Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwa projekty domów szkieletowych -

Recommended Posts

W domach murowanych jest wiele robót które wymagają przerw technologicznych...
No jakie są te "przerwy technologiczne"? Sam sobie zaprzeczasz. "Nieduży domek". A o jakich domach ty piszesz? Tu są same nieduże domy, jakbyś nie zauważył. Fundament i posadzki robi się równie długo w domu prefabrykowanym, co murowanym. Murowane ściany na klej, strop drewniany. Szybciej niż w fabryce zrobią szkielet.

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak nie ma się szkód górniczych i w miarę prosta bryłę domu to zbrojenie rozproszone wystarczy i będzie tak samo dobre jak tradycyjne. Plus tego taki że nie trzeba tracić czasu na tradycyjne zbrojenie. Jak nic parę dni do przodu. Chodzi o to że teoretycznie jak jest wszystko zgrane itd to można mały domek murowany postawić w krótkim czasie ale ekipy by musiały robić tylko to. Obecnie zazwyczaj mają wiele budów na raz i skaczą z jednej na drugą. Pewnie jakby mieli zajmowac się tylko jednym domem to robocizna by skoczyła do góry parę razy ale wtedy to już nie jest opłacalne.

Co ty piszesz... Mialem ekipę do SSO i przez caly okres, jaki u mnie pracowali byli jeden dzień na poprawce drenażu u poprzedniego klienta.

Być moź robili też coś, jak wiązała płyta, a później nadproża, ale to akurat niespecjalnie mi przeszkadzało.

Poza tym jeszcze raz napiszę,kwestia dwóch miesiecy w jedną, czy drugą stronę nie jest kluczowa przy budowie domu na lata.

Edytowane przez fotohobby

dyskusja zmierza znowu do który lepszy drewniany czy murowany ? , a który z was wybudował dom szkieletowy ? lub w takim mieszkał ( dłużej niż weekend) ? wysokie koszty domów drewnianych po części są winą cen materiałów , wiele z nich trzeba sprowadzać z zagranicy a te co są na rynku Polskim i tak mają ceny zachodnie .

Mały domek czyli jakiś 50-70m2 parterowy o kształcie prostokąta teoretycznie można byłoby wymurować w miarę szybko. Płyta fundamentowa z zbrojeniem rozproszonym, domek z BK jako ściana jednowarstwowa o gr.40cm, nadproża prefabrykowane, wieniec z kształtek U, dach z wiązarów dwuspadowy z pokryciem z blacho-dachówki, działówki w suchej zabudowie z płyt gk, płyty gk na ściany nośne od wewnątrz zamiast tradycyjnego tynku, na zewnątrz jakiś siding czy coś takiego,, sufity podwieszane itd. Na siłę wszystko można ale w szkieletach drewnianych to w normalnym trybie pracy idzie to szybko. Pokażcie mi też chociaż jedną firmę która powie że zbuduje dom murowany przykładowo z poddaszem o pow.120m2 w 2-3miesiecy, ba nawet w pół roku. Oczywiście chodzi mi o stan pod klucz i by cena za to była na tyle przystępna by się to opłacało. Taki dom prefabrykowany firma zrobi lekko w miesiąc, góra dwa i to jeszcze nie w pośpiechu tylko w normalnym trybie pracy. Jak wybierze się domek z katalogu który jest dostępny w danej firmie czyli taki który mają typowy to pewnie jeszcze szybciej pójdzie bo domek już w pacce może czekać.

dyskusja zmierza znowu do który lepszy drewniany czy murowany ? , a który z was wybudował dom szkieletowy ? lub w takim mieszkał ( dłużej niż weekend) ? wysokie koszty domów drewnianych po części są winą cen materiałów , wiele z nich trzeba sprowadzać z zagranicy a te co są na rynku Polskim i tak mają ceny zachodnie .

Jeden i drugi będzie dobry jeżeli będzie dobrze zbudowany. Tyle że domy w tym samym standardzie energetycznym będą lepsze o szkielecie drewnianym i tańsze. Może nie będą to duże różnice w cenie ale jakby tych domów więcej się budowało to by były jeszcze tańsze.

To nie tak. Budownictwo z prefabrykatów jest tanie w USA i Kanadzie, bo jest tam olbrzymi przemysł wypuszczający zunifikowane wymiarowo elementy do budowy takich domów. Wszystko co trzeba do budowy domu kupisz w Home Depot czyli takiej ichniej Castoramie i jest to naprawdę tanie. U nas takiego przemysłu nie ma. Wszystko robi się jednostkowo co skutkuje ceną zbliżoną do domu murowanego. Dom szkieletowy ma zalety ale też i wady. Rozmowy na ten temat były tu prowadzone wielokrotnie. Do tego dochodzi przyzwyczajenie Polaków do faktu, że dom ma być "solidny" tj murowany. Trochę irracjonalne ale prawdziwe. Skutkuje to niższymi cenami takich domów. Generalizując, oba rodzaje domów maja plusy i minusy. Dyskusja tu wywiązała się po tym, jak Kamil stwierdził, że szkielet lepszy, bo szybciej powstaje. G...o prawda mówiąc krótko. Może, nie musi.

Dyskusja tu wywiązała się po tym, jak Kamil stwierdził, że szkielet lepszy, bo szybciej powstaje. G...o prawda mówiąc krótko. Może, nie musi.

Nie mogę pozostawić bez odpowiedzi na te kłamstwa. Pokaż mi chociaż jedna firmę która zbuduje dom murowany w jeden sezon pod klucz i to za rozsądne pieniądze a nie że za dopłatą by mogli zatrudnić kilka ekip na raz. Przykładowo nich to będzie standard NF40 bo w domach prefabrykowanych taki standard to podstawa. Nie każe Ci wymieniać kilka firm tylko jedną w naszym kraju.

W Niemczech jest firma która domek stawia bardzo szybko, przy dobrych wiatrach nawet w tydzień i można mieszkać bo wszystko w fabryce zrobią, nawet kibel na ścianie będzie zamontowany. W Polsce też już podobne firmy są ale jeszcze im brakuje. Więc przestań pieprzyć że w takim samym tempie powstają domy murowane i prefabrykowane szkieletowe. A jak jeszcze murują na tradycyjnej zaprawie to dwa lata minimum będą budować.

ja też uważam że szkielet jest lepszy ! mieszkam już 7 lat w takim domu . Jeżeli ktoś chce wybudować energooszczędny to szkielet drewniany .

W najbliższym czasie będę robił kosztorys mojego domu 222m2 powierzchni użytkowej to się podzielę - prawdopodobnie 90% materiałów będę sprowadzał ze Szwecji .

...Więc przestań pieprzyć że w takim samym tempie powstają domy murowane i prefabrykowane szkieletowe...
Po raz kolejny udowadniasz, że jesteś prymitywnym nieukiem. Zamiast poczytać, douczyć się udajesz, ze coś wiesz a co więcej pouczasz innych. Nic nie wiesz a twoje teoryje mogą tylko budzić uśmiech politowania. Skromności ci brakuje ale co tu wymagać...

Więc przestań pieprzyć że w takim samym tempie powstają domy murowane i prefabrykowane szkieletowe. A jak jeszcze murują na tradycyjnej zaprawie to dwa lata minimum będą budować.

A Ty znowu swoje....

I co z tego, ze postaeia ci sciany w 3 miesiace, jak na polecanego glazurnika/kominkarza bedziesz czekał pól roku ?

Czy na ekipę od wentylacji mechanicznej, przyłącze gazu, czy kanalizacji ?

Mój kuzyn buduje teraz szkieleciaka, miał zaczać marcu, ale ekipa zaczęła dopiero przed majowym weekendem, a mial plan w listopadzie mieszkać... Póki co już wie, że glazurnik wejdzie najpredzej w lutym, kuchnię miał zaklepaną u stolarza na grudzień, ale już mu dzwonił, że w tym roku nie wejdzie.

Gaz ma mieć na październik, ale to rozbudowa sieci, a nie zwykłe przyłąxze, wiec w umowie ma zapis, że mogą sie do pół roku z tym spóźnić.

Już wie, ze najprędzej to marzec, kwiecień....

To Ty nie znasz realiów, to Ty tu niestety "pieprzysz"

I cały czas stawiasz na piedestale tą szybkość budowania - jakby to miało jakiekolwiek znaczenie....

ja też uważam że szkielet jest lepszy ! mieszkam już 7 lat w takim domu . Jeżeli ktoś chce wybudować energooszczędny to szkielet drewniany .

W najbliższym czasie będę robił kosztorys mojego domu 222m2 powierzchni użytkowej to się podzielę - prawdopodobnie 90% materiałów będę sprowadzał ze Szwecji .

Możesz jakiś argument za tym, że "jest lepszy"? W czym niby jest lepszy? Dom to dom. Mieszkając w nim zwracasz uwagę na to co w środku ścian? Czy to mur, czy szkielet? W ogóle o tym nie myślisz. Zauważasz za to np kiepska akustykę. Kiepską również w domach murowanych z drewnianym stropem, ścianami z GK, kiepską w domach z BK ale najgorsza jednak w szkieletach. Zauważasz brak akumulacji, lub dużą akumulację, Nic więcej. Tempo budowy, przy nowoczesnych technologiach jest podobne. I tak najwięcej czasu zabiera wykończenie domu a nie sama budowa. Obok mnie dom murowany powstał w dwa miesiące. Tydzień na płytę z robotami ziemnymi, tydzień na murowanie, z czego najwięcej czasu zajęły nadproża. Dwa tygodnie na wieniec i strop z płyt strunobetonowych. Dwa tygodnie na więźbę i stolarkę, tydzień na dach. tydzień na wylewki i tynki z KG na placki. Doszły dwie przerwy, po tydzień mniej więcej, bo ekipy się nie zgrały ale same roboty trwały tyle co piszę. Cała reszta prac, do wykonania jest taka sama w domu szkieletowym i murowanym. Co do kosztów ogrzewania to zależą od R przegród, od wentylacji od okien, od szczelności domu a nie od rodzaju ścian. Kamil jak zawsze palnie coś a potem dopiero mysli.

Możesz jakiś argument za tym, że "jest lepszy"? W czym niby jest lepszy? Dom to dom. Mieszkając w nim zwracasz uwagę na to co w środku ścian? Czy to mur, czy szkielet? .......

Napisałem że ja uważam ! dlatego że jestem cieślą i takie domy stawiam na co dzień a do murowanego potrzebował bym ekipy ;) wiem że dla wielu szybkość budowy to minus ,wolicie budować domy latami , spowodowane jest to brakiem kasy , niezaradnością bo jak można wszystko zaplanować wcześniej , tyle decyzji jak zgrać ekipy i przy każdej pierdolce trzeba być . Większość buduje systemem gospodarczym a przy szkieleciaku niestety nie polecam . Jak już pisaliście każdy system ma swoje wady i zalety - i nie wyskakuj z akumulacyjną cieplną , akustyką lub nietrwałością to mity !

Napisałem że ja uważam ! dlatego że jestem cieślą i takie domy stawiam na co dzień a do murowanego potrzebował bym ekipy ;)
No to rozmowa nie ma sensu. Na obiektywna ocenę nie ma co liczyć.

wiem że dla wielu szybkość budowy to minus ,wolicie budować domy latami , spowodowane jest to brakiem kasy , niezaradnością bo jak można wszystko zaplanować wcześniej , tyle decyzji jak zgrać ekipy i przy każdej pierdolce trzeba być . Większość buduje systemem gospodarczym a przy szkieleciaku niestety nie polecam
Tylu głupot dawno nie czytałem. Niezaradność. :D:D:D Co ty masz w głowie?

... i nie wyskakuj z akumulacyjną cieplną , akustyką lub nietrwałością to mity !
A kto tu pisze o akumulacyjności jako wada/zaleta albo o nietrwałości? Akustyka to nie problem? Ręce i nogi opadają.

Powiem tak, prosty dom pasywny o konstrukcji szkieletu drewnianego zbuduje się szybciej i taniej niż odpowiednik w wersji murowanej według przepisu o którym nie raz wspominałem. Jakby tak robiły jeszcze firmy prefabrykujące to byłoby to jeszcze tańsze i jeszcze szybsze. Niestety, w wielu przypadkach liczy się tylko kasa i wiele firm prefabrykujących domy na jednym wyprodukowanym domku który w fabryce zrobią w parę dni chcą zarobić krocie. Przez to ceny takich domów nie są tak tanie jak powinny być ale i tak nie jest najgorzej.

Popatrzcie sobie na taki projekt http://www.danwoodfamily.pl/pl-PL/konfigurator-domow/Family-79, mały domek, bardzo prosty w budowie, na planie prostokąta. W tym standardzie co podają czyli bez płyty za domek chcą 254k. Jak dla mnie to zdzierstwo w biały dzień. Mają parę swoich projektów a ceny jak z kosmosu. Taki domek z PF i z wykończeniem pod malowanie i meblowanie to więcej jak 200k nie powinien kosztować i wtedy by się to bardziej opłacało. Pewnie by na tym więcej zarobili bo by więcej domów sprzedawali. Mnie się ten podoba ale cena powala. Góra 250k z PF powinien kosztować. Za 300k to w standardzie NF15 powinien być. Niedługo u mnie targi to popytam czemu tak kroją na takich domkach. Rozumiem ze każdy chce zarobić ale łyżeczką a nie chochlą.

Kamil - zacznij budować .. a planuj dobrze. Myślisz- że bez narzędzi zbudujesz dom ? w dobrym standardzie ?

owszem samą siekierą i z drewna wybudujesz, nie mnie- będzie to dalekie od tego co widać na obrazkach..

Szkielet.. jak nie masz nawet piły ukosowej, to jak chcesz budować szkielet ? jak nie masz drewna które ma odpowiednią wilgotność ..

wiele by pisać.. Nie wydaje mi się, aby coś było szybciej, coś wolniej.. liczy się efekt.. Na budowie liczy się metodyczna praca, stałe tempo..

bez zrywów i dobre planowanie..

Kamil - zacznij budować .. a planuj dobrze. Myślisz- że bez narzędzi zbudujesz dom ? w dobrym standardzie ?

owszem samą siekierą i z drewna wybudujesz, nie mnie- będzie to dalekie od tego co widać na obrazkach..

Szkielet.. jak nie masz nawet piły ukosowej, to jak chcesz budować szkielet ? jak nie masz drewna które ma odpowiednią wilgotność ..

wiele by pisać.. Nie wydaje mi się, aby coś było szybciej, coś wolniej.. liczy się efekt.. Na budowie liczy się metodyczna praca, stałe tempo..

bez zrywów i dobre planowanie..

Myślisz że nie wiem że jest potrzebny mi sprzęt??? Sprzęt będzie, pomału się kompletuje. Drewno z tartaku wezmę suszone komorowo do 14% i heblowane. Mam takie próbne kantówki i są bardzo dobre. Zaplanowane też wszystko będzie tak jak trzeba by nie tracić potem na to czasu.