Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Energooszczędne 92m. Projekt i koncepcja pomysłu własnego:)

Recommended Posts

Wrzucę jeszcze kilka foto :)

widok wewnątrz

IMG_20171216_112346_resized_20171216_063222019.jpg

i zewnątrz

IMG_20171216_112026_resized_20171216_063212261.jpg

IMG_20171216_112250_resized_20171216_063218419.jpg

Zamieściłem te zdjęcia gdyż zastanawiam się nad elewacją.

Ściana szczytowa będzie pokryta najprawdopodobniej blachą która jest na dachu.

Drzwi wejściowe będą zmniejszone do 90 cm i obawiam się że elewacja stanie sie hmmm zwyczajna, żeby nie powiedzieć nudna .

Kolor tynku będzie chyba jasno szary i tak sobie pomyślałem, żeby od drzwi wejściowych w lewo pociągnąć jakieś pasy ciemniejszego tynku aż do okna po środku elewacji frontowej.

IMG_20171216_112500_resized_20171216_063208843.jpg

Lub ewentualnie jakaś deska kompozytowa lub płyty elewacyjne.

Każde rady i inspiracje mile widziane :)

Edytowane przez Raptor1

• Odpowiedzi 309
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć. Mógłbyś zdradzić jakiej folii użyłeś do zabezpieczenia okien? Szykujemy się właśnie z mężem do tej roboty.

Folia zwykla kupiona w ogrodniczym sklepie 6m szeroka .Kuplem 11 m/b i kroilem na wymiar.

Uwaga!!!podczas silnego wiatru zabezpieczanie okien moze byc niebezpieczne.

Edytowane przez Raptor1

• 1 month później...

Witam .Dziennik trochę przysycha bo niestety temperatury nie pozwalają na działanie :(

Kilka informacji z okresu przysychania dziennika ;)

1.Panowie od płyty machnęli się przy kanalizacji o jakieś 15 cm we wszystkich punktach :( na szczęście będę jeszcze dawał styro na płytę więc kolankami poprawię.Firma od płyty wyraziła skruchę i zadeklarowała wszelaką pomoc przy ewentualnych problemach z przesuwaniem punktów.

2.Montaż okien i drzwi planowany na przyszły poniedziałek najprawdopodobniej przesunie się ze względu na minusowe temperatury.

Tymczasem w cieplejsze dni udało się pomniejszyć otwór na drzwi wejściowe i wyrównać oraz zaciągnąć cienką warstwą wszystkie otwory na stolarkę.

Zagruntowałem też całość żeby taśmy się porządnie przykleiły:)

3.Zbieram oferty na styropian podłogowy i elewacyjny płyty będą cięte na zamówienie część 100/100 część 50/100 ,jak tylko zbiorę oferty podzielę się spostrzeżeniami .

4.Ściany działowe będę stawiał własnymi rękoma bo fachowców brak :(Jak tylko temperatura pozwoli biorę urlopik i jazda :) będzie to mój debiut w murarce ale już nie mogę się doczekać.

Pomniejszony otwór na drzwi:

IMG_20180130_083617_resized_20180206_112514190.jpg

wyrównane ,zaciągnięte tynkiem i zagruntowane otwory pod stolarkę

IMG_20180130_083654_resized_20180206_112516123.jpgIMG_20180130_083734_resized_20180206_112512807.jpg

Przesunięcie kanalizacji,deska obrazuje ścianę -przepust kanalizacyjny po prawej stronie powinien znaleźć się w osi ściany.

IMG_20180130_084005_resized_20180206_112511465.jpg

Ten pomniejszony otwór na drzwi - jak przewiązałeś bloczki? Widzę, że nie wybiłeś zębów - użyłeś prętów, czy w ogóle temat odpuściłeś?

Z tymi wypustami kanalizacji, to przynajmniej tyle dobrze, że wyrazili skruchę i oferują pomoc, bo z tym to bardzo różnie bywa.

Jaka zaprawą zaciągałeś otwory okienne? :)

bloczki co 2 warstwę mocowałem na takie systemowe blaszki do BK nie wiem jak sie to fachowo nazywa ;) kupiłem z myślą o działówkach .

Okna zaciagałem na początku tynkarską ale faktura mi nie pasiła bo na moje oko za szorstko więc pojechałem resztę klejem co został z otworu drzwiowego.

Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale teraz jest gładziutko że aż sie chce tam coś przyklejać ;)

Możecie wyrazić swoja opinię na temat pokrycia ścian szczytowych ?

Planuję na nie dać panele na rąbek, identyczne jak na dachu, ale dekarz twierdzi że jak dam wąskie to będzie ładniej wyglądać.

Niestety w necie nie znalazłem zdjęć z podobnych realizacji :( wszędzie na szczytówkach jak jest blacha to identyczna jak na dachu.

Co myslicie o tych wąskich panelach ?

Dostępne szerokości paneli- 521mm, 309mm, 209mm.

Raptor, mnie również się wydaje, że wąskie panele będą ładniej wyglądały ;)

Gdybyś nie miał okapu i panele łączyłyby się z tymi na dachu, to może i takie same wyglądałyby dobrze.

U Ciebie jest okap, także nie muszą być jednakowe. A wąskie wyglądają zgrabniej na ścianie ;) Oczywiście, to tylko moje zdanie ;)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=406765

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=406766

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=406767

Zdjęcia, tak dla porównania szerokich i wąskich paneli ;)

eb0deee14aa779529964cc4476a69b5f.jpg

z20586465Q,Aby-dach-kryty-blacha-wygladal-efektownie--koniecz.jpg

rozbudowa_004.jpg