Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry, rozmyślam również nad projektem z378 https://z500.pl/projekt/1183/Z378,parterowy-dom-z-garazem-dwustanowiskowym/dane-ogolne.html ale chciałbym z Wami skonsultować i poznać Wasze zdanie. Gdzie widzicie błędy/wady/niewygody w projekcie. Zależy mi na 4 pokojach + salon i myślę, że jest to dobre rozwiązanie.

Wcześniej szukałem, coś z poddaszem użytkowym, ale nie chce dzielić domowników na góra dól - niech rodzina się integruje

Moje planowane zmiany:

-usunięcie łazienki we frontowej sypialni dzięki czemu pokój powiększy się do 13,5 m2

-usunięcie kominka (rezygnuje bo nie będę palił w kominku ;) myślę, że ze 3-5 razy w roku może bym rozpalił więc chyba to nie ma sensu).

- w głównej, największej sypialni 14,8 m2 z garderoby i łazienki zrobić jedną garderobę, albo jedną łazienkę (tutaj się jeszcze zastanawiam na co postawić).

- rozmyślam zrobić betonowy strop i zastanawiam się nad rezygnacją z dachu z wiązarów na standardową technologie, ale to też musiałbym jakoś dokładnie przeliczyć.

- w kotłowni pralnia (nie będę miał ekogroszków, pelletów itp więc miejsce powinno być).

W z378 prócz rozmieszczenia urzekł mnie bardzo wygląd zewnętrzny, duże tarasy, duży taras i sporo okien do podłogi dzięki czemu powinno być w środku mega fajnie. Bardzo dziękuję za Wasze opinie i spostrzeżenia.

1481283658JHNL2_1122_0_tl_normal.png

Edytowane przez MateuszMateusz

gdzie masz południe?

Bo w poprzednim projekcie, który rozważałeś o ile południe jest od strony ogrodu, to pokoje dzieci są pięknie doświetlone cały dzień.

Nadal nie ma pralni, co przy tylu domownikach byłoby dla mnie bardzo ważne.

czyli salon miałbyś od północnego zachodu?

W sumie może być.

Zobacz sobie też E119

Tak, Jak się patrzy na projekt to południe po prawej, a wschód u góry.

E119 znalazłem wczoraj i oglądałem długo i nie mam zdania bo już tyle tego oglądam, że wszystko się miesza.

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

ten wc w ogóle myślę usunąć całkowicie - nie pasuje mi on tam w ogóle.

Zainteresowanych budową projektu z378 zachęcam do dołączenia do grupy poświęconej z378

https://www.facebook.com/groups/budowaz378/

Edytowane przez MateuszMateusz

• 2 months później...

Dzień dobry wszystkim,

1. A co powiecie o takim rozstawieniu?

Powiększona kuchnia, spiżarnia jako przedłużenie garażu, wc dla gości odwrócone i dołożony prysznic. Z garażu przejście również do spiżarni, żeby szybko przenosić zakupy.

W części sypialnianej pokój od frontu odwrócony - wydaje mi się, że tak uzyskamy dwa trochę większe pokoje.

2. Moja działka jest tak ustawiona, że od strony salonu i sypialni jest południe - od frontu wjazd i las. Jak uważacie posadowić ten dom??

3. Zastanawiam się nad dodatkowym pokojem dla zostających kilka/kilkanaście razy do roku gości na noc. Co gdyby od frontu zrównać wszystko z garażem i raz - to wygospodarować tam dodatkowy pokój, a dwa dzięki temu powiększyć trochę te pokoje jedenastometrowe?265.jpg

Edytowane przez __Missju__