Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy strop w adaptowanym garażu

Recommended Posts

Dzień dobry,

Jestem w trakcie adaptacji garażu (1360x660) na dom jednorodzinny jednopiętrowy. Garaż z pustaków, 90m2, dach z drewnianą konstrukcją. Mam dylemat dotyczący planowanego nowego stropu. Zależy mi na możliwie maksymalnym wykorzystaniu istniejącego budynku oraz posiadam skromny budżet. Ze względu na ograniczoną wysokość i walory akustyczne myślałam o stropie monolitycznym. Obecna konstrukcja sugeruje drewniany.

Czy monolityczna konstrukcja w środku (coś w rodzaju "klatki" i słupów wspierających strop) może być alternatywą, czy przy niepewnych fundamentach lepiej nie kombinować w tę stronę? W garażu były trzymane maszyny ogrodnicze.

Która operacja będzie mniej skomplikowana i finansowo korzystniejsza? Która zapewni komfort użytkowania? Czy strop może opierać się częściowo na istniejących belkach? Czy można je usunąć?

Proszę o wszelkie porady i sugestie. Sama nie mam żadnego doświadczenia

DSC_1815.jpg

Nie robić stropu monolitycznego ze względu na niewiadomą jakość i nośność fundamentów.

Zrobić strop drewniany z belek stropowych opartych na widocznych drewnianych oczepach ścian zewnętrznych widocznych pod murłatą.

Na belkach stropowych zwykłe płyty OSB.

Pod nimi można zastosować także jakieś poszycie co pozwoli na umieszczenie pomiędzy nimi wełny i podniesienie walorów akustycznych.

Na stworzonym w ten sposób poddaszu czy strychu można swobodnie składować różne materiały.