Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

układanie płytek - kilka pytań

coachu13

Recommended Posts

1. Czy ma znaczenie, że podłoga na początek później ściany, czy można na odwrót ?

2. Czy w przypadku stosowania tych samych kafelek na dużej powierzchni w kilku pomieszczeniach zawsze w przejściu i tak nacinać dylatację ?

3. Przy stosowaniu różnych kafelek w różnych pomieszczeniach, gdy jeszcze nie ma ościeżnic i drzwi - jak określić, w którym miejscu mają się kończyć płytki w danym pomieszczeniu żeby potem nie było ich widać w drugim pomieszczeniu z pod drzwi ?

Powitać. 1. Jest wiele opini co do kładzenia płytek ściana czy podłoga... To zależy od wielu czynników ale przede wszystkim od przeznaczenia pomieszczenia, płytkarza, jak i frontów robót(jesli np w tym samym czasie robią sufit regipsiarze itd). Ja na Twoim miejscu zacząłbym od ścian z tym,że możesz zostawić dolny rząd, więc zacznij od listwy startowej, po skończeniu ścian połóż podłogę, i ten dolny rząd płytek docinaj do podłogowych z uwzględnieniem +-3mm luzu od podłogi(podłoga jak i ściany pracują więc unikniesz w przyszłości spękań płytek a te 3mm ładnie przykryje silikon). Oczywiście ja np czasami kładę całe ściany a na koniec podłogę, jednak jak w/w jest to uwarunkowane przeznaczeniem pomieszczenia(łazienka, garaż, podłogówka itd)...

2. Dylatację robisz wszędzie tam gdzie są dylatacje w posadzce, są oczywiście sposoby i patenty na położenie płytek bez zabawy w dylatację ale jest to bardziej kosztowne:cool:

3. Płytki mają się łączyć dokładnie pod drzwiami, czyli musisz uwzględnić jakie będziesz miał ościeżnice, jeśli regulowane to w miejscu w którą stronę otwierają się drzwi łączysz je 1cm od ściany i wychodzi łączenie pod drzwiami,że przy zamkniętych drzwiach z każdej strony nie zobaczysz łączenia płytek... pozdrawiam Kuba

• 2 weeks później...

Podłączę się w temacie narożników zewnętrznych:

1. czy układa się jeszcze łazienki na listwach? bo tak chce mi to zrobić fliziarz

2. czy bezlistwowo, jest metoda, że szlifuje się na ostro pod kątem 45st. 2 płytki i dokłada bezfugowo? Tak chciał niby zrobić nam fliziarz, ale pokazał, że płytka się strzępi i dlatego się trzeba listew...

3. czy jednak bezlistwowo, szflifuje się nie na ostro, ale zostawia się 0.5-1mm (żeby się brzeg nie postrzępił) po czym daje się tam fugę -fliziarz gada, że tak się nie robi, że tak będzie brzydko i że lepiej listwy - co o tym sądzić?

Tak można również szlifować do 45st. Jeśli chodzi o mnie, to flizowanie gresu na 45st jest droższe niż w przypadku glazury(twardość płytki itd...), ciężko jest tak doradzić, nie rozmawiając z inwestorem, nie widząc projektu(o ile jest) i nie widząc płytek. Moim zdaniem listwy są praktyczniejsze i estetyczniejsze. Sam byłem przeciwnikiem listew do puki nie pracowałem na zachodzie, otóż tutaj w 99% montuje się listwy narożne a 90% są ze stali nierdzewnej a reszta to plastik i aluminium. Są różne rodzaje, listew, półokrągłe, kwadratowe, L, gładkie jak i szczotkowane. Jeśli ja miałbym do wyboru szlif czy listwa plastikowa, wybrałbym szlif, ale ja jestem zdania,że jeżeli listwa to tylko z nierdzewki. Wracając do pytania, to powinno się min 1 mm zeszlifować płytkę od krawędzi i na łączeniu w narożniku zewnętrznym obowiązkowo wąska fuga, wzmacnia ona łączenie ale i estetyczniej to wygląda. Pozdrawiam

... powinno się min 1 mm zeszlifować płytkę od krawędzi i na łączeniu w narożniku zewnętrznym obowiązkowo wąska fuga, wzmacnia ona łączenie ale i estetyczniej to wygląda. Pozdrawiam
Dzięki! A nasz fachowiec zrobił gres ostro jako argument że odpryskuje i dlatego nie da się ułożyć naroża zewn. bez listwy :) Jak się dokładniej przyjrzałam w salonie łazienek, to dostrzegłam, że wcale nie jest tam tak idealnie :o

Fachowcy "czarują swoich klientów" mówiąc,że tak się nie da, ponieważ gres jest twardą płytką i w takich sytuacjach jak szlif bardziej podatną na "odpryski"ale i jest to bardziej praco i czasochłonne. Powinno się to robić przecinarką wodną z odpowiednią do tego tarczą, co niektórzy zaraz napiszą,że power jestem, to już jest wyższa klasa ale i kosztuje... Często się zdarza tak,że po "dużej" budowie taka tarcza nadaje się do śmieci, dlatego jest to wyższa cena usługi niż w przypadku glazury. W salonie łazienek, nie bardzo się przykładają do jakości wykonania, ponieważ za jakiś czas wchodzi coś nowego i taka ekspozycja idzie pod młotek. Sam też miałem propozycję, od "popularnego salonu z płytkami" na wykonanie 7 ekspozycji, ale jak powiedziałem ile mi to zajmie czasu to powiedzieli,że wezmą kogoś innego bo tam nie trzeba się przykładać i za jakiś czas wszystko pójdzie pod młotek...

Można układać gres szlifując go pod kątem 45* ale po pierwsze trzeba zainwestować w droższą tarcze a to już ok 100 PLN a po drugie to faktycznie szlifuje się zostawiając 1 mm przed końcem szkliwa. Razem z fugą powstaje zaokrąglenie lub kąt 45*.

Jest to kwestja wprawy i chęci bo bez odpowiedniego sprzętu to żmudna zegarmistrzowska robota ale też można.

2. Dylatację robisz wszędzie tam gdzie są dylatacje w posadzce, są oczywiście sposoby i patenty na położenie płytek bez zabawy w dylatację ale jest to bardziej kosztowne:cool:

Witam bardziej kosztowne tzn ile podpowiesz ,podlinkujesz jakis system bo jestem zainteresowany, mam na parterze salon otwarty na kuchnie jadalnie i holl o niezbyt regularnym kształcie prawie 80m2 chcę położyć jakieś wielgachne płytki i nie przejmować się dylatacjami. Pozdrawiam.