kazik1906 18.08.2017 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Tak jak w temacie czym zabezpieczyć cegłę stara z której wychodzi wilgoć. Wychodza mi na ścianach tłuste plamy i pęcherze i chce skuc do cegły i czymś ja zabezpieczyć. Jakieś pomysły? Guma na wilgoć? Znajomy coś mówił, że można lepikiem posmarować. Co o tym sądzicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.08.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 A skąd ta wilgoć w tej cegle ?Jeśli jest bo zamokło to trzeba skuć wysuszyć i zatynkować na nowo a jeśli wchodzi nadal to trzeba likwidować powód a nie tylko skutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 20.08.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Wilgoć wychodzi cegłą? Nie fugą? Jeśli idzie cegłą to jest spora szansa że po kilku zimach będzie sieczka, jeśli idzie fugą - to tak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Midmere 23.08.2017 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Co znaczy, że "będzie sieczka"? Czego należy się spodziewać? Mam dwa miejsca w piwnicy, gdzie okresowo - głównie w lecie wilgoć się ujawnia w sposób podobny do tego, jaki opisuje twórca tego tematu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 23.08.2017 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Wykład ale krótki. Dawno dawno temu cegła idąca na mury, konstrukcyjna powinna mieć wytrzymałość min 7,5 MPa czyli klasy 75. Nasiąkliwość poniżej 10%. Też zwykle. Zaprawa była słabsza od cegły i nieco bardziej nasiąkliwa. To zaprawa powinna wyciągać wilgoć z cegły i ją oddawać na zewnątrz. W momencie jeśli wilgoć wychodzi cegłą - to oznacza, że zaprawa jest zbyt mocna (błąd), i może się okazać, że zimą rozmrozi cegłę. Złuszczy się zewnętrzna warstwa. A jak zostanie zaimpregnowane, jak cegła będzie wilgotna, lub dokładniej nie będzie prawidłowej izolacji poziomej gdzieś na dole, to stanie się to na pewno. Jeśli skutkiem wilgoci są białe przebarwienia osadzające się na brzegach cegły to oznacza, że albo cegła jest kiepskawej jakości, albo zaprawa robiona na kiepskim cemencie i do tego zbyt mocna. Cegła po tym jak się ją przełamie w środku powinna być dobrze ubita, bez dodatków typu "margle" i to co "jeszcze można wymyśleć" (lącznie ze starymi przemielonymi ceglami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Midmere 24.08.2017 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Dziękuję za informację, cieszę się, jak ktoś napisze więcej jak dwa słowa w odpowiedzi na dane pytanie. Doceniam mały wykład! Wiem już czego sie spodziewać,za kilka tygodni czeka mnie skucie kawałka sciany piwnicy to wtedy dostanę się do cegły i sprawdzę czy zachodzą procesy o których piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts