piotr_doit 14.08.2017 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 Witam wszystkich. Za niecałe dwa tygodnie planuje rozpocząć remont pokoju. Oprócz podstawowych czynności remontowych (malowanie, cyklinowanie) planuję postawić ściankę działową. Na początku kilka podstawowych informacji. Pokój jest w wymiarach 4m x 5m. Wysokość sufitu to 315 cm (stara kamienica). Zwracam się do Was z prośbą o udzielenie rady, wskazówek jak się do tego zabrać. Zadaniem ścianki, którą planuję postawić jest podział pokoju na część do spania (sypialnia) oraz część telewizyjną. Chciałbym żeby ścianka miała wymiary - 240 cm szer / 260 cm wysokość / 20 cm grubości (max) . Dodatkowo chciałbym, aby ścianka nie łączyła się sufitem, a tylko z jedną ścianą (chodzi o cyrkulację powietrza i światło). Kolejnym zdaniem ścianki jest przymocowanie z jednej strony oświetlenia na zdjęcia, a z drugiej telewizora (55 cali) wraz z głośnikami i może jakąś niedużą półką. Dodam tylko, że chodzi mi o radę jak taką*ściankę wybudować, a nie jak rozplanować podział ww. części. Poniżej przesyłam pytania: 1. Czy ścianka o takiej wielkości może nie łączyć się z sufitem i będzie stabilna? (zależy mi na tym, żeby się nie łączyła z sufitem, aby światło dzienne przechodziło do strefy salonowej). 2. Jeśli nie jest to możliwe, to czy można połączyć ściankę z sufitem za pomocą filarów odchodzących od ścianki do sufitu (zbudowanych z tego samego materiału co ścianka)? 3. Jeśli jest to możliwe, to z jakich materiałów ją wykonać? Do tej pory zastanawiałem się nad trzema opcjami - płyty osb + k-g, bloczki z gazobetonu ytong albo solbet, bloczki porotherm i płyty laminowane (meblowe). 4. Czy konieczne jest przy budowie ścianki bez łączenia z sufitem, zakotwienie jej w jakiś sposób? Jeśli tak, to w jaki? Dodatkowo w załącznikach przesyłam: - plan pokoju naszkicowany odręcznie przeze mnie, - opcje ścianek, na które z bólem sercem zaakceptuję, - zdjęcie ścianki, która byłaby idealna (z tym, że w innych wymiarach). Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.08.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 (edytowane) Ściana musi być porządnie związana ze ścianą do której będzie przylegać.Najlepiej wymurować ją z betonu komórkowego.W dwóch miejscach czyli na środku oraz na samej górze należy związać ją ze ścianą stojącą prostopadle.Najlepiej zrobić to wiercąc otwór i wkładając zbrojenie lub wykuwając większy otwór i wmurowując prostopadle cegłę itp. Jeśli ścianka z lżejszego materiału czyli płyty gk na stelażu to aby zawiesić na niej cokolwiek najlepiej oprócz związania początkowego stelaża należy na końcu zaplanować słup związany z podłogą i stropem. Edytowane 20 Sierpnia 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nankatsu 21.08.2017 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) Nie musi się łączyć z sufitem i w wielu technologiach ścian działowych się nie łączy na sztywno od góry (np. w ceramice). Ścianka musi być w sposób trwały dołączona do ściany nośnej. U mnie to jest wykonane poprzez podkucie moderowano w ścianie nośnej, bodajże co trzeci albo czwarty rząd. Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez Tomaszs131 Lokowanie produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts