Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla p-w, nowy dom

zuraw3

Recommended Posts

Nie przesadzaj. Koszt dobrego komina z obróbką blacharską wychodzi nie więcej jak 3 tys PLN na gotowo.

Mi w składzie za Schiedla izostatycznego krzyknęli 3800 zł brutto. + dostawa. 7mb bez żadnej wentylacji. W końcu kupiłem mocno budżetowego Jawara za 1700 zł z dostawą. Nie wiem, czy nie będę żałował. Ile zapłaciłem za klinkier i zaprawę do niego - wiem (ponad 500zł). Ile za BK do obmurowania poniżej dachu, ile za obróbkę blacharską i za robociznę - nie wiem, bo nie miałem wyceny robocizny i blachy tak szczegółowo rozpisanej. Wątpię, bym zmieścił się w 3K zł. Szybciej obstawiałbym okolice 4K.

A cztery tysiące to ze cztery lata grzania pompą ciepła.

Do tego wystarczy poczytać FM żeby dojsć do wniosku, że kominy to często kłopoty.

Wiem to z doświadczenia więc nie siejmy plotek.

Jakie plotki siejecie?

Kotły na pellet z płaszczem wodnym spokojnie mogą ogrzać całą chate więc dlaczego nie zostawić sobie alternatywy?

Bo to kosztuje. Sporo. A szanse na użycie w przyszłości u kogoś, kto robi ogrzewanie bezobsługowe jest bliskie zera. Co innego w drugą stronę - jak ktoś teraz robi obsługowe, a zostawia sobie możliwość łatwego zamontowania solarów, PV czy PC zostawiając np. przepusty czy dostosowując resztę instalacji do zasilania takimi źródłami. Tu jest duża szansa, że wcześniej czy później z tego skorzysta.

• Odpowiedzi 329
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

izostatyczny możliwe że jest droższy, ja kupowałem Rondo+ możliwe że gorszy, ale jest i będzie spełniał swoją funkcje, albo i nie jeśli zakupie PC :)

Mi w składzie za Schiedla izostatycznego krzyknęli 3800 zł brutto. + dostawa. 7mb bez żadnej wentylacji. W końcu kupiłem mocno budżetowego Jawara za 1700 zł z dostawą. Nie wiem, czy nie będę żałował. Ile zapłaciłem za klinkier i zaprawę do niego - wiem (ponad 500zł). Ile za BK do obmurowania poniżej dachu, ile za obróbkę blacharską i za robociznę - nie wiem, bo nie miałem wyceny robocizny i blachy tak szczegółowo rozpisanej. Wątpię, bym zmieścił się w 3K zł. Szybciej obstawiałbym okolice 4K.

A cztery tysiące to ze cztery lata grzania pompą ciepła.

Do tego wystarczy poczytać FM żeby dojsć do wniosku, że kominy to często kłopoty.

Jakie plotki siejecie?

Bo to kosztuje. Sporo. A szanse na użycie w przyszłości u kogoś, kto robi ogrzewanie bezobsługowe jest bliskie zera. Co innego w drugą stronę - jak ktoś teraz robi obsługowe, a zostawia sobie możliwość łatwego zamontowania solarów, PV czy PC zostawiając np. przepusty czy dostosowując resztę instalacji do zasilania takimi źródłami. Tu jest duża szansa, że wcześniej czy później z tego skorzysta.

Nie ma sensu bić piane na temat kominów, niektórzy mają, niektórzy odpuszczają - z takich, a nie innych przyczyn.

Najbardziej martwi mnie jednak to że wszyscy chwalą pompy ciepła powietrzne a nikt jej nie ma w około komina :)

Skorzystaj ze stopki użytk. Cnc pompy ciepła, tam jest link z instalacjami na mapie moźe się ktoś trafi od Ciebie:cool:

Skorzystaj ze stopki użytk. Cnc pompy ciepła, tam jest link z instalacjami na mapie moźe się ktoś trafi od Ciebie:cool:

Jeśli chodzi o referencje to zawsze można popytać instalatorów - na pewno znajdzie się inwestor, który będzie się chciał podzielić uwagami i opiniami o użytkowaniu pomp ciepła - ta wiedza będzie dla zainteresowanych najcenniejsza.

Można również poszukać na stronie producentów urządzeń, czy pokazują swoje referencje.

Jeśli o kogoś zainteresuje podsyłam link do bazy referencji firmy Viessmann - link do referencji

Pozdrawiam!

Jestem po wycenie z firmą montującą Buderusa i polecili Logatherm Wpl 8 Ar za....36720. Łącznie z montażami, połączeniami i podłogówką (materiały i robocizna) wyszło 60920.

Lub na innej PC na Split 6000 taniej.

Jakieś opinie?

ile ty masz metrów powierzchni ze 20k więcej ode mnie?

a ja mam z odwiertami :p

za drogo

Jestem po wycenie z firmą montującą Buderusa i polecili Logatherm Wpl 8 Ar za....36720. Łącznie z montażami, połączeniami i podłogówką (materiały i robocizna) wyszło 60920.

To zbierz jeszcze ze dwie oferty na całość. A potem na kable i bojler.

Jak będziesz chciał wydać różnicę między PC a kablami, żeby w przyszłości płacić mniej za prąd, to wydaj pieniądze na PV (chociaż IMO bez dopłat PV się nie opłaca i lepiej zaoszczędzone złotówki przeznaczyć na szczytniejszy cel, jeżeli faktycznie je masz).

Ci, którzy na etapie planów decydują sie na PC to mogą zastanawiać się nad sensem komina. Komin dobrej marki "S" to koszt 2 tys PLN wiec czy to taki duży koszt w skali całej budowy? Zawsze można sobie kominek zamontowac, jak ktoś lubi...

To gratuluje, pewnie nalezysz do tych ktorzy wybuduwali 150m2 pod klucz za 200k :D

Mnie komin do kominka kosztowal lekko z 4tys a byl robiony po kosztach (bo wiem, ze kominka praktycznie w ogole uzywac nie bede) i nei byl to schiedel tylko pekabet.

To gratuluje, pewnie nalezysz do tych ktorzy wybuduwali 150m2 pod klucz za 200k :D

Mnie komin do kominka kosztowal lekko z 4tys a byl robiony po kosztach (bo wiem, ze kominka praktycznie w ogole uzywac nie bede) i nei byl to schiedel tylko pekabet.

Bo u nas wszystko tak się liczy. Taka "kreatywna księgowość". Nie ważne że murarz potem swoje weźmie, tynkarz coś dorzuci, panowie od dachu doliczą a i jakiś klinkier na wystający kikut potrzebny. Tyle kosztował wkład to tyle kosztuje komin i już.

Po pierwsze jeszcze nie wybudowałem, a po drugie czytaj do końca moje posty bo koszt komina na gotowo wyniósł mnie 3 tys PLN. Nie chcesz wieżyc to nie, ale jaki niby mam cel aby zaniżać ceny? Wiele osób buduje własnym sumptem i i koszta budowy są o wiele niższe - po to jest też to forum, aby obniżać koszta, a nie tylko ścielić komuś kasę i łudzić się że wszystko jest profesjonalnie wykonane.

Edytowane przez manwithnoname