Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wnęka w kuchni

Krakers1902

Recommended Posts

Witam,

Drodzy użytkownicy, potrzebuję pomocy!

W mojej przyszłej kuchni posiadam wnękę (ok. 30cm) i nie wiem co z nią zrobić.

Niestety jest to spowodowane kominem który przechodzi obok kuchni.

Waszym zdaniem powinienem wyrównać do poziomu komina, stracić 30cm i wtedy postawić lodówkę przy ścianie

czy może zostawić wnękę i pomyśleć nad jakąś szafką/półką a lodówkę postawić w innym miejscu?

Bardzo proszę o jakieś rady! W załączniku projekt aby lepiej zobrazować w czym problem.

wnekkaaa.jpgwneekkaa.jpg

dobuduj ściankę zasłaniająca wejście do łazienki i przy niej ustaw lodówkę. Skróć wówczas nieco barek (do 160 cm)

we wnęce ustaw szafkę na toster, mikser.

d3ca15497d29da14gen.jpg

http://i.deccoria.strefa.com.pl/files/32897/94971/bigf54ebf1e562f4892a32ee756a4dff82b.jpg

Zrobiłem wizualizację pomysłu użytkownika "Elfir" i muszę przyznać że wygląda to całkiem nieźle.

Mam również dwa krótkie pytania:

Ile minimum cm potrzebuję w kuchni pomiędzy "barkiem/wysepką" a blatem (od ściany)?

Kładę gres szkliwiony w przedpokoju + jadalni i zastanawiam się, czy w kuchni również położyć taki sam gres (gdzieś w tv mówili że jednolita powierzchnia optycznie powiększa pomieszczenia, czy może w kuchni położyć inną terakotę?kuchnia.jpg

Edytowane przez Krakers1902
dodanie załącznika

widok na sedes po otwarciu drzwi nie jest specjalnie dekoracyjnym elementem salonu.

Dlatego radze jednak postawić tę ściankę.

Minimalna szerokość to imho 100 cm. Wygodna 120 cm (jeśli pod barkiem będą szafki otwierane w stronę kuchni).

Ja na rysunku zakładałam 125 cm i barek 40 cm szerokości.

Ogólnie licząc od ściany byłoby 60+60+40+120 (narożna) i pod oknem 60 cm +60 cm zmywarka (lub 45 cm) +5 cm blenda pozwalająca na otwieranie mebli bez haczenia o sąsiednie szafki.