Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu 120 - 130 metrów - pompa ciepła czy ekogroszek/pellet

wrozansk

Recommended Posts

Nasze stare mieszkanie w kamienicy było ogrzewane na prąd, nigdy więcej. Koszty miesięcznie szły w tysiące, a tak naprawdę nigdy nie było w pomieszczeniach więcej niz 20-21 stopni. Na pewno nie chcę do tego wracać. Myślimy o gazowym ze zbiornika. Chętnie również się dowiem jakie to koszty, od dzierżawy zbiornika począwszy do późniejszych kosztów miesięcznych za żużycie gazu.

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nasze stare mieszkanie w kamienicy było ogrzewane na prąd, nigdy więcej. Koszty miesięcznie szły w tysiące, a tak naprawdę nigdy nie było w pomieszczeniach więcej niz 20-21 stopni. Na pewno nie chcę do tego wracać. Myślimy o gazowym ze zbiornika. Chętnie również się dowiem jakie to koszty, od dzierżawy zbiornika począwszy do późniejszych kosztów miesięcznych za żużycie gazu.

Litości...

Jesteś tu na forum budowlanym od siedmiu lat. Potrafisz gadać o odkurzaczach, alkomatach i odchudzaniu, a nie poświęciłaś odrobiny czasu na zgłębienie tego tematu?

Może czas zacząć czytać?

Koszty spore, ale zdaje mi się że spowodowane znikomą lub żadną izolacją termiczną?

Dzień dobry,Dom 120 - 130 metrów, piwnica + parter + poddasze.

https://www.archeton.pl/projekt-domu-chaberlux_985_opisogolny

A ja tu widzę przekłamania już na wstępnie podajesz 120-130m2 domku ale to jest powierzchni użytkowej a po podłodze czyli to co grzania masz 140 bez garażu.

Niby nić ale to już daje ok 40-50m3 wiecej do ogrzania.

Dodatkowo mas z te balkony i daszek nad wejściem który trzeba dobrze zaizolować co podnosi koszty. Ja na przykład wykurz zlikwidowałem.

Sam jestem na etapie wyboru instalacji mam wstępną wycene i też ide w ogrzewanie wyłącznie podłogowe. Tak są wady i zalety ale jest brak kaloryferów i miejsca jest więcej a pokoje bardziej ustawne. Czekam jeszcze na wycene wstępną pompy ciepła. Jesli okaże się iż będzie droższa od tradycyjnej instalacji 8-10 tys/zł to chyba się skusze ze względu na komfort i dużo miejsca na działce oraz podobno dobrego gruntu glina.

Edytowane przez matiix

Witam

Ja tez mam dylemat pompa pc czy kociol na pellet, moze mi ktoś tu doradzi. Moj projekt domu to: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-kalateach-2-ver-2-mf861f748a1880

Zadaptowane poddasze na dodatkowy pokoj, czyli wyjdzie ze 190m ogrzewanych.

Ogrzewanie 100% podlogowka, styro 15 na podłodze lamda 037, 20 ściany lamda 037, 30 welny na poddaszu, zamontowana rekuperacja, okna 3szybowe, duże przeszklenia, kominek dla rekreacji. Jesli kocioł na pellet to jaka moc i czy dodatkowo bufor np 300l? Jesli pompa to czy 9kw wystarczy i jakie koszty na pompę trzeba liczyć? Bo jeśli kociol kupie do 10tys a za pompe mam wydać ponad 2x wiecej to sensu ekonomicznego nie widze. Pozdrawiam

Przed ostatecznym wyborem źródła ciepła zleć audyt OZC. Najlepiej w dwóch wersjach ocieplenia tej co wspomniałeś i z ociepleniem o lepszych współczynnikach przenikania ciepła i grubości izolacji. Koszt audytu ok 300- 350 zł, dowiesz się jaki będzie w przybliżeniu, roczny koszt ogrzewania domu. Obliczone obciążenie cieplne pomoże Ci w doborze mocy źródła ciepła.

Witam

Ja tez mam dylemat pompa pc czy kociol na pellet, moze mi ktoś tu doradzi. Moj projekt domu to: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-kalateach-2-ver-2-mf861f748a1880

Zadaptowane poddasze na dodatkowy pokoj, czyli wyjdzie ze 190m ogrzewanych.

Ogrzewanie 100% podlogowka, styro 15 na podłodze lamda 037, 20 ściany lamda 037, 30 welny na poddaszu, zamontowana rekuperacja, okna 3szybowe, duże przeszklenia, kominek dla rekreacji. Jesli kocioł na pellet to jaka moc i czy dodatkowo bufor np 300l? Jesli pompa to czy 9kw wystarczy i jakie koszty na pompę trzeba liczyć? Bo jeśli kociol kupie do 10tys a za pompe mam wydać ponad 2x wiecej to sensu ekonomicznego nie widze. Pozdrawiam

Witaj,

Pytania o moc urządzenia grzewczego nic Ci nie dadzą.... Kolega dobrze radzi - zrób OZC.

Co do Twoich rozważań nad zwrotem - kocioł na pellet to osobne pomieszczenie do zagospodarowania na kocioł + skład na opał + komin + konieczność stałego nadzoru i jeszcze parę innych elementów.

Pompa ciepła jest bezobsługowa, w pełni ekologiczna w miejscu pracy i nie potrzebuje tyle miejsca, estetyczna. Weź to również pod uwagę decydując się na ostateczne rozwiązanie.

Póki co polecam kalkulator - sam przeanalizuj co Ci się bardziej opłaca, według własnego uznania i budżetu.

Jeśli zdecydujesz się na pompę ciepła - pozostaję do Twojej dyspozycji i polecam pompy ciepła z rodziny Vitocal firmy Viessmann!

Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji!

Ja bym zamontował kilka splitów albo kanałówkę. Splity jeśli nie masz gdzie ukryć nawiewów i chcesz mieć maksymalny COP. Kanałowa jeśli masz gdzie ukryć nawiewy i godzisz się z tym że wydajność energetyczna będzie o 1/3 gorsza.

Sam używam klimatyzatora osiem zim. Na razie jestem zadowolony i planuję instalacje kolejnych.

Dodam jeszcze, że dom już stoi i podlogowka jest zrobiona, kominy są, kotlownia rowniez wydzielona, zostala jak w projekcie wiec z tym tu juz sie nic nie zmieni. Czy możecie mi podać namiary na osoby, które robią ozc? I jeszcze czy aplikacje, które to wyliczają są miarodajne?

Na forum muratora audytem zajmuje się asolt. Żeby aplikacje były miarodajne, to trzeba jeszcze umieć je obsługiwać, znać ich słabe punkty itd. :p Ergo, nie każdy kto wsiądzie do samochodu rajdowego pojedzie z równie dobrym czasem co wykwalifikowany rajdowiec. :D Ja wolałem w tej kwestii zdać się na specjalistę, żeby nie popełnić głupiego błędu i się nie zdziwić potem...

Koszty spore, ale zdaje mi się że spowodowane znikomą lub żadną izolacją termiczną?

Izolacja była, chociaz miała już swoje lata, nie mówię, że nie ;) Jednak prąd to dla mnie i tak jedna z droższych opcji. Sąsiedzi sobie bardzo chwalą gaz (ze zbiornika, bo ziemnego w okolicy nie ma), dlatego chyba pójdziemy właśnie w tym kierunku.

Niestety nie posiadacie w ofercie nic, co by się OPŁACAŁO zamontować, bo ceny macie od czapy. 6kW PC PW (SAS) za 35 tys. NETTO? Za tyle to ludzie gruntowe pompy o mocy 10kW montują na gotowo z wyposażoną kotłownią. Z czym do ludzi DROGI konsultancie...

Szanowny konsultant niech się doszkoli, bo że PC nie emituje ŻADNYCH zanieczyszczeń jest kłamstwem. PC emituje zanieczyszczenia, co prawda nie w miejscu pracy, ale za to w elektrowni. Zgodzić się można jedynie co do tego, że póki co PC korzystając w 3 czy nawet 4 częściach z energii słońca jest bardziej ekologiczna, szczególnie dla ludzi, niż każde inne dostępne rozwiązanie grzewcze wykorzystujące prąd czy inne paliwa stałe. Co do wygody to nie sposób polemizować, natomiast da się kupić znacznie taniej niż u niektórych spamerów...

Witam,

Podczas wyboru pompy ciepła poza samym kryterium ceny należy również wziąć pod uwagę renomę producenta oraz jego serwis. Wybierając pompę ciepła marki Buderus otrzymujemy produkt o najwyższej jakości wykonania, co przekłada się na wysoką sprawność oraz żywotność urządzenia. Jest to inwestycja na długie lata, w związku z czym dostępność części zamiennych oraz serwisu jest bardzo ważnym aspektem.

Praca pompy ciepła nie emituje lokalnie żadnych zanieczyszczeń. Oczywiście przy powstaniu energii elektrycznej w elektrociepłowni zachodzi emisja zanieczyszczeń. Należy jednak wspomnieć, że elektrownie węglowe posiadają rozbudowane systemy filtracji spalin (elektrofiltry), które w znaczącym stopniu ograniczają emisję dwutlenku węgla oraz pyłów. Emisja zachodzi w otoczeniu elektrowni lub elektrociepłowni, która zlokalizowana jest przeważnie w znacznej odległości do miejsc zamieszkania. Część energii elektrycznej powstaje z odnawialnych źródeł energii lub z kogeneracji gazowej, co dodatkowo wpływa na zmniejszenie emisji zanieczyszczeń.

Zupełnie inna sytuacja zachodzi przy wykorzystywaniu paliwa węglowego do ogrzewania budynku, gdzie nie stosuje się praktycznie żadnych systemów filtracji oraz emisja oddziałuje na całe otoczenie budynku powodując pogorszenie się jakości powietrza.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Podczas wyboru pompy ciepła poza samym kryterium ceny należy również wziąć pod uwagę renomę producenta oraz jego serwis. Wybierając pompę ciepła marki Buderus otrzymujemy produkt o najwyższej jakości wykonania, co przekłada się na wysoką sprawność oraz żywotność urządzenia. Jest to inwestycja na długie lata, w związku z czym dostępność części zamiennych oraz serwisu jest bardzo ważnym aspektem.

Mydlenie oczu i nic więcej. Pompa ciepła jest prosta jak konstrukcja cepa, a im prostsza i tańsza tym lepsza, bo ogarnie ją każdy chłodnik i ew. elektronik. PC PW Panasonica czy LG (czy to jakieś śmieciowe firmy?) można kupić za 1/3 ceny pomp bederusa czy vieśka. Z czego, pytam się, te wasze są -- ze złota? Byście się wstydzili takie kity (i ceny) ludziom wciskać.

to kwestia tylko wypadkowych, że bez detali trochę ciężko stwierdzić. ale teraz jest dobry czas, żeby rozejrzeć się za ofertą, koleżanka ostatnio wspominała mi nawet o tym, że podłączyła się do zbiornika sąsiada i dzięki temu wyszło ją taniej, na jakich zasadach to działa i kto to oferuje, to musisz sobie poszukać, ale można podobno sporo zaoszczędzić.