Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla p-w, nowy dom

zuraw3

Recommended Posts

Czy ktoś miał styczność z firma Budotom koło Wrocławia?

Szukam obecnie sprawdzonej firmy do PC i nie mogę znaleźć innych opinii niż na ich stronie.

Będę wdzięczny za pomoc.

Ps - to żadna reklama, szukam tylko info, może być na priv :)

możesz brać to moja konkurencja, ale solidnie robią, lepiej oni niż jakiś partacz co zakłada w roku 10smieciuchów 10 eko groszków z podajnikiem i 2 pompy.

• Odpowiedzi 329
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam mam pytanie odnośnie doboru pompy ciepła powietrze woda ,

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zurawkach-g2-m51a5bee7db1e9

mam taki dom podłogówka po całości jakieś 110 m2 w garażu chcialbym zastosować grzejnik lub klimakonwektor .brak podłogówki

ocieplenie to fundament 5cm styroduru ściany pustak ceramika 29cm + steropian 15cm stropodach betonowy 10cm betonu +20cm steropianu na skosach i 30cm pijany otwarto komórkowej na prostym posadzka 10cm steropianu i wylewka 8cm okna o przenikalnośći 0.8kw/m2

rekuperacja na całym domu dodatkow bedę chciał wstawiać sobie na zime kominek typu koza taki dla kliamtu mógłby robić za ogrzewanie awaryjne w czasie braku pradu a na wakacje wynosiłbym go z domu dodam jeszcze że chiałbym grzać tylko w taryfie nocnej dom jest w okolicy Rzeszowa

Bez OZC nikt Tobie nie doradzi dokładnie, dom średnioocieplony jak na warunki forum ale to nie ma znaczenia w stosunku do pompy.

Tania taryfa jest w nocy i również w dzień (zazwyczaj 13-15)

Po co Tobie koza - awaryjnie? Koszt kzoy + komina to na pewno wyjdzie 4-5 tyś, czyli z 5 sezonów grzania pompą.

Bez OZC nikt Tobie nie doradzi dokładnie, dom średnioocieplony jak na warunki forum ale to nie ma znaczenia w stosunku do pompy.

Tania taryfa jest w nocy i również w dzień (zazwyczaj 13-15)

Po co Tobie koza - awaryjnie? Koszt kzoy + komina to na pewno wyjdzie 4-5 tyś, czyli z 5 sezonów grzania pompą.

Kominy mam już dwa kominy jeden w salonie i w kotłowni a koze to raczej zapale z dwa razy w roku ale jestem na nia zdecydowany

jestem z budowa domu na etapie tynków zostaje mi jeszcze podłoga ściany i górny strop do ocieplenia prosiłbym o jakieś podpowiedzieć czy z jakich materiałów mogę to wykonać aby było dobrze . Miałem ogrzewać dom piecem na ekogroszek ale nie dużo moge dołożyć do pompy więc sie nad nią zastanawiam tylko nie wiem czy 9kw wystarczy czy może 12 kw tutaj jest już różnica w cenie

Kominy mam już dwa kominy jeden w salonie i w kotłowni a koze to raczej zapale z dwa razy w roku ale jestem na nia zdecydowany

jestem z budowa domu na etapie tynków zostaje mi jeszcze podłoga ściany i górny strop do ocieplenia prosiłbym o jakieś podpowiedzieć czy z jakich materiałów mogę to wykonać aby było dobrze . Miałem ogrzewać dom piecem na ekogroszek ale nie dużo moge dołożyć do pompy więc sie nad nią zastanawiam tylko nie wiem czy 9kw wystarczy czy może 12 kw tutaj jest już różnica w cenie

wyepłnij formularz na stronie:

http://cncpompyciepla.pl/kalkulator/

i wklej link do wyniku zobaczymy co Ci wyjdzie na CO

premiero,

przy dobrym ocieplenu to byś potrzebował pompę 5 KW, kalbys od razu pozbuył się 2 kominów to miałbyś juz połowę pompy,

zrób wynik na kalkulatorze cnc i daj znać

Jak dobre ocieplenie musiałby mieć żeby wystarczyła pompa 5kW? Ja mam bardzo dobre i 7 kW będzie na styk, 5kW przy -20 stopniach będzie miała pewnie koło 3kW czyli prawie pasywniak:-)

Oto mój wynik

http://kalkulator.cncpompyciepla.pl/wynik/s1

Troszkę kominy kosztowały ale muszą już zostać może przydadzą się kiedyś ,

zastanawiam się teraz czy stosować bufor do pompy powietrze woda czy może zrobić grubszą wylewkę która będzie jako bufor dodam że zamierzam grzać w taryfie (w12).

która pompę polecilibyście mi do mojego domu i jak mógłbym jeszcze lepiej docieplić mój budynek .

mam duże przeszklenia od strony południowej i zachodniej dodatkowo trzy okna dachowe, zamierzam też założyć rolety zewnętrzne, i nadal się zastanawiam nad mocą pompy bo to dla mnie jest duże znaczenie jeżeli chodzi o koszty .

- czy stosować bufor do pompy powietrze woda czy może zrobić grubszą wylewkę

- która pompę polecilibyście mi do mojego domu i jak mógłbym jeszcze lepiej docieplić mój budynek,

- mam duże przeszklenia od strony południowej i zachodniej dodatkowo trzy okna dachowe, zamierzam też założyć rolety zewnętrzne,

- nadal się zastanawiam nad mocą pompy bo to dla mnie jest duże znaczenie jeżeli chodzi o koszty .

Robiąc profesjonalne OZC - będziesz znał odpowiedzi na Twoje pytania

Witam, pozostawiłem sobie do wyboru 4 PC, jeżeli ktoś może coś o nich powiedzieć i wymienić doświadczenia to zapraszam :)

1. NIBE SPLIT AMS10-8kW (wew.HK 200S )

2. Panasonic T-CAP 9kW KIT-WXC09H3E5

3. Panasonic T-CAP 9kW WH-SXC09H3E5 / WH-UX09HE5

4. Daikin Altherma 8kW EHVH08S18CB3V + ERLQ008CV3

Parę pytań:

Kiedy potrzebny jest bufor przy PC?

Jakie mogą być negatywne efekty nie zamontowania tzw 2 strefy grzewczej w domu z poddaszem użytkowym gdzie na górze są sypialnie ?

Co się dzieje jeżeli np. zamontujemy PC 9 kW w domu, który okaże się, że finalnie potrzebuje np. 6 kW?

Lepsze są PC 1 faz czy 3 faz - i czym się różnią?

Zawory trójdrogowe są potrzebne zawsze kiedy chcemy ogrzać dom i wodę czy tylko np. jak chcemy cyrkulację ciepłej wody?

I tak na koniec - które z ww PC dają najdłużej radę na mrozach, bez załączania grzałek?

Czy ktoś miał styczność z firma Budotom koło Wrocławia?

Szukam obecnie sprawdzonej firmy do PC i nie mogę znaleźć innych opinii niż na ich stronie.

Będę wdzięczny za pomoc.

Ps - to żadna reklama, szukam tylko info, może być na priv :)

U mnie montowali T-CAP 9kw w wersji super cichej w ub. roku. Póki co wszystko w porządku. Sama instalacja poszła bardzo sprawnie (choć spora odległość). Co do serwisu trudno mi powiedzieć bo wszystko działa jak należy (obym nie zapeszył), ale jak mam jakieś pytania (np. zmiana ustawień itp) to dzwonię lub piszę do właściciela i zawsze uzyskuję pomoc. Ogólnie jestem zadowolony.

Edytowane przez arti75

gdy instrukcja montażu tego wymaga

Jakie mogą być negatywne efekty nie zamontowania tzw 2 strefy grzewczej w domu z poddaszem użytkowym gdzie na górze są sypialnie ?

Daikima to ciekawie zrobione . w innych przypadkach bez znaczenia.

Co się dzieje jeżeli np. zamontujemy PC 9 kW w domu, który okaże się, że finalnie potrzebuje np. 6 kW?

Będzie więcej taktować

podobnie jak piekarnik

Zawory trójdrogowe są potrzebne zawsze kiedy chcemy ogrzać dom i wodę czy tylko np. jak chcemy cyrkulację ciepłej wody?

nie ma związku z cyrkulacją cwu

I tak na koniec - które z ww PC dają najdłużej radę na mrozach, bez załączania grzałek?

Kazda da radę bez grzałek gdy będzie odpowiednio mocna

Witam, pozostawiłem sobie do wyboru 4 PC, jeżeli ktoś może coś o nich powiedzieć i wymienić doświadczenia to zapraszam :)

Porównaj te maszyny przy -15 C

Panasonik T-cap 9 to całkiem inna maszyna niż alterma 8

te cyferki oznaczają co innego

Edytowane przez fachman19

gdy instrukcja montażu tego wymaga

Daikima to ciekawie zrobione . w innych przypadkach bez znaczenia.

Będzie więcej taktować

podobnie jak piekarnik

nie ma związku z cyrkulacją cwu

Kazda da radę bez grzałek gdy będzie odpowiednio mocna

Dzięki!

Możesz tylko dokładniej opisać zagadnienie co do 2 stref? Bo nie za bardzo rozumiem.

Oto mój wynik

http://kalkulator.cncpompyciepla.pl/wynik/s1

Troszkę kominy kosztowały ale muszą już zostać może przydadzą się kiedyś ,

zastanawiam się teraz czy stosować bufor do pompy powietrze woda czy może zrobić grubszą wylewkę która będzie jako bufor dodam że zamierzam grzać w taryfie (w12).

która pompę polecilibyście mi do mojego domu i jak mógłbym jeszcze lepiej docieplić mój budynek .

mam duże przeszklenia od strony południowej i zachodniej dodatkowo trzy okna dachowe, zamierzam też założyć rolety zewnętrzne, i nadal się zastanawiam nad mocą pompy bo to dla mnie jest duże znaczenie jeżeli chodzi o koszty .

Przy tym zapotrzebowaniu opcji jest sporo, to że chcesz grzać w G12w to trzeba wziąć pod uwagę i dobrać z lekkim zapasem.

Na chwilę obecną takie najpopularniejsze opcje to:

1. Panasonic SDC 9kW 1F moc przy -20st..C 5,5kW

2. Samsung EHS TDM 9kW moc przy -20st..C 6kW

3. Daikin 8kW all in one moc przy -20st..C około 4kW

4. Panasonic T-CAP 9kW moc przy -20st..C 8,9kW

Daikin najsłabszy z nich wszystkich, a T-CAP bardzo mocny no i będzie najdroższy.

Ceny w razie czego na meila.

Parę pytań:

Opcja 2 i 3 to to samo urządzenie.

Moc pompy NIBE bardzo mocno spada wraz ze spadkiem temp przy -20st.C ma około 4,2kW więc szału nie ma.

Co do bufora to przy pompach ciepła tym bardziej inwerterowych buforów jako magazynów energii się nie używa, montuje się sprzęgła hydrauliczne dla rozdzielenia obiegów, wyrównania przepływu oraz możliwości sterowania osobno temperaturą na górze i na dole.

Przy tym zapotrzebowaniu opcji jest sporo, to że chcesz grzać w G12w to trzeba wziąć pod uwagę i dobrać z lekkim zapasem.

Na chwilę obecną takie najpopularniejsze opcje to:

1. Panasonic SDC 9kW 1F moc przy -20st..C 5,5kW

2. Samsung EHS TDM 9kW moc przy -20st..C 6kW

3. Daikin 8kW all in one moc przy -20st..C około 4kW

4. Panasonic T-CAP 9kW moc przy -20st..C 8,9kW

Daikin najsłabszy z nich wszystkich, a T-CAP bardzo mocny no i będzie najdroższy.

Ceny w razie czego na meila.

Witam za decydowłem że na podłogę dam 10 cm steropianu i 12 cm wylewki z mixokreta na górze 5cm steropianu i 8 cm wylewki,nie mogę dać więcej styropianu bo będę miał za misko .

Pozostałe ocieplenie zostanie czyli 15 cm steropianu na ściany zew.i około 25cm steropianu na stropodach,

Teraz tak zastanawiam się czy jest potrzebne mi sprzęgło czy po wyjściu z zaworu trójdrożnego prost w rozdzielacz i czy zastosować dwa rozdzielacze góra i dół czy tylko jeden .

Co myślicie o pompie Lg 9 kw mam dobrą cenę na ta pompę czy dalej szukać jakiejś oferty na Panasonic ?