Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piętrowy płaskodach czy parterowy ze skośnym dachem?

mata78

Recommended Posts

Witam!

Przymierzamy się właśnie do wyboru projektu domu. Mam działkę 24 na 40 metrów. Oglądamy różne projekty w Internecie, wiemy, że podane kosztorysy budowy są tylko orientacyjne, ale są one ważnym czynnikiem wyboru. I tu pojawia się problem. Potrzebujemy ok.130 m2. Na oku mamy dwa zupełnie odmienne projekty, dlatego potrzebujemy porady tych, co budowę mają już w toku. Otóż, jak możecie stwierdzić, na podstawie własnych doświadczeń - który projekt jest tańszy w budowie, przy przyjęciu użycia tej samej klasy materiałów?

W załączniku przesyłam Wam dwa interesujące nas projekty. Jak widać orientacyjne kosztorysy są bardzo zbliżone. Czy naprawdę budowa domu piętrowego jest porównywalna do budowy jednopoziomowca? Czy płaski dach i strop między piętrami odpowiada kosztami położeniu skośnego dachu pokrytego dachówką?

wizualizacja_1_dom_przy_slonecznej_5_ce.jpg

resize$915-915-1.jpg

Dom 130 to jak się tylko mieści to parter. Jak za mała działka to kombinuj z piętrem, ale sensowny dom piętrowy 130m2 chętni zobaczę daj linka.

Co do pytania o koszt dachu z dachówką = piętro i schody , jakaś bzdura. żeby zrobić taki dom jak pokazujesz z piętrem względem parterowego (gdzie możesz zrobić dach na wiązarach =brak stropu) dochodzą Ci dwa stropy żelbetowe w cenie lekko licząc 100-150zł za m2 za samą konstrukcję, do tego ściany, i zostaję jeszcze ocieplenie stropodachu i "wykończenie" go od góry - dobre membrany tanie nie są.

130 to pow użytkowa a całkowita to jakieś 154m4 to zasadniczo zmienia postać sprawy. 154, po podlogach bez dziury nad jadalnią, i bez drogiego tarasu 21m2, czyli masz około 185 m2 x min 3 tyś =560 tyś, 600 tyś jak nic na ten domek potrzeba.

Daj link do tego drugiego.

Tu masz po podłodze 157m2 x3000= 471 tyś, licz 500. A jak zrobisz bez stropu a na wiązarach drewnianych sufit podwieszany pewnie coś jeszcze z tej kwoty jesteś w stanie zaoszczędzić.

Oba projekty maja kieski garaż, deko mały jak na wygodny garaż. Ten piętrowy to w sumie nie wiem czy ma garaż czy coś w stylu wiaty bo z tyłu nie ma ściany pomimo bramy od frontu, dziwne to.

Wg mnie ten parterowy jest lekko licząc 100 tyś tańszy, i w mojej ocenie lepiej ma środek rozplanowany, ale ja bym nie zrobił takiego dziwnego ukladu drzwi do salonu i kuchni ;) i pewnie jeszcze kilku innych rzeczy.