrowotne?

to chyba jednak cos innego , temperatura 22 stopnie w domu i 22 stopnie na zewnatrz troche inaczej jest odbierana

"Ze względu na zdrowie i samopoczucie ludzi temperatura podłogi nie może być zbyt wysoka. Norma europejska ogranicza ją do 29°C w strefie stałego przebywania ludzi oraz do 33°C w łazienkach "