Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu 120 - 130 metrów - pompa ciepła czy ekogroszek/pellet

wrozansk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Liwko się ,, machną" raczej miał na myśli kolektor pionowy 120 m za 8400 , co a znowu powiem że, za odwiert 120 m 8400 pln to żenująco niska cena . U nas w okolicy wiertacze za 1mb odwiertu krzyczą 120 pln .

Oczywiście chodziło mi o pionowy.

120zł to raczej wołają o odwierty do studni. Poszukaj ofert na znanym portalu aukcyjnym.

dzierżawimy zbiornik od Gaspolu i jak do tej pory (dom wybudowaliśmy 3 lata temu), wszystko działa jak należy, tak więc taka przeszkoda, to nie przeszkoda ;)

Ile wychodzi kWh ciepła? Ile kosztowała kompletna instalacja i jakie roczne koszty poza gazem płacisz?

Gazu na działce nie ma i nie ma możliwości przyłączenia.

U nas na działce też nie ma podłączenia do gazu ziemnego, ale dzierżawimy zbiornik od Gaspolu i jak do tej pory (dom wybudowaliśmy 3 lata temu), wszystko działa jak należy, tak więc taka przeszkoda, to nie przeszkoda ;)

Ale wrozansk szuka ekonomicznych rozwiązań w kwestii ogrzewania domu i wody do mycia.

Pozdrawiam

Cezary

Oczywiście chodziło mi o pionowy.

120zł to raczej wołają o odwierty do studni. Poszukaj ofert na znanym portalu aukcyjnym.

E, teraz o musztarda po objedzie , ceny można było logiczne znaleźć ale ,,w Polsce" u nas już tragedia była, z stąd po prostu kupiłem sobie mała wiertnię na moje potrzeby wystarcza.

Gazu na działce nie ma i nie ma możliwości przyłączenia.

U nas na działce też nie ma podłączenia do gazu ziemnego, ale dzierżawimy zbiornik od Gaspolu i jak do tej pory (dom wybudowaliśmy 3 lata temu), wszystko działa jak należy, tak więc taka przeszkoda, to nie przeszkoda ;)

Po co Tobie ten zbiornik , nie lepiej było robić ogrzewanie czystym prądem ?

Po co Tobie ten zbiornik , nie lepiej było robić ogrzewanie czystym prądem ?

W naszym przypadku dzierżawa zbiornika się dobrym rozwiązaniem, nie zawiodłem się jak do tej pory. Myślę, że każdy powinien sam przeanalizować temat ogrzewania i wybrać najlepsze dla siebie. Ogrzewanie prądem wyszłoby nam drożej

• 2 weeks później...

Tu nie chodzi o jakość.. tylko o - kot/ nie kot w worku.. kupujesz pelet sobie który daje np 18 MJ z kg i płacisz X..zł

ale wiesz za co płacisz.. ale gorzej jak kupujesz 19,2 płacisz jak za niego .. a dostajesz 15 MJ.

Może być "najgorszy" pelet .. ale płać za niego np 500-600 zł lub wykonaj swój.. szczególnie dla tych co po wioskach grasują ;)

to jest cały problem peletu.. może mieć kaloryczność nie wiem.. 12 MJ... spalisz więcej.. ale żeby w przeliczeniu na kWh nie przepłacić..

Tak też jest z EPS'em grafit vs biały.. sama lambda nie wystarcz.. dopiero koszt "U" z m2 daje porównanie ile tak naprawdę kosztuje izolacja.

Pompa ciepła.. daj Wam Boże 20 lat aby chodziła/ pracowała i wszelkie inne synonimy ;) ale paść prędzej czy później musi ..

A podasz liczby? Ile kWh, jaki koszt instalacji, przeglądów i innych opłat?

Powszechne przekonanie (IMO słuszne) jest takie, że to jedno z najdroższych rozwiązań. Ale przeliczmy na Twoich danych.

Też mnie to interesuje. Ostatnio kilku znajomych kupiło zbiorniki i będzie używać pierwszy sezon. Na podstawie lektury Muratora pamiętam, że wychodzi to drogo, ale artykuł był sprzed kilku lat, więc może coś się zmieniło?

Od ekogroszku mnie odrzuca. Pellet jeszcze zniosę. Natomiast moim preferowanym wyborem byłaby pompa ciepła. Z tym że z racji lokalizacji jest to opcja dość ryzykowna. Niby nowoczesne pompy mają grzałki i potrafią pracować w niskich temperaturach, to jednak w tym przypadku wolałbym mieć jakieś zabezpieczenie w postaci alternatywnego źródła ogrzewania.

PC i podłogówka to dobry (najlepszy jeśli nie ma gazu) wybór (i nawet jakby Cię przypalali, nie daj się wpuścić w kalafiory). Przy czym musisz najpierw wybrać projekt, poddać go OZC i dopiero będzie o czym rozmawiać. Na paliwa stałe nawet nie patrz, bo przy obecnym zapotrzebowaniu domów na ciepło będą z tym tylko kłopoty.

Patrząc na wybrany projekt, a uwzględniając dane ocieplenia które przytoczyłeś, wygląda to bardzo mizernie. 20 cm na ściany i min. 15 cm w podłogę przy podłogówce to absolutne minimum aby nie grzać jałowo gleby i atmosfery przygotowując się do grzania prądem (czy to PC czy czystym prądem). Można też mieć zastrzeżenia co do samego projektu, bo na energooszczędny nie wygląda (patrz potężny balkon nad wykuszem, wykusz na piętrze nad wejściem).

Powielanie źródeł ciepła (szczególnie montowanie kominka z PW) to strzelanie sobie w stopę. Jeśli już, to awaryjnie kominek albo koza, nawet bez DGP (ja na brak prądu mam w planach zamontować mały kociołek gazowy). Chłodzenie w PC to tylko dodatek, a nie podstawa (dość rzec, że w tym roku na PODDASZU tylko PIĘĆ razy uruchomiłem klimatyzator, w zeszłym roku podobnie -- częściej w tym roku działał jako grzałka). Wybranie PC do grzania tylko dlatego, że oferuje chłodzenie to jak kupowanie Mercedesa ze względu na ładne felgi.

Taki względnie mały dom możesz spróbować też grzać czystym prądem, ale zwiększenie parametrów ocieplenia to w tym wypadku podstawa. Nie są to jednak znacząco większe koszty (najwięcej kosztów generuje robocizna, za którą i tak będziesz płacić, a nie sam materiał). Generalnie im cieplejszy dom tym lepiej. W przypadku domu grzanego prądem trzeba także zadbać mocno o jakość wykonania, co już jest zadaniem nieco trudniejszym. Inwestycyjnie prąd jest bardzo tani w stosunku do innych źródeł. Sumując koszty instalacyjne, koszty miesięczne i obliczając stopę zwrotu poszczególnych źródeł wcale nie jest tak, że koszty ogrzewania prądem MUSZĄ doprowadzić wrzodów czy palpitacji serca. Jeśli już, to tylko kogoś kto myśli w mocno ograniczony sposób i nie uwzględnia wszystkich kosztów a tylko te miesięczne.

Też mnie to interesuje. Ostatnio kilku znajomych kupiło zbiorniki i będzie używać pierwszy sezon. Na podstawie lektury Muratora pamiętam, że wychodzi to drogo, ale artykuł był sprzed kilku lat, więc może coś się zmieniło?

Wszystko trzeba rozpatrywać indywidualnie. Artykuły na Muratorze są dosyć mocno tendencyjne, bo w znacznej części sponsorowane. Z pewnością można przyjąć, że domy o zapotrzebowaniu CO na poziomie <6MWh/rok spokojnie można ogrzewać prądem.

Edytowane przez Myjk

Witam,

W przypadku budynków o powierzchni 100-120 m2, warto zastosować powietrzną pompę ciepła o małej mocy, która będzie znacznie tańsza niż zakup i montaż gruntowej pompy ciepła. zł. Uzyskamy wtedy bardziej komfortowy i bezobsługowy system ogrzewania od kotła na paliwa stałe, który ponadto będzie gwarantował niskie koszty ogrzewania. Pompa ciepła jest również ekologicznym rozwiązaniem, ponieważ nie emituje żadnych zanieczyszczeń do atmosfery. Moderowano link reklamowy.

W razie pytań chętnie pomogę.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Edytowane przez Tomaszs131

W przypadku budynków o powierzchni 100-120 m2, warto zastosować powietrzną pompę ciepła o małej mocy, która będzie znacznie tańsza niż zakup i montaż gruntowej pompy ciepła. zł.

Niestety nie posiadacie w ofercie nic, co by się OPŁACAŁO zamontować, bo ceny macie od czapy. 6kW PC PW (SAS) za 35 tys. NETTO? Za tyle to ludzie gruntowe pompy o mocy 10kW montują na gotowo z wyposażoną kotłownią. Z czym do ludzi DROGI konsultancie...

Pompa ciepła jest również ekologicznym rozwiązaniem, ponieważ nie emituje żadnych zanieczyszczeń do atmosfery.

Szanowny konsultant niech się doszkoli, bo że PC nie emituje ŻADNYCH zanieczyszczeń jest kłamstwem. PC emituje zanieczyszczenia, co prawda nie w miejscu pracy, ale za to w elektrowni. Zgodzić się można jedynie co do tego, że póki co PC korzystając w 3 czy nawet 4 częściach z energii słońca jest bardziej ekologiczna, szczególnie dla ludzi, niż każde inne dostępne rozwiązanie grzewcze wykorzystujące prąd czy inne paliwa stałe. Co do wygody to nie sposób polemizować, natomiast da się kupić znacznie taniej niż u niektórych spamerów...