inż. Mamoń 14.08.2017 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 Układam na tarasie płytki klinkierowe 30 x 30 cm. Podłoże betonowe ma trochę nierówności. Grubość warstwy kleju wychodzi 15 mm czyli górna granica dla tego kleju. Jednak układanie płytek przy tej grubości jest kłopotliwe. Czy mogę najpierw TYM KLEJEM trochę wyrównać podłoże aby w drugim podejściu przykleić płytki na warstwę 5 mm? Chodzi o to czy druga warstwa zwiąże się z tą pierwszą wyrównującą? Czytałem instrukcję i jest tam napisane Szeroki zakres grubości warstwy kleju (2-15 mm) pozwala na cienkowarstwowe przyklejanie okładzin na nierównym podłożu, poprzedzone szpachlowaniem wyrównującymNie rozumiem czy to szpachlowanie wyrównujące jest przy użyciu właśnie tego kleju tak jak opisałem czy też przy użyciu innych specjalnych zapraw. Szukałem też innych zapraw, które mogą by użyte do wyrównania podłoża, ale większość ma napisane, że po wykonaniu wyrównania trzeba odczekać wiele dni aby możliwe było klejenie płytek. Czy jest jakaś zaprawa, którą można użyć i potem przyklejać płytki po przykładowo 24 godzinach a nie po tygodniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.08.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Ja nierówności szpachlowałem zaprawą Cekol ZW-04 a dopiero na to dawałem izolację przeciw-wodną i płytki klinkierowe na klej.Na niej można układać płytki po ok 48 godzinach. Cienkowarstwowe klejenie to na pewno nie jest grubość 15mm więc możesz być raczej pewnym że pod pojęciem szpachlowania wyrównującego producent ma na myśli zaprawę klejową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts