NC_PC 22.01.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Czy ktoś miał styczność z firma Budotom koło Wrocławia? Szukam obecnie sprawdzonej firmy do PC i nie mogę znaleźć innych opinii niż na ich stronie. Będę wdzięczny za pomoc. Ps - to żadna reklama, szukam tylko info, może być na priv możesz brać to moja konkurencja, ale solidnie robią, lepiej oni niż jakiś partacz co zakłada w roku 10smieciuchów 10 eko groszków z podajnikiem i 2 pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAZ1719515782 22.01.2018 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Kurczę, pełna kultura, szacun! Szukam każdego po kolei, sprawdzam, dopytuje i powoli obraz co do PC się rozjaśnia i wyostrza - pozytywnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiero000 24.01.2018 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Witam mam pytanie odnośnie doboru pompy ciepła powietrze woda ,https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zurawkach-g2-m51a5bee7db1e9mam taki dom podłogówka po całości jakieś 110 m2 w garażu chcialbym zastosować grzejnik lub klimakonwektor .brak podłogówki ocieplenie to fundament 5cm styroduru ściany pustak ceramika 29cm + steropian 15cm stropodach betonowy 10cm betonu +20cm steropianu na skosach i 30cm pijany otwarto komórkowej na prostym posadzka 10cm steropianu i wylewka 8cm okna o przenikalnośći 0.8kw/m2rekuperacja na całym domu dodatkow bedę chciał wstawiać sobie na zime kominek typu koza taki dla kliamtu mógłby robić za ogrzewanie awaryjne w czasie braku pradu a na wakacje wynosiłbym go z domu dodam jeszcze że chiałbym grzać tylko w taryfie nocnej dom jest w okolicy Rzeszowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 24.01.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Bez OZC nikt Tobie nie doradzi dokładnie, dom średnioocieplony jak na warunki forum ale to nie ma znaczenia w stosunku do pompy.Tania taryfa jest w nocy i również w dzień (zazwyczaj 13-15)Po co Tobie koza - awaryjnie? Koszt kzoy + komina to na pewno wyjdzie 4-5 tyś, czyli z 5 sezonów grzania pompą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiero000 24.01.2018 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Bez OZC nikt Tobie nie doradzi dokładnie, dom średnioocieplony jak na warunki forum ale to nie ma znaczenia w stosunku do pompy. Tania taryfa jest w nocy i również w dzień (zazwyczaj 13-15) Po co Tobie koza - awaryjnie? Koszt kzoy + komina to na pewno wyjdzie 4-5 tyś, czyli z 5 sezonów grzania pompą. Kominy mam już dwa kominy jeden w salonie i w kotłowni a koze to raczej zapale z dwa razy w roku ale jestem na nia zdecydowany jestem z budowa domu na etapie tynków zostaje mi jeszcze podłoga ściany i górny strop do ocieplenia prosiłbym o jakieś podpowiedzieć czy z jakich materiałów mogę to wykonać aby było dobrze . Miałem ogrzewać dom piecem na ekogroszek ale nie dużo moge dołożyć do pompy więc sie nad nią zastanawiam tylko nie wiem czy 9kw wystarczy czy może 12 kw tutaj jest już różnica w cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 24.01.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Kominy mam już dwa kominy jeden w salonie i w kotłowni a koze to raczej zapale z dwa razy w roku ale jestem na nia zdecydowany jestem z budowa domu na etapie tynków zostaje mi jeszcze podłoga ściany i górny strop do ocieplenia prosiłbym o jakieś podpowiedzieć czy z jakich materiałów mogę to wykonać aby było dobrze . Miałem ogrzewać dom piecem na ekogroszek ale nie dużo moge dołożyć do pompy więc sie nad nią zastanawiam tylko nie wiem czy 9kw wystarczy czy może 12 kw tutaj jest już różnica w cenie wyepłnij formularz na stronie: http://cncpompyciepla.pl/kalkulator/ i wklej link do wyniku zobaczymy co Ci wyjdzie na CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 25.01.2018 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 premiero, przy dobrym ocieplenu to byś potrzebował pompę 5 KW, kalbys od razu pozbuył się 2 kominów to miałbyś juz połowę pompy, zrób wynik na kalkulatorze cnc i daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 25.01.2018 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 premiero, przy dobrym ocieplenu to byś potrzebował pompę 5 KW, kalbys od razu pozbuył się 2 kominów to miałbyś juz połowę pompy, zrób wynik na kalkulatorze cnc i daj znać Jak dobre ocieplenie musiałby mieć żeby wystarczyła pompa 5kW? Ja mam bardzo dobre i 7 kW będzie na styk, 5kW przy -20 stopniach będzie miała pewnie koło 3kW czyli prawie pasywniak:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiero000 25.01.2018 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Oto mój wynik http://kalkulator.cncpompyciepla.pl/wynik/s1Troszkę kominy kosztowały ale muszą już zostać może przydadzą się kiedyś ,zastanawiam się teraz czy stosować bufor do pompy powietrze woda czy może zrobić grubszą wylewkę która będzie jako bufor dodam że zamierzam grzać w taryfie (w12).która pompę polecilibyście mi do mojego domu i jak mógłbym jeszcze lepiej docieplić mój budynek .mam duże przeszklenia od strony południowej i zachodniej dodatkowo trzy okna dachowe, zamierzam też założyć rolety zewnętrzne, i nadal się zastanawiam nad mocą pompy bo to dla mnie jest duże znaczenie jeżeli chodzi o koszty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.01.2018 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Oto mój wynik http://kalkulator.cncpompyciepla.pl/wynik/s1 To jakieś powiązane przedsięwzięcia, czy ktoś tu kogoś piraci? Ciepło Właściwie - jak i za ile ogrzewać /> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 25.01.2018 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 - czy stosować bufor do pompy powietrze woda czy może zrobić grubszą wylewkę - która pompę polecilibyście mi do mojego domu i jak mógłbym jeszcze lepiej docieplić mój budynek, - mam duże przeszklenia od strony południowej i zachodniej dodatkowo trzy okna dachowe, zamierzam też założyć rolety zewnętrzne, - nadal się zastanawiam nad mocą pompy bo to dla mnie jest duże znaczenie jeżeli chodzi o koszty . Robiąc profesjonalne OZC - będziesz znał odpowiedzi na Twoje pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAZ1719515782 25.01.2018 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Witam, pozostawiłem sobie do wyboru 4 PC, jeżeli ktoś może coś o nich powiedzieć i wymienić doświadczenia to zapraszam 1. NIBE SPLIT AMS10-8kW (wew.HK 200S ) 2. Panasonic T-CAP 9kW KIT-WXC09H3E5 3. Panasonic T-CAP 9kW WH-SXC09H3E5 / WH-UX09HE5 4. Daikin Altherma 8kW EHVH08S18CB3V + ERLQ008CV3 Parę pytań: Kiedy potrzebny jest bufor przy PC? Jakie mogą być negatywne efekty nie zamontowania tzw 2 strefy grzewczej w domu z poddaszem użytkowym gdzie na górze są sypialnie ? Co się dzieje jeżeli np. zamontujemy PC 9 kW w domu, który okaże się, że finalnie potrzebuje np. 6 kW? Lepsze są PC 1 faz czy 3 faz - i czym się różnią? Zawory trójdrogowe są potrzebne zawsze kiedy chcemy ogrzać dom i wodę czy tylko np. jak chcemy cyrkulację ciepłej wody? I tak na koniec - które z ww PC dają najdłużej radę na mrozach, bez załączania grzałek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti75 25.01.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Czy ktoś miał styczność z firma Budotom koło Wrocławia? Szukam obecnie sprawdzonej firmy do PC i nie mogę znaleźć innych opinii niż na ich stronie. Będę wdzięczny za pomoc. Ps - to żadna reklama, szukam tylko info, może być na priv U mnie montowali T-CAP 9kw w wersji super cichej w ub. roku. Póki co wszystko w porządku. Sama instalacja poszła bardzo sprawnie (choć spora odległość). Co do serwisu trudno mi powiedzieć bo wszystko działa jak należy (obym nie zapeszył), ale jak mam jakieś pytania (np. zmiana ustawień itp) to dzwonię lub piszę do właściciela i zawsze uzyskuję pomoc. Ogólnie jestem zadowolony. Edytowane 25 Stycznia 2018 przez arti75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.01.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Kiedy potrzebny jest bufor przy PC? gdy instrukcja montażu tego wymaga Jakie mogą być negatywne efekty nie zamontowania tzw 2 strefy grzewczej w domu z poddaszem użytkowym gdzie na górze są sypialnie ? Daikima to ciekawie zrobione . w innych przypadkach bez znaczenia. Co się dzieje jeżeli np. zamontujemy PC 9 kW w domu, który okaże się, że finalnie potrzebuje np. 6 kW? Będzie więcej taktować Lepsze są PC 1 faz czy 3 faz - i czym się różnią? podobnie jak piekarnik Zawory trójdrogowe są potrzebne zawsze kiedy chcemy ogrzać dom i wodę czy tylko np. jak chcemy cyrkulację ciepłej wody? nie ma związku z cyrkulacją cwu I tak na koniec - które z ww PC dają najdłużej radę na mrozach, bez załączania grzałek? Kazda da radę bez grzałek gdy będzie odpowiednio mocna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.01.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 [ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.01.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Witam, pozostawiłem sobie do wyboru 4 PC, jeżeli ktoś może coś o nich powiedzieć i wymienić doświadczenia to zapraszam 1. NIBE SPLIT AMS10-8kW (wew.HK 200S ) 2. Panasonic T-CAP 9kW KIT-WXC09H3E5 3. Panasonic T-CAP 9kW WH-SXC09H3E5 / WH-UX09HE5 4. Daikin Altherma 8kW EHVH08S18CB3V + ERLQ008CV3 Porównaj te maszyny przy -15 C Panasonik T-cap 9 to całkiem inna maszyna niż alterma 8 te cyferki oznaczają co innego Edytowane 25 Stycznia 2018 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAZ1719515782 25.01.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 gdy instrukcja montażu tego wymaga Daikima to ciekawie zrobione . w innych przypadkach bez znaczenia. Będzie więcej taktować podobnie jak piekarnik nie ma związku z cyrkulacją cwu Kazda da radę bez grzałek gdy będzie odpowiednio mocna Dzięki! Możesz tylko dokładniej opisać zagadnienie co do 2 stref? Bo nie za bardzo rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 25.01.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Oto mój wynik http://kalkulator.cncpompyciepla.pl/wynik/s1 Troszkę kominy kosztowały ale muszą już zostać może przydadzą się kiedyś , zastanawiam się teraz czy stosować bufor do pompy powietrze woda czy może zrobić grubszą wylewkę która będzie jako bufor dodam że zamierzam grzać w taryfie (w12). która pompę polecilibyście mi do mojego domu i jak mógłbym jeszcze lepiej docieplić mój budynek . mam duże przeszklenia od strony południowej i zachodniej dodatkowo trzy okna dachowe, zamierzam też założyć rolety zewnętrzne, i nadal się zastanawiam nad mocą pompy bo to dla mnie jest duże znaczenie jeżeli chodzi o koszty . Przy tym zapotrzebowaniu opcji jest sporo, to że chcesz grzać w G12w to trzeba wziąć pod uwagę i dobrać z lekkim zapasem. Na chwilę obecną takie najpopularniejsze opcje to: 1. Panasonic SDC 9kW 1F moc przy -20st..C 5,5kW 2. Samsung EHS TDM 9kW moc przy -20st..C 6kW 3. Daikin 8kW all in one moc przy -20st..C około 4kW 4. Panasonic T-CAP 9kW moc przy -20st..C 8,9kW Daikin najsłabszy z nich wszystkich, a T-CAP bardzo mocny no i będzie najdroższy. Ceny w razie czego na meila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 25.01.2018 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Witam, pozostawiłem sobie do wyboru 4 PC, jeżeli ktoś może coś o nich powiedzieć i wymienić doświadczenia to zapraszam 1. NIBE SPLIT AMS10-8kW (wew.HK 200S ) 2. Panasonic T-CAP 9kW KIT-WXC09H3E5 3. Panasonic T-CAP 9kW WH-SXC09H3E5 / WH-UX09HE5 4. Daikin Altherma 8kW EHVH08S18CB3V + ERLQ008CV3 Parę pytań: Kiedy potrzebny jest bufor przy PC? Jakie mogą być negatywne efekty nie zamontowania tzw 2 strefy grzewczej w domu z poddaszem użytkowym gdzie na górze są sypialnie ? Co się dzieje jeżeli np. zamontujemy PC 9 kW w domu, który okaże się, że finalnie potrzebuje np. 6 kW? Lepsze są PC 1 faz czy 3 faz - i czym się różnią? Zawory trójdrogowe są potrzebne zawsze kiedy chcemy ogrzać dom i wodę czy tylko np. jak chcemy cyrkulację ciepłej wody? I tak na koniec - które z ww PC dają najdłużej radę na mrozach, bez załączania grzałek? Opcja 2 i 3 to to samo urządzenie. Moc pompy NIBE bardzo mocno spada wraz ze spadkiem temp przy -20st.C ma około 4,2kW więc szału nie ma. Co do bufora to przy pompach ciepła tym bardziej inwerterowych buforów jako magazynów energii się nie używa, montuje się sprzęgła hydrauliczne dla rozdzielenia obiegów, wyrównania przepływu oraz możliwości sterowania osobno temperaturą na górze i na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiero000 26.01.2018 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Przy tym zapotrzebowaniu opcji jest sporo, to że chcesz grzać w G12w to trzeba wziąć pod uwagę i dobrać z lekkim zapasem. Na chwilę obecną takie najpopularniejsze opcje to: 1. Panasonic SDC 9kW 1F moc przy -20st..C 5,5kW 2. Samsung EHS TDM 9kW moc przy -20st..C 6kW 3. Daikin 8kW all in one moc przy -20st..C około 4kW 4. Panasonic T-CAP 9kW moc przy -20st..C 8,9kW Daikin najsłabszy z nich wszystkich, a T-CAP bardzo mocny no i będzie najdroższy. Ceny w razie czego na meila. Witam za decydowłem że na podłogę dam 10 cm steropianu i 12 cm wylewki z mixokreta na górze 5cm steropianu i 8 cm wylewki,nie mogę dać więcej styropianu bo będę miał za misko . Pozostałe ocieplenie zostanie czyli 15 cm steropianu na ściany zew.i około 25cm steropianu na stropodach, Teraz tak zastanawiam się czy jest potrzebne mi sprzęgło czy po wyjściu z zaworu trójdrożnego prost w rozdzielacz i czy zastosować dwa rozdzielacze góra i dół czy tylko jeden . Co myślicie o pompie Lg 9 kw mam dobrą cenę na ta pompę czy dalej szukać jakiejś oferty na Panasonic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts