Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupowa stacja transformatorowa - przepisy

Recommended Posts

Witam

Mam na oku działkę ok 1600m w narożniku której usytuowana jest słupowa stacja transformatorowa SN - z niej przebiegają linie podziemne do okolicznych działek.

Czy taki słup wymusza dodatkowo ograniczenia w stosunku do lokalizacji budynku lub inne ograniczenia na działce.

Działka ma kształt trapezu o wymiarach 19x52x32x55. Gdzie bok 55m jest tym skosem trapezu - słup stoi w rogu 55x19. Budynek planowałbym w części 52x32.

Czy są jakieś ograniczenia z tym związane Kilka razy byłem na tej działce - nie słyszałem jakichś niepokojących odgłosów ze stacji - co prawda może tylko nocą można byłoby coś usłyszeć. Ale hałas z takiego słupa nie jest chyba zbyt duży?

• 3 weeks później...

1 linia eBN biegnie zdłuż całej działki - złożyłem podanie do PGE o udstępnienie informacji co to za linia i czy jest czynna. Na mapce zaczyna się 30m od działki i kończy w granicy działki. Najprawdopodobniej jest to nieczynna stara linia budowlana którą ktoś sobie pociągnął kiedyś.

Ale jak jest czynna to lipa - nic się nie wybuduje :)

eBN czyli linia energetyczna (e) niskiego napięcia (N) naniesiona na mapę z wywiadu branżowego (B) czyli lokalizacja na mapie jest "orientacyjna", zdarza się że bardzo orientacyjna. Jeśli linia jest czynna, a działka budzi Twoje pożadanie/sympatię czy jak to tam nazwać perspektywicznie, to zleć lokalizację geodecie . To jest zwykła aktualizacja mapy (nie do celów projektowych) , parę złotych kosztuje ale może być warto. Kabel (linia) będzie na mapie jako eAN, czyli pomierzony zakryty indukcyjnie, aparatem (A), odbitkę z mapy kupisz sam lub kupi ci ten geodeta, mapa ze zwykłym stempelkiem urzędu (bez stempli geodety). Taka mapa do celow opiniodawczych i przymiarek do koncepcji budowy będzie w sam raz. Gdy zapadną jakieś decyzje, to dopiero zmówisz sobie mapę do celów projektowych - tylko u geodety.

Odpowiedź z PGE

Linia oznaczona jako eBN biegnąca równolegle do granicy działki w odległości 16m nie znajduje się na majątku PGE. Na posiadanych inwentaryzacjach oznaczona jako nieczynna

Czy na tej podstawie można sądzić że nie będzie problemów z wybudowaniem budynku?

Czy trzeba jeszcze sprawdzać gdzie indziej??

Rozumiem że odpowiedź z PGE zawiera mapę z oznaczoną (podkolorowaną) linią eBN i część opisową w rodzaju ...sieć oznaczona na załączonej mapie .....

nie jest czynna.

Nieczynna linia to nie oznacza że bez napięcia :)))) Nauka radziecka i praktyka polska zna różne przypadki. W przypadku linii niczyich NN najprościej przeorać teren koparką i sa dwie możliwości: huknie lub nie ; ewentualnie przyjedzie pogotowie energetyczne i/ lub odbiorca zasilany tą linią przyleci z krzykiem. Pokazujesz papier z PGE i gościa kierujesz na drzewo.

Rozsądniej jest zlecić ekipie z pogotowia energetycznego sprawdzenie czy kabel nie jest pod napięciem i niech pokażą gdzie jest odcięty - zrób foto. Dobrze(?) że to niskie napięcie 230/411; znam przypadek że trafo 10kV (lub kable 10kV) w spalonym obiekcie stało kilka lat niezabezpieczone. Skończyło się porażeniem przypadkowego turysty, którego po wypadku nikt z wycieczki nie rozpoznał. Finał chyba był tragiczny.

Dokładnie tak - dostarczyłem z podaniem mapkę zasadniczą 1:1000 - oznaczyli eBN jako nie widniejącą na inwentaryzacjach PGE i jest przez nich oznaczona jako - nie czynna. Podobno geodeci dzielący te działki wiedzieli o tej linii i wg nich nic tam nie jest podłączone - nawet nie wiedzą czy już przypadkiem jej tam nie ma.

Puść farbę pod sklepem, że tu i tu jest stary kabel energetyczny. Za tydzień działka będzie czysta. Około 2002 często jeździłem DK30 i kiedys widziałem jakąś ekipę działajaca na łące w okolicach Chmielenia. Dzień, drugi walczyli dzielnie aż kiedyś zatrzymałem sie przy lesie spojrzeć z czym walczyli. Na skraju lasu między drzewami wykop się urywał i sterczał kabel telekomunikacyjny średnicy przedramienia, na przekroju cztery żyły koncentryka. To było krótko po ułożeniu światłowodów, ktoś wiedział że stary kabel "już można".... Wyglądali jak spece od kabli, ekipa działała z ciągnikiem, cieżarówką ale faktycznie bębna z kablem nie widziałem :(((