Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zabezpieczyć górną część ocieplenia fundamentów?

obyvatel

Recommended Posts

Witam, mam wykonane ocieplenie fundamentów styropianem 12, eps 200 do tego wzmocnienie siatką na klej, coś jak na tym pożyczonym zdjęciu:

1.jpg Taki stan pozostanie do następnego roku. Jak zabezpieczyć górną część ocieplenia przed wodą i uszkodzeniami mechanicznymi? Myślałem o zrobieniu okapu z papy, tzn część paska papy przykleić do ściany zewnętrznej z BK, powiedzmy 10 cm i zagiąć ją na górę styropianu. Jeśli to trafiony pomysł, to czy zabezpieczyć jakimś dysperbitem od góry ten styropian? W następnym roku ocieplenie reszty. Czy piasek gliniasty będzie dobry do obsypania fundamentów od zewnątrz? Pozdrawiam

Witam, mam wykonane ocieplenie fundamentów styropianem 12, eps 200

Skoro oszczędziłeś, i dałeś EPS, to czemu wydałeś kasę na 200? Przecież tam nie ma nacisku.

Jak zabezpieczyć górną część ocieplenia przed wodą i uszkodzeniami mechanicznymi?

Pod ścianę powinna pójść papa - szeroko. Powinna też przykryć ten EPS.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=395049

Tyle, że chronienie EPSa zakopanego w gruncie przed wilgocią to takie trzymanie parasola w czasie kąpieli. Będzie miał mokro. I dlatego lepiej tu dawać XPSa.

papa2.jpg

No ale nie poszła, jakbym miał tą wiedzę 3 miesiące temu to by się tam znalazła :/ Oglądając inne budowy widziałem jak wygląda po sezonie pozostawione ocieplenie od góry, styro potrafi się odkleić, góra jest zniszczona, głównie przed tym chciałbym się uchronić. Ostatnio na pewnej budowie widziałem nawet, że siatka z klejem zaciągnięta została na górę styropianu, na to dysperbit i papa spod ściany nośnej. Papa mi została i szkoda wyrzucić- taki zbieg okoliczności.

Dobre rozwiązanie, niedługo będę to wylewał fundamenty, więc chyba takie zastosuje, ale zastanawia mnie czy nie lepiej wyciągnąć tą papę tylko np. na 5cm a później resztę wypełnić pianką, bo tak to tworzy się delikatny mostek termiczny.

Papę na fundamentach zgrzewałeś do podłoża, czy wystarczy tylko położyć?