magisterson 20.08.2017 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Witajcie, Mój brodzik przeciekał przez kilka miesięcy, w łazience zbierała się woda, końcu się za niego wziąłem. Rozkręciłem wszystko, zdemontowałem i chyba faktycznie brodzik miał defekt (prawdopodobnie słuchawka spadając kiedyś naruszyła konstrukcję bo sama też miała spore pęknięcie). Kupiłem nowy brodzik, nową kabinę. Zamontowałem na sucho z przyłączeniem, zrobiłem test - lałem wodę przez 10 minut i nic - sucho. Dziś biorę przyrznic i woda znowu wycieka spod brodzika (nowego). Tracę już nadzieje, co może być powodem takiego stanu rzeczy? Odpływ jest szczelny, silikonu tez nawaliłem nieźle, dodatkowo są w kabinie listwy uszczelniające (takie wąskie, białe, przypodłogowe).Jedyna rzecz jaka mi przychodzi do głowy to przegubowa/karbowana rura odpływowa. Jest ona po prostu wsadzona do dziury odpływowej (szarej rury PCV). Może wychodzi? Albo woda nie ma jak uchodzić i jest wypierana? Może odpływ w ścianie jest zapchany i wypiera wodę do góry? Kończą mi się pomysły :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 03.09.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Jakiego użyłeś silikonu? Kwaśnego, czy obojętnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magisterson 06.09.2017 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Jakiego użyłeś silikonu? Kwaśnego, czy obojętnego? Ojej, ale mi teraz zadałeś pytanie Mam nadzieję, że nie muszę go próbować żeby się dowiedzieć? A tak na poważnie to jakiś bezbarwny, sanitarny SONDAL z Leroya. Powiem ci tak, że jak teraz sprawdzałem to zaczyna wyciekać spod ramy kabiny na dole, przy styku z brodzikiem. Na roku jest łącznik plastikowy (kątownik) i są tam też 2 otwory na wkręty których nie wykorzystałem. Jak leje tam słuchawką to zaczyna lecieć dość poważnie, ale przy zamkniętych drzwiach teoretycznie nie powinno to mieć wpływu bo drzwi osłaniają to miejsce. Psikałem też sprężonym powietrzem i nic nie odkryłem. To musi być albo sprawa tych otworów albo jeszcze gdzieś delikatnie nie styka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 06.09.2017 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Jakiego użyłeś silikonu? Kwaśnego, czy obojętnego? A jakie to ma znaczenie. Przy jednej z kabin użyłem kiedyś kwaśnego a przy tej w nowym domu obojętnego. Żadna zabudowa nie przeciekała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 07.09.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 (edytowane) Kwaśny nie ima się akrylu. Jeżeli brodzik jest akrylowy, to silikon odklei się od niego w kilka dni. I to tak sprytnie, że na pierwszy rzut oka nie widać tego. Przerabiałem. I też się zastanawiałem co jest grane, skąd cieknie. W końcu wyguglowałem przyczynę, na naszym forum a jakże Po usunięciu kwaśnego nałożyłem neutralny i trzyma już rok z kawałkiem. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223154-dobry-silikon-NEUTRALNY Kwaśny ostro czuć octem przy montażu, neutralny jest bezwonny. Wg, może ta kabina nie była z akrylu? Edytowane 7 Września 2017 przez Krakers70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.09.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Kwaśny nie ima się akrylu. Jeżeli brodzik jest akrylowy, to silikon odklei się od niego w kilka dni. I to tak sprytnie, że na pierwszy rzut oka nie widać tego. Przerabiałem. I też się zastanawiałem co jest grane, skąd cieknie. W końcu wyguglowałem przyczynę, na naszym forum a jakże Po usunięciu kwaśnego nałożyłem neutralny i trzyma już rok z kawałkiem. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223154-dobry-silikon-NEUTRALNY Kwaśny ostro czuć octem przy montażu, neutralny jest bezwonny. Wg, może ta kabina nie była z akrylu? W nowym domu mam kabinę wnękową pod schodami a montowałem szklane drzwi w ramie, brodzika brak, drzwi prysznicowe szklane a ramka aluminiowa, silikon neutralny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 08.09.2017 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Ja uszczelniałem szparę między akrylowym brodzikiem, a płytkami na ścianie plus aluminiowe listwy. Kwaśny pięknie trzymał się płytek i aluminium, od akrylu odchodził zupełnie jakby był natłuszczony. Obojętny przykleił się ładnie do wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magisterson 08.09.2017 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Ale się rozpisaliście OK, więc tak SILIKON kwaśny SOUDAL, bezbarwny. Faktycznie wali octem strasznie! Brodzik oczywiście akrylowy, kabina ma aluminiowe profile i styka się z płytkami. Czyli co? Zerwać ten silikon i użyć obojętnego, bezbarwnego? Teoretycznie nie widać aby puścił gdzieś na styku. Trzyma się brodzika, ale może to tylko złudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 08.09.2017 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Zrób taki eksperyment: zamknij odpływ brodzika i weź prysznic, tak, żeby woda została w brodziku. Odczekaj i zobacz czy cieknie. Jeżeli tak - obstawiam silikon jako przyczynę. Jeżeli nie, odetkaj odpływ po jakimś czasie i zobacz, czy wtedy woda wycieka. Jeżeli tak - przyczyną jest nieszczelność gdzieś za odpływem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinMops 19.09.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Przy tańszych kabinach, syfon i rura karbowana jest bardzo niskiej jakości i jedynie do czego się nadaje to do wyrzucenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.09.2017 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Rura karbowana z reguły jest lekko naciągnięta czyli po cyklach termicznych (spuszczanie gorącej wody) będzie miała tendencje do wysuwania sie ze ściany (tam gdzie wchodzi do dalszej części instalacji). Żaden kit jej nie utrzyma. Tylko sztywne rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 02.10.2017 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Hmm, z tego co wyczytałem to neutralne silikony nie są polecane w pomieszczeniach gdzie jest długie narażenie na wilgoć a przecież w brodziku tak właśnie jest więc już nie wiem jaki stosować. PS. Są też podobno kwaśne do akrylu, ktoś się spotkał z takim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gustav.pl 04.10.2017 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Witam Kwaśny nie ima się akrylu. Jeżeli brodzik jest akrylowy, to silikon odklei się od niego w kilka dni. I to tak sprytnie, że na pierwszy rzut oka nie widać tego. Przerabiałem. No to dobrze, że silikon "octowy" który kładłem ponad rok temu na wannie i brodziku nie czytał tego, bo pewnie by się zaraz odkleił Jako tradycjonalista, wychowany na silikonie kwaśnym, jego bezwonną odmianę uważałem do tej pory za produkt gorszej jakości, taki erzac kwaśnego. Gdy w marcu ubiegłego roku zmieniliśmy miejsce zamieszkania poprawiłem na sanitariatach uszczelnienia silikonowe, oczywiście użyłem kwaśnego. Większość z tych urządzeń jest ceramiczna, a tylko wanna i brodzik są akrylowe. Jakiś miesiąc temu musiałem rozebrać kabinę by dostać się pod spód brodzika i przy oczyszczaniu brodzika z silikonu który położyłem ponad rok temu, nie zauważyłem by był jakoś słabo związany z akrylem. Wczoraj specjalnie też sprawdzałem jak się trzyma silikon na akrylowej wannie i wydaje się, że jest również OK'! Nie wiem czemu tak jest, może jestem wyjątkiem potwierdzającym regułę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 08.10.2017 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 To jaki w końcu brać do brodzika, który chyba jest akrylowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gustav.pl 08.10.2017 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 (edytowane) xiz Najlepiej dowiedzieć się u źródła czyli od jakiegoś producenta. Soudal zaleca silikon neutralny, a poniżej cytat z ich strony: Do uszczelnienia tradycyjnej wanny blaszanej, umywalki ceramicznej czy zlewu stalowego można użyć tańszych silikonów "kwaśnych" - o charakterystycznym octowym zapachu. Jeśli jednak chcemy uszczelnić wannę akrylową, kabinę prysznicową z PCV, zlewozmywak z konglomeratu czy ozdobną armaturę miedzianą, bezwzględnie trzeba zaopatrzyć się w silikon neutralny. Tylko szkoda, że nie uzasadnili tego, bo może chodzi o względy techniczne, a może np. o finansowe No i ciekawe co inni producenci zalecają do akryli i dlaczego? Edytowane 8 Października 2017 przez gustav.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 09.10.2017 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 W artykule Muratora napisali, że są silikony sanitarne kwaśne z przeznaczeniem do akrylowych sprzętów, dodatkowo silkony sanitarne neutralne nie nadają się do zastosowania w miejscach narażonych na stałe oddziaływanie wilgoci (pewnie pleśń). I bądź tu mądry . http://www.muratorplus.pl/technika/chemia-budowlana/silikony-rodzaje-silikonow-i-zastosowanie_80754.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 09.10.2017 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 No właśnie ktoś może dać jakiegoś linka do silikonu sanitarnego kwaśnego ale do akryli? A te neutralne to wszystkie są transparentne (przezroczyste) czy są też białe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts